Jump to content

Browar Świta


Recommended Posts

Witam wszystkich. Chciał bym się pochwalić swoim pierwszym warzeniem z zacieraniem. Zrobiłem stouta. Gotowe składniki zakupiłem na 15l i 12 BLG. 
Slody pale ale,monachijski II, jęczmień prażony, czekoladowy ciemny. Chmiele Marynka , magnum oraz laktoza.

Słody zacierałem w 11l. wody. Po wysłodzeniu otrzymałem 13,5. Chmielenie. Chłodzenie dodałem 2,5l wody z lodówki. Samo chłodzenie trwało ok 3 godzin. Dodatek drożdży i Warka w fermentorze.
BLG wyszło 13.
Czekam aż zacznie pracować. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Mam zapytanie Warka po 3 tygodniach bez zlewania na cichą odfermentowało do 8 blg. Po tygodniu od nastawienia blg zeszło do 8 i tak się trzyma jak widać. Co radzili byście zrobić - zlewać do butelek, wstrząsnąć fermentorem może jeszcze popracuje, a może macie inną radę.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Warka nr 3

 

Irish Red Ale

 

Zestaw zakupiony w Homebrew Bydgoszcz

Metoda - zacieranie

 

Przepis:

 

post-16103-0-75078400-1470390944_thumb.jpg

 

Po wykonaniu wyszło blg 14 (balingometr pokazuje 15 a przy kalibracji na wodzie 1)

Wykonywałem to 19.07.2016

 

post-16103-0-70159500-1470391119_thumb.jpg

 

Nie zlewałem na cichą

 

sprawdzałem 31.07 blg było 3

dzisiaj 5.08 blg 2 

 

post-16103-0-25450000-1470391232_thumb.jpg

 

tak wygląda w środku

 

post-16103-0-31792200-1470391257_thumb.jpg

 

 

Etykieta 

 

post-16103-0-32150700-1470391287_thumb.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.