Jump to content

Jak zrobić mocne piwo o wiekszej zawartości alkoholu?


starzec
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich, jestem tu nowy. Mam pytanie jako laik. przeszukałem forum i nie znalazłem wątku. Pytanko: Jak w warunkach domowych wyprodukować mocne piwo o zaw. alkoholu np 7%. czy jest to możliwe z użyciem popularnych brewkitów (zazwyczaj informacja że max to 5,2%). Cz np. dodając mniej wody otrzymam mocniejszą brzeczkę. Czy standartowe drożdże dołączane do brewkitów są w stanie wytworzyć więcek niż 5 % alkoholu? Jeżeli nie to jakich drożdży należy użyć. Pozdrawiam brać piwowarską. :beer:

Link to comment
Share on other sites

Mozesz dodac ekstrakt slodowy i przez to masz tyle samo piwa ale mocniejszego. Brewkity sa nachmielone na 20l piwa. Jak dasz mniej wody piwo wyjdzie bardziej goryczkowe od zakladanego

Dzięki, a co z zawartością alkoholu?

Link to comment
Share on other sites

Mozesz dodac ekstrakt slodowy i przez to masz tyle samo piwa ale mocniejszego. Brewkity sa nachmielone na 20l piwa. Jak dasz mniej wody piwo wyjdzie bardziej goryczkowe od zakladanego

 

To nie prawda. Jak koncentrujesz cukier, jest wiecej IBU ale smak jest proporcja i to jest tak samo.

 

zRxxFjM.jpg

Edited by BretBeermann
Link to comment
Share on other sites

 

Mozesz dodac ekstrakt slodowy i przez to masz tyle samo piwa ale mocniejszego. Brewkity sa nachmielone na 20l piwa. Jak dasz mniej wody piwo wyjdzie bardziej goryczkowe od zakladanego

 

To nie prawda. Jak koncentrujesz cukier, jest wiecej IBU ale smak jest proporcja i to jest tak samo.

 

zRxxFjM.jpg

Więć co zrobić? uzyć specjalnych drożdży?

 

Link to comment
Share on other sites

Można:

a) przy użyciu składu brewkit+ekstrakt słodowy - zmniejszyć ilość dodawanej wody,

b) użyć składu brewkit+ 2x ekstrakt słodowy - dla 20l wody.

Liczbę blg brzeczki przed fermentacją już musisz sam