Jump to content
jka.kawa

Przeliczanie receptury 20l na 40l

Recommended Posts

Witam, to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Mam za sobą już kilka warek o tradycyjnej objętości 20l, teraz chcę przerzucić się na warzenie warek 40 litrowych. Piwo warzę wg swojej własnej receptury i tu moje pytanie.

Czy ilość zasypu zwyczajnie podwajam czy muszę dokonać jakiś specjalnych obliczeń (tzn. zasyp przy 20l to ok. 5kg więc przy 40l to 10kg)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Czy ilość zasypu zwyczajnie podwajam czy muszę dokonać jakiś specjalnych obliczeń (tzn. zasyp przy 20l to ok. 5kg więc przy 40l to 10kg)?

 

Podwajasz zasyp, drożdże, chmiel, wodę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na innym sprzęcie może ci wyjść inna wydajność, wtedy będziesz musiał korygowac receptury, ale to już można określic jedynie na podstawie eksperymentu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dosyć płynnie przeszedłem z warek 20 L na 40 L. Mniej więcej wychodzi podwójna ilość surowców. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...