Jump to content

Słod karmelowy: czy 100g 80EBC = 50g 160 EBC?


Jakub M
 Share

Recommended Posts

Czy jakąś ilość słodu karmelowego o danym kolorze można zastąpić proporcjonalnie mniejszą ilością słodu o "większym" kolorze, w skali EBC? Np. Caramunich typ I (np. 80EBC) zastąpić połową caramunich typ III (np 160EBC). Jeśli nie (czego się spodziewam, w końcu to nie laboratorium) to jakich różnic w piwie można spodziewać się po dwóch podobnych zasypach różniących się jedynie słodami karmelowymi (proporcjonalnie do koloru)?

 

Konkretnie chodzi mi o to, że mam Strzegom 150 i nie jestem pewien czy wykorzystywać go do wszystkich warek jak leci, czy warto zaopatrzyć się też w inne karmelowe o innych kolorach.

 

Linki:

http://www.wiki.piwo.org/S%C5%82%C3%B3d_karmelowy

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.