Jump to content
Sign in to follow this  
konrados78

Dunkelweizen

Recommended Posts

Witam,

 

mam zamiar uwarzyć ciemne piwo pszeniczne. Prosze o opinie odnosnie receptury.

 

Pzeniczny - 3 Kg

Pilzneński - 1 Kg

Monachijski II - 1 Kg

Caraaroma - 300 gr

Czekoladowy 400 - 50 gr.

Pszeniczny karmelowy - 250 gr.

 

Zacieranie:

44 st. - 15 minut - tylko słód pszeniczny

podgrzanie do 63 + dosypanie monachijskiego i pilznenskiego

63 st. - 40 minut

podgrzanie do 72 stopni + dosypanie pozostałych ciemnych słodów

w 72 stopniach przerwa 20 minut

mashout + filtracja

 

Chmielenie:

Hallertau Tradition 20 gr. - 60 minut

 

Fermentacja WB-06

 

Czy zasyp jest ok? Nie chcialbym zeby piwo wyszło zbyt czarne ani tez zbyt jasne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. 

Słód Caraaroma + pszenica karmelowa + monach da Ci dość dużo posmaków słodowych, być może będzie to niezbyt fajne z goździkami i bananami. Może zamiast Caraaroma dać Carawheat jakieś 300 - 400 g i barwę podbić czekoladowym albo barwiącym na ostatnie minuty zacierania? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki za odpowiedź,

zmodyfikuje zasyp w nastepujacy sposób:

Pszeniczny - 3 Kg

Pilzneński - 1 Kg

Monachijski II - 1 Kg

Carawheat 100-130 EBC - 0,5 Kg

Czekoladowy 1100 EBC - 0,05 Kg

 

Obliczajac kolor z kalkulatora wyszło mi 16 SRM, wiec chyba ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...