Skocz do zawartości
Henx

Sterowanie zacieraniem ziarna

Rekomendowane odpowiedzi

Może zacznę od cyferek:

Dwie warki, pierwsza zacierana tak:

62°C - 25 min

72°C - 50 min

78°C - 0 min

 

FFT wyszedł na 1 BLG, piwo pijalne, mało słodkie, lekkie w odbiorze.

 

Druga:

50°C - 19 min

63°C - 38 min

73°C - 27 min

78°C - 0 min

 

FFT wyszedł na 3,5 BLG, piwo treściwe, słodsze, cięższe w odbiorze.

 

To drugie chciałem zatrzeć bardziej "na wytrawnie" i po mimo że była dłuższa przerwa maltozowa wyszło "na słodko". Za to pierwsze mimo krótkiej przerwy maltozowej wyszło "na wytrawnie". Gdzie tu sens gdzie logika? W przypadku tego pierwszego enzymy szybciej zjadły skrobię i w 72°C nie miały zbytnio już co przerabiać? Zależy to pewnie od zasypu (mieszanki słodów) jak i pewnie od ich jakości? Jak się mylę to proszę mnie poprawić.

I przyszedł mi do głowy taki pomysł, być może ktoś stosował, a być może okaże się bezsensowny, na pewno jest więcej roboty.

Zacieranie na raty, do gara wsypuję połowę słodu i trzymam w 62°C, aż próba jodowa będzie negatywna, następnie podgrzewam do 72°C i dodaję resztę słodów. Mam pewność, że pozaciera się "tak jak chcę". Wiadomo proporcje nie muszą być 50/50, tylko wedle uznania/oczekiwań.

Co bardziej doświadczeni piwowarzy sądzą o tym?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, że zasyp i drożdże takie same w obu przypadkach?

Jeżeli nie to napisz jakie, bo to może być kluczowy czynnik.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy przypadek

Pilzneński 4,5 kg

Pszeniczny jasny 0,5 kg

Carahell 0,2 kg

Drożdże US-05

 

Drugi przypadek

Pilzneński 2,2 kg

Biscuit 0,3 kg

Pszeniczny jasny 2 kg

Pszeniczny karmelowy 0,5 kg

Drożdże T-58

 

Wiem, że zupełnie inne drożdże i inny zasyp, ale miałoby to aż takie duże znaczenie dla końcowego wyniku?

Burzliwa w obu przypadkach w temp 20-21°C.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Drożdże mają ogromne znaczenie, zasyp też.

Jak chcesz porównać odfermentowanie to musisz wziąć takie same drożdże, dobrze też aby zasyp był podobny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czyli pomysł z wsypywaniem zasypu na raty raczej ma mały sens?
Trzeba długości odpowiednich przerw dobrać/policzyć pod konkretne zasypy i drożdże?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Patrząc tylko na temperatury i czas zacierania to pierwsze piwo będzie wytrawne a drugie pełniejsze. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jacer możesz proszę powiedzieć dlaczego?

Przecież enzymy działające podczas przerwy białkowej nie powinny mieć na to wpływu.

Teoria zdaje się temu przeczyć. Chyba, że doświadczenie podpowiada inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, patrzasz na czasy i temp i widzisz jak to piwo będzie smakować. :D

 

białkowa przy dzisiejszych słodach nie ma żadnego znaczenia. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to jak pierwsze może być na wytrawnie a drugie na słodko skoro drugie ma o 13 minut dłuższą przerwę maltozową...

Zakładam, że ten jeden stopień różnicy to tyle co błąd pomiarowy - do pominięcia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robiłem kilka tych samych piw, ten sam zasyp, tylko zacieranie było w 62stC 20, 30, 40 min i różnice były spore. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przy następnym zacieraniu wypróbuję mój sposób i podzielę się spostrzeżeniami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może "inaczej przechodziłeś" między przerwami. Dłużej bądź krócej, to też może mieć znaczenie.

 

 

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

I te dłużej w 62 były pełniejsze?

 

To krócej w 62 było słodsze a dłużej wytrawne. 

 

No właśnie a mi na odwrót "się zrobiło".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Henx zwróć uwagę że pierwszy zasyp miał 0.2 kg karmelowego a drugi już 0.5 kg plus Biscuit, który też podbił wrażenie pełni...

Edytowane przez jerzdna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×