ZooK Posted May 16, 2016 Share Posted May 16, 2016 Witam Jutro zamierzam uwarzyć swoje pierwsze piwo. Zaopatrzyłem się w zestaw startowy z Browamatora "super start" oraz gotowy zestaw surowców do warzenia WItbier-a. Byłbym bardzo wdzięczy gdybyście spojrzeli na moje "notatki" i powiedzieli czy wszystko dobrze mam rozpisane, czy czegoś zapomniałem. Na dole posta napiszę moje pytania. Z góry dziękuję za pomoc. · Gar- 15l wody grzeje do temperatury 50 C · Wsypuję słody i płatki pszeniczne(czy to jest dobry moment?)- mieszam żeby się nie posklejały · Grzeje brzeczkę do 62 C i utrzymuję temperaturę przez 30 min · Grzeję brzeczkę do 73 C i utrzymuję temperaturę przez aż do negatywnej próby jodowej Próbę jodową wykonam Jodyną · Podgrzewam do 77 C · Za pomocą rondla przelewam całość do fermentora z kranikiem (bez napowietrzania)- wężyk z metalowego oplotu przykręcony do kranika od wewnątrz · Czekam 30 min żeby młóto się ułożyło · Wkładam talerzyk na młóto i zlewam 2-3 l brzeczki przedniej i wlewam z powrotem do fermentora · zaczynam wysładzanie -5 l wody podgrzanej do temperatury 75 C · Przelewam całość do Gara- czekam aż się zagotuje- · Dodaje 30 g Styrian Golding w 30 min gotowania · Dodaje 10 g Styrian Golding i 15 g Sazz w 75 minucie · Dodaję curacao, 20 g słodkiej pomarańczy i 20 g kolendry w 75 min · Dodaję 20 g Saaz i 10 Styrian Golding w 85 min · Całość gotowania 90 min · Schładzam całość do 30 C w wannie wypełnionej zimną wodą · Dodaję drożdże · Od tego momentu wszystko musi być wysterylizowane · Do fermentora z kranikiem wsypuje OXI i dolewam wody, mocze rurkę do zlewu , wstrząsam całością i zostawiam na 5 min · Sprawdzam BGL z brzeczki- celuje w 13 · Zaczynam zlewanie do fermentora bez kranika i staram się jak najmocniej napowietrzyć całość · Po zlaniu całości dodaję drożdże ( mam suche) · Zamykam całość pokrywą z dziurką · Zostawiam do fermentacji burzliwej- około 7 dni 18-21 C 1. W którym momencie mam dodać płatki przeniczne błyskawiczne? 2. Czy fermentacja cicha jest konieczna? Browamator twierdzi że nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jka.kawa Posted May 16, 2016 Share Posted May 16, 2016 Hej, 1. Płatki o ile są błyskawiczne nie wymagają kleikowania, spokojnie możesz je dodać z innymi słodami. Pamiętaj tylko żeby wodę podgrzać o jakieś 3-4 stopnie więcej od zakładanej temperatury, po wsypaniu słodu spadnie. 2. Wszystkie moje warki były robione z cichą, na pewno nie zaszkodzi Powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fuki33 Posted May 16, 2016 Share Posted May 16, 2016 (edited) Cicha nigdy nie jest KONIECZNA, dużo osób robi bez niej. Ja zawsze czekam na ułożenie się młota ok. 10-15 minut i po prostu zlewam pierwsze 2l z powrotem do wiadra i filtruję dalej. Co do talerzyka to uważam, że on potrafi sprawić więcej problemów niż ułatwić życie. Lej po prostu po ściankach fermentora. A wszystko musi być sterylne już w momencie chłodzenia, żeby Ci nie przyszło do głowy coś tam wkładać, bo to narażanie się na infekcje (jeżeli chodziło Ci już o ten moment to sprawy nie było ) · Sprawdzam BGL z brzeczki- celuje w 13 Chyba BLG · Po zlaniu całości dodaję drożdże ( mam suche) Pamiętaj o rehydratyzacji ;> Nie sugeruj się ściśle czasem fermentacji, kończ jeżeli już będziesz pewny, że nie fermentuje, jeżeli nie chcesz trzymać piwa dłużej. Powodzenia! Edited May 16, 2016 by fuki33 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZooK Posted May 16, 2016 Author Share Posted May 16, 2016 To w takim razie cichą fermentacje wprowadzę, tylko jak zlać z fermentora bez kranika? Grawitacyjnie za pomocą wężyka? Jeśli tak czy musi on być sterylny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luis Posted May 16, 2016 Share Posted May 16, 2016 Do wysładzania raczej 15, a nie 5l wody;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fuki33 Posted May 16, 2016 Share Posted May 16, 2016 To w takim razie cichą fermentacje wprowadzę, tylko jak zlać z fermentora bez kranika? Grawitacyjnie za pomocą wężyka? Jeśli tak czy musi on być sterylny? Zaciągasz jak paliwo z baku, wpierw opłucz w OXI Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondek Posted May 16, 2016 Share Posted May 16, 2016 jak nie masz kranika to pozostaje grawitacyjnie. wężyk musi byc sterylny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZooK Posted May 16, 2016 Author Share Posted May 16, 2016 Dlaczego 15?? Ja myślałem że muszę dopełnić do takiej ilości na jaką szykowane są