zbyszek73 1 Posted January 20, 2010 Witam wczoraj zacierałem A,la Grodziskie i coś mnie podkusiło żeby dodać odrobinę około kilku gram miodu w trakcie chmielenia. W 20l brzeczki jest 10blg drożdże s-33 ruszyły po ok 5 godzinach jest równa pianka na całej powierzchni ciekawy jestem co z tego wyjdzie czekam na opinie pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 721 1 Items Posted January 20, 2010 Witam wczoraj zacierałem A,la Grodziskie i coś mnie podkusiło żeby dodać odrobinę około kilku gram miodu w trakcie chmielenia. W 20l brzeczki jest 10blg drożdże s-33 ruszyły po ok 5 godzinach jest równa pianka na całej powierzchni ciekawy jestem co z tego wyjdzie czekam na opinie pozdrawiam czyli nie jest to alagrodziskie tylko cienkusz wędzony z miodem Quote Share this post Link to post Share on other sites
admiro 68 1 Items Posted January 20, 2010 Witam wczoraj zacierałem A,la Grodziskie i coś mnie podkusiło żeby dodać odrobinę około kilku gram miodu w trakcie chmielenia. W 20l brzeczki jest 10blg drożdże s-33 ruszyły po ok 5 godzinach jest równa pianka na całej powierzchni ciekawy jestem co z tego wyjdzie czekam na opinie pozdrawiam Tak mało miodu nie popsuje ci Grodzisza więc spoko Miód odfermentuje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbyszek73 1 Posted January 20, 2010 tak to już nie jest A,la grodziskie Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted January 20, 2010 Jak dałeś łyżkę, to nawet go nie poczujesz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 721 1 Items Posted January 20, 2010 Jak dałeś łyżkę, to nawet go nie poczujesz. ale blg jest niezgodne ze stylem Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbyszek73 1 Posted January 20, 2010 bałem sie o drożdże ale widzę że jest ok jacer widzę ze odwiedzasz stronkę WD Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbyszek73 1 Posted January 20, 2010 tak teraz jest 10 bld to już inne piwo nie A,la grodziskie wzrost blg to po dodaniu miodu dałem go tyle ze w 20l brzeczki jest 10blg Quote Share this post Link to post Share on other sites
przemo70 38 1 Items Posted January 20, 2010 tak teraz jest 10 bld to już inne piwo nie A,la grodziskie wzrost blg to po dodaniu miodu dałem go tyle ze w 20l brzeczki jest 10blg To teraz musisz je nazwać "Gruduskie wędzone" i będzie ok :) Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted January 20, 2010 Jak dałeś łyżkę' date=' to nawet go nie poczujesz.[/quote']ale blg jest niezgodne ze stylem przecież mocniejsze grodziskie też były. Z tego co wiem definicji stylu Grodziskie jako takiego niema. Quote Share this post Link to post Share on other sites
przemo70 38 1 Items Posted January 20, 2010 Jak dałeś łyżkę' date=' to nawet go nie poczujesz.[/quote']ale blg jest niezgodne ze stylem przecież mocniejsze grodziskie też były. Z tego co wiem definicji stylu Grodziskie jako takiego niema. Kuzyn nie czepiaj się, ma być 7,7 bez miodu i nie ma dyskusji Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbyszek73 1 Posted January 20, 2010 Gruduskie Wędzone z miodem ciekawe Quote Share this post Link to post Share on other sites
przemo70 38 1 Items Posted January 20, 2010 Gruduskie Wędzone z miodem ciekawe Walniesz sobie R w kółku przy nazwie i już możesz sie czuć że masz patent na nazwę Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbyszek73 1 Posted January 20, 2010 tak i młyn przerobie na browar:beer: a wracając do tematu 10blg pewnie deko więcej alkoholu jak to wpłynie na smak niby tylko wzrost o 2 blg Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 721 1 Items Posted January 20, 2010 Z tego co wiem definicji stylu Grodziskie jako takiego niema. Oryginalny Grodzisz miał 7,7 blg Quote Share this post Link to post Share on other sites
przemo70 38 1 Items Posted January 20, 2010 Będzie bardziej treściwe ale musisz to ocenić sam czy Ci smakuje, bo kalibratorów jak na lekarstwo, a jak już są to stare np 17-letnie. Piszę poważnie bo każde "grodziskie" własne, nie ma za bardzo do czego porównać, chyba że pamiętasz ten smak Quote Share this post Link to post Share on other sites
hunik 0 Posted January 21, 2010 Z tym A'la grodziskiem to, albo jest to tak trudne do zrobienia piwo, albo ma tak dziwny smak. Robiłem to ja i kolega, obie warki niestety do właściwie wylania . Stąd nie wiem czy kilka kropel miodu będzie miało wpływ ... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted January 21, 2010 A może ktoś by sie pokusił by opisać ten styl? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbyszek73 1 Posted January 21, 2010 a w czym takie trudne do zrobienia ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
admiro 68 1 Items Posted January 21, 2010 Do opisu trzebaby poprosić Anteksa, po opisaniu można przesłać taką propozycję do BJCP. Rekomendacja SPD oczywiście nadałaby takiej propozycji większe szanse. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sziszi 23 1 Items Posted January 21, 2010 Do opisu trzebaby poprosić Anteksa, po opisaniu można przesłać taką propozycję do BJCP. Rekomendacja SPD oczywiście nadałaby takiej propozycji większe szanse. już było to poruszane, aby wpisać piwo do BJCP muszą być komercyjne przykłady stylu na razie się nie zanosi:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
admiro 68 1 Items Posted January 21, 2010 Do opisu trzebaby poprosić Anteksa' date=' po opisaniu można przesłać taką propozycję do BJCP. Rekomendacja SPD oczywiście nadałaby takiej propozycji większe szanse.[/quote'] już było to poruszane, aby wpisać piwo do BJCP muszą być komercyjne przykłady stylu na razie się nie zanosi:) A może komercyjny już nieistniejący przykład stylu by wystarczył Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted January 21, 2010 Tylko ze BJCP już ma kategorie 22B która pokrywa również grodzisza. Edit: no może nie do końca ale, amerykanom to póki co wystarcza. Quote Share this post Link to post Share on other sites