Skocz do zawartości
konrados78

Dunkelweizen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

mam zamiar uwarzyć ciemne piwo pszeniczne. Prosze o opinie odnosnie receptury.

 

Pzeniczny - 3 Kg

Pilzneński - 1 Kg

Monachijski II - 1 Kg

Caraaroma - 300 gr

Czekoladowy 400 - 50 gr.

Pszeniczny karmelowy - 250 gr.

 

Zacieranie:

44 st. - 15 minut - tylko słód pszeniczny

podgrzanie do 63 + dosypanie monachijskiego i pilznenskiego

63 st. - 40 minut

podgrzanie do 72 stopni + dosypanie pozostałych ciemnych słodów

w 72 stopniach przerwa 20 minut

mashout + filtracja

 

Chmielenie:

Hallertau Tradition 20 gr. - 60 minut

 

Fermentacja WB-06

 

Czy zasyp jest ok? Nie chcialbym zeby piwo wyszło zbyt czarne ani tez zbyt jasne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam. 

Słód Caraaroma + pszenica karmelowa + monach da Ci dość dużo posmaków słodowych, być może będzie to niezbyt fajne z goździkami i bananami. Może zamiast Caraaroma dać Carawheat jakieś 300 - 400 g i barwę podbić czekoladowym albo barwiącym na ostatnie minuty zacierania? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A czemu tylko słód pszeniczny w 44 stopniach?

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za odpowiedź,

zmodyfikuje zasyp w nastepujacy sposób:

Pszeniczny - 3 Kg

Pilzneński - 1 Kg

Monachijski II - 1 Kg

Carawheat 100-130 EBC - 0,5 Kg

Czekoladowy 1100 EBC - 0,05 Kg

 

Obliczajac kolor z kalkulatora wyszło mi 16 SRM, wiec chyba ok.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A czemu tylko słód pszeniczny w 44 stopniach?

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

 

Przeczytałem to na blogu Dori

http://blog.homebrewing.pl/?p=433

ma to wpłynac na aromat goździkowy w piwie. W Dunkelweizenie jest on pożądany. Zacierałem tak Hefe-Weizena i efekty były jak najbardziej poprawne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Inne źródła podają że w słodzie pilzneńskim jest więcej kwasu ferulikowego.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×