składniki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jezier Posted May 16, 2016 Share Posted May 16, 2016 Mając 20L wody wymieszanej z zacierem nie otrzymasz po filtracji 20L brzeczki - młóto zatrzymuje wodę i to całkiem sporo. Do tego dochodzi kilka litrów odparowanych podczas gotowania (4-6). Nie wiem, co masz napisane w instrukcji, ale jeśli zestaw surowców jest na 20L to możesz swobodnie wysłodzić 27litrów i taką ilość gotować, po 1,5h wrzenia zostanie Ci właśnie z 20L, a do fermentora trafi jeszcze trochę mniej ze względu na brzeczkę, która zostanie w garze wraz z chmielinami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZooK Posted May 16, 2016 Author Share Posted May 16, 2016 Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc, odezwę się po rozlaniu do butelek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted May 16, 2016 Share Posted May 16, 2016 Wszystko co ma kontakt z brzeczką, a potem piwem od momentu wyłączenia palnika (po zakończeniu gotowania) musi być sterylne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANalfabeta Posted May 16, 2016 Share Posted May 16, 2016 A ja mogę jedynie zasugerować, żeby na 1 warkę nie brać nic z solidnym udziałem pszenicy. Swojego Weizena robiłem jako chyba 3 czy 4 więc procedury miałem w miarę wyrobione, a i tak krwi napsuła oczywiście filtracja. Na stronie BA w opisie zwykłego prostego Pale Ale jest info, że idealnie nadaje się na pierwszą warkę i ja to potwierdzam. Tak zrobiłem , a mimo to nie omieszkałem pytać w Ostrym dyżurze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikemat Posted May 18, 2016 Share Posted May 18, 2016 Ja zasugerowałbym jeszcze schłodzić brzeczkę jeszcze niżej, do 20 stopni i dopiero wtedy zadać drożdże.Pracujące drożdże wydzielają temperaturę, więc podnoszą temp. brzeczki, a fermentacja powyżej 22 stopni to już dla mnie proszenie się o wady Płatki możesz dodać od razu ze słodami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZooK Posted June 26, 2016 Author Share Posted June 26, 2016 Witajcie Nie to że odkopuje jakiś stary temat, ale obiecałem że napiszę jak już będzie po wszystkim Piwo po 8 dniach zostało zlane na cichą fermentacje i właściwie stanęło. Bardzo mnie to zmartwiło i niestety byłem zmuszony do wstawienia fermentatora do cieplejszego pomieszczenia (24 stopnie mniej więcej). Kiedy piwko zeszło do około 3-4 BLG (3 tygodnie) zostało rozlane do butelek z dodaniem glukozy(40g rozpuszczone w wodzie i dodane do fermentora)miałem strach dawać więcej. Teraz to co na pewno zrobiłem źle: Strasznie dużo litrów ubyło w trakcie warzenia- nastawione z 22L skończyło się z 16L... Skutek taki że jest to piwo pszeniczne o wysokiej goryczce(na oko 30-40 IBU). Wrażenia z picia bardzo pozytywne(lubię goryczkę), wyraźnie wyczuwalna kolendra, słabiej z pomarańczami. Alkoholu właściwie nie wyczuwam (Żubr to to nie jest:P). Nie jestem specem od degustacji, ale nie wyczuwam żadnych gwoździ ani mokrych kartonów.Z tego miejsca chciałbym podziękować wszystkim którzy mi pomogli tutaj na forum i na czacie, bez was nie udało by mi się zrobić czegokolwiek . I co mnie najbardziej cieszy, w przyszłym tygodniu zamierzam uwarzyć jakiegoś IPA, APA a może CIPA:)PozdrawiamBartosz Żok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piwosz86 Posted June 26, 2016 Share Posted June 26, 2016 Kiedy piwko zeszło do około 3-4 BLG (3 tygodnie) zostało rozlane do butelek z dodaniem glukozy(40g rozpuszczone w wodzie i dodane do fermentora)miałem strach dawać więcej. 40g glukozy na 16l piwka to wychodzi 1,25g na butelkę. Nagazowało Ci się dobrze to piwo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZooK Posted June 27, 2016 Author Share Posted June 27, 2016 Niestety nie, bardziej bałem się zrobienia granatów, dlatego poszło tylko tyle glukozy, z tą zmianą że butelki były 0,33 a nie 0,5 L Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted June 27, 2016 Share Posted June 27, 2016 Kiedy piwko zeszło do około 3-4 BLG (3 tygodnie) zostało rozlane do butelek z dodaniem glukozy(40g rozpuszczone w wodzie i dodane do fermentora)miałem strach dawać więcej. Następnym razem skorzystaj z kalkulatora http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZooK Posted June 27, 2016 Author Share Posted June 27, 2016 Starch miałem tylko taki że BLG było całkiem wysokie, a to piwo jest moją pracą magisterską więc musiało się udać, nawet kosztem złego nasycenia CO2. Dziękuję za podanie linku do kalkulatora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.