Jump to content
Sign in to follow this  
rbk

American Barleywine

Recommended Posts

Mam w planach uwarzenie w następnych tygodniach American Barley Wine. Mam prośbę o weryfikację receptury:

American Barleywine

Zasyp:
8,5kg - Słodownia Strzegom - pale ale    
0,5kg - Castle Malting - Crystal 150 EBC
0,5kg - Słodownia Strzegom - karmelowy 30
0,5kg - Słodownia Strzegom - wiedeński

Chmielenie:
20g - Chinook - 60'
15g - Amarillo - 60'
15g - Cascade - 40'
15g - Chinook - 20'
20g - Amarillo - 15'
15g - Cascade - 15'
15g - Chinook - 10'
15g - Amarillo - 0'
20g - Cascade - 0'

Drożdże:    
FM52 - Amerykański Sen - Gęstwa (drugie pokolenie po Mosaic IPA 14,2brx)

Zacieranie:
63C - 30 min  
67C - 60 min  
74C - 30 min  


Wychodzi około 65IBU i 24blg na 20L.

Czy zasyp i chmielenie wygląda dobrze? A może dorzucić chmielenie na cichą na aromat?
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Czy zasyp i chmielenie wygląda dobrze? A może dorzucić chmielenie na cichą na aromat?

wyglądają dobrze (a co tam ma wyglądać?),

ale goryczka chyba troszkę za małą jak na piwo 24Blg, które troszkę będzie musiało leżeć.

No i ja bym dał mniej tych karmeli, ale to moja subiektywna ocena.

 

Przy okazji wyjaśnij może cel tak zawiłego chmielenia bo mam wrażenie, że lubisz sobie dokładać roboty? ;)

 

BW z punktu widzenia chmielenia to wg mnie nie jest piwo, które wymaga nie wiadomo jakich cudów, wręcz uważam, że im prościej tym lepiej :)

No, ale twój cyrk Twoje małpy ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź. Z chmieleniem faktycznie zbyt komplikuje sobie życie. Rozbije to na max 4 porcje.

Odnośnie ilości chmielu dorzucę więcej, żeby dobić do około 80. Karmele pewnie też lekko ograniczę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdzieś tu niedawno był wątek o Barleywine na 100% Pale Ale...

 

I wyszło super, piękna głęboko czerwona barwa i dużo aromatów typowych dla BW. Tylko należałoby dodać, że samo gotowanie trwało 4h co chyba może być poniekąd uznane za ekwiwalent dodatku słodów karmelowych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Gdzieś tu niedawno był wątek o Barleywine na 100% Pale Ale...

 

I wyszło super, piękna głęboko czerwona barwa i dużo aromatów typowych dla BW. Tylko należałoby dodać, że samo gotowanie trwało 4h co chyba może być poniekąd uznane za ekwiwalent dodatku słodów karmelowych.

 

 

Planuje gotować 3h. W takim razie ograniczę karmele do minimum, ewentualnie całkiem je wyeliminuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak przy okazji:

 

ilość gotowego piwa 11 L

Gęstość 22.7 BLG

IBU 79

SRM 14.7

Styl American Barleywin

 

Surowce fermentujące:

-Viking/Strzegom Pale ALE 4 kg (88.9%) 5EBC

-Fawcett - Crystal 0.25 kg (5.6%) 160EBC

-Carapils 0.25 kg (5.6%) 4EBC

 

Zacieranie: 67°C; 60 min

Gotowanie: 90 min

Chmiele:

Chinook 25 g 60 min

Chinook 10 g 45 min

Amarillo 10 g 30 min

Amarillo 10 g 15 min

Cascade 10 g 15 min

 

Whirlpool: Amarillo 15 g

Cascade 25 g

 

Na zimno: Chinook 15 g 7 dni

Amarillo 15 g

Cascade 15 g

 

Drożdże: US-05 jedna saszetka (pewnie dwie byłoby lepiej, ale warka jest 2x mniejsza - powinno starczyć)

 

Będzie dobrze? Najbardziej zastanawia mnie ilość karmelu. Chciałbym dobrą, slodowo-karmelową podbudowę ale bez 3h gotowania(zbyt uciążliwe) i smaku cukierków.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...