Skocz do zawartości

Sterowanie zacieraniem ziarna


Henx

Rekomendowane odpowiedzi

Może zacznę od cyferek:

Dwie warki, pierwsza zacierana tak:

62°C - 25 min

72°C - 50 min

78°C - 0 min

 

FFT wyszedł na 1 BLG, piwo pijalne, mało słodkie, lekkie w odbiorze.

 

Druga:

50°C - 19 min

63°C - 38 min

73°C - 27 min

78°C - 0 min

 

FFT wyszedł na 3,5 BLG, piwo treściwe, słodsze, cięższe w odbiorze.

 

To drugie chciałem zatrzeć bardziej "na wytrawnie" i po mimo że była dłuższa przerwa maltozowa wyszło "na słodko". Za to pierwsze mimo krótkiej przerwy maltozowej wyszło "na wytrawnie". Gdzie tu sens gdzie logika? W przypadku tego pierwszego enzymy szybciej zjadły skrobię i w 72°C nie miały zbytnio już co przerabiać? Zależy to pewnie od zasypu (mieszanki słodów) jak i pewnie od ich jakości? Jak się mylę to proszę mnie poprawić.

I przyszedł mi do głowy taki pomysł, być może ktoś stosował, a być może okaże się bezsensowny, na pewno jest więcej roboty.

Zacieranie na raty, do gara wsypuję połowę słodu i trzymam w 62°C, aż próba jodowa będzie negatywna, następnie podgrzewam do 72°C i dodaję resztę słodów. Mam pewność, że pozaciera się "tak jak chcę". Wiadomo proporcje nie muszą być 50/50, tylko wedle uznania/oczekiwań.

Co bardziej doświadczeni piwowarzy sądzą o tym?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy przypadek

Pilzneński 4,5 kg

Pszeniczny jasny 0,5 kg

Carahell 0,2 kg

Drożdże US-05

 

Drugi przypadek

Pilzneński 2,2 kg

Biscuit 0,3 kg

Pszeniczny jasny 2 kg

Pszeniczny karmelowy 0,5 kg

Drożdże T-58

 

Wiem, że zupełnie inne drożdże i inny zasyp, ale miałoby to aż takie duże znaczenie dla końcowego wyniku?

Burzliwa w obu przypadkach w temp 20-21°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może "inaczej przechodziłeś" między przerwami. Dłużej bądź krócej, to też może mieć znaczenie.

 

 

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.