Skocz do zawartości
zielony07

Burzliwa, cicha, burzliwa, cicha

Rekomendowane odpowiedzi

Zachciało mi się Koelscha,  bo byłem kiedyś w Kolonii :) .

Nabyłem zestaw w HB, zatarłem wg. przepisu :

 

Pilzneński 4kg, pszeniczny 0.5kg  . 65 st. 30 minut, 70 st 20 minut, potem 72 stopnie i filtracja.

Drożdże Safbrew S-33.

 

Po tygodniu dość spokojnej burzliwej w 18 st. przestało bulkać, zlałem na cichą.

Po kolejnym tygodniu nic się nie działo, zacząłem się przyglądać czy się klaruje.

Ale się zmąciło i ruszyło pełnym gazem. Fuck !

No i tak przez 4 tygodnie.

Teraz bulka okazjonalne, ale mętność widzę przeogromną. Piana na wierzchu. BLG 2, smak i zapach ok.

To trwa już SIEDEM tygodni.

Co robić mistrzowie ? Będzie co z tego ?

Żelatynować ?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moim skromnym zdaniem:

1. pewnie dzikusy, albo jakie inne paskudztwo się wdało,

2, co to za Kölsch jeśli fermentowane w 18°C i traktowane takimi drożdżami?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cytuję : Drożdże rozsypać luźno na powierzchni schłodzonej (około 20 stopni) i napowietrzonej brzeczki. To burzliwa.

Cicha : zalecana poniżej lub w okolicach 10 stopni C

 

Piwo nie jest spaskudzone, na pewno nie będzie stylowe, aby pijalne.

Oczywiście cicha była za wysoko, takie warunki były.

Teraz mogę fermentować w temperaturze dowolnej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Brzmi trochę jak zakażenie - ale obaduj temat, może jakiś ciekawy wild Koelsch wyjdzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×