Jump to content
Switala18

sweet/milk stout -pierwsze zacieranie świta

Recommended Posts

Witam wszystkich. Chciał bym się pochwalić swoim pierwszym warzeniem z zacieraniem. Zrobiłem stouta. Gotowe składniki zakupiłem na 15l i 12 BLG.

Slody pale ale,monachijski II, jęczmień prażony, czekoladowy ciemny. Chmiele Marynka , magnum oraz laktoza.

 

Słody zacierałem w 11l. wody. Po wysłodzeniu otrzymałem 13,5. Chmielenie. Chłodzenie dodałem 2,5l wody z lodówki. Samo chłodzenie trwało ok 3 godzin. Dodatek drożdży i Warka w fermentorze.

BLG wyszło 13.

Czekam aż zacznie pracować.

Edited by Switala18

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam problem i zmartwienie bo mijają 24 godziny a w rurce nie słychać bulgotania. Czytałem że fermentor może być nieszczelnych to okleiłem go taśmą. Czy wpływ miały by drożdże które były uwodnione i podane po ok 2 godzinach? (nie przewidziałem że tak długo będę chłodzić).

Edited by Switala18

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Chciał bym się dowiedzieć co zrobić by moja Warka bardziej odfermentowała. Zaczynałem od 14 blg po tygodniu miałem 8blg mijają 3 tygodnie i ekstrakt ma 8 blg. Fermentator stoi w kuchni, temp. otoczenia 22-24 st.

Kwestia czy rozlewać do butelek czy można coś zrobić by zeszło niżej blg.

Zamieszałem dzisiaj fermentorem może to coś pomoże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytasz już 3 raz... Już Ci pisałem, że jak nie podasz konkretów to nikt Ci nie wywróży. Bo niby skąd ktoś ma wiedzieć ile było poszczególnych słodów, jakich drożdży użyłeś, jak zacierałeś, jak wysładzałeś i ile uzyskałeś brzeczki na końcu. Możliwości może być wiele. Stawiam, że miałeś wyższy ekstrakt początkowy niż zakładałeś. Laktoza nie jest fermentowalna i stąd wysokie końcowe Blg. Mój milk stout też stanął na ok 8blg ale startował z 16Blg. Pisałeś też, że podajesz już skorygowane wyniki, czyli że spławik Ci się popsuł? Może wcześniej coś źle pokazywał.

Edited by Gąska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pale ale 2,25

Monachijski II 0,75

Jęczmień palony 0,2

Czekoladowy ciemny 0,2

Laktoza 0,45

 

Chmiel

Marynka15g

Magnum 15g

 

Balingometr sprawdziłem na czystej wodzie wyszło 1 czyli na ekstrakcie dodaję o jeden dlatego podaje po korekcji. Czyli pokazuje mi 7 blg tzn że Warka ma 8.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Balingometr sprawdziłem na czystej wodzie wyszło 1 czyli na ekstrakcie dodaję o jeden dlatego podaje po korekcji. Czyli pokazuje mi 7 blg tzn że Warka ma 8.

Ty Switala18 może nadrób zaległe lekcje z arytmetyki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak na czystej wodzie pokazuje 1 to znaczy, że pokazuje o jeden za dużo i od wyniku pomiaru powinieneś odjąć 1, a nie dodawać... Czyli faktycznie teraz ma 6Blg. Poza tym dalej nie napisałeś nic o zacieraniu, drożdżach i wysładzaniu. Ktoś Ci chce pomóc, a Ty sobie jaja robisz...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam was bardzo chciał bym otrzymać rzetelną informację.

Skład napisałem a zacieranie niedługo uzupełnienie bo nie mam przed sobą przepisu a dokladnie nie pamiętam.

Zacieranie było 60 min 68st i 10 min 78st. 12l. wody. Wysładzanie wyszło 14 l. Chmielenie 60 min +10 min. po dodaniu laktozy. Dodanie wody do poziomu 16 l.

Tak to było.

Jak będę miał przed sobą recepturę to naniosę ewentualne poprawki. Jednak wydaje mi się że tak było jak napisałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Przepraszam was bardzo chciał bym otrzymać rzetelną informację.

Wg moich kalkulacji to choć miałeś kiepska wydajność, to piwo Ci odfermentowało jak trza.

Miałeś 16l brzeczki o gęstości 14blg,

z czego 2 blg jest z laktozy.

Zeszło do 6blg co przy "słodkim zacieraniu" jest dobrym wynikiem.

Gdyby nie laktoza z 12blg by Ci zeszło do 4blg.

 

Myślę, że te informacje są rzetelne i konkretne. Tak mi pokazała moja "szklana kula" w tej materii to BeerSmith :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnia kwesta a mianowicie refermentacja. W przepisie mam 90 gram cukru rozpuścić w 700 ml wody. Wolałbym dodawać cukier bezpośrednio do butelek. Ile gram cukru wychodziło by 0,5 litra.?

Gdybym robił jak w przepisie to wychodzi po 20 ml na 0,5.

Kalkulator widziałem ale nie wiem jaka wartość podać dla co2

Edited by Switala18

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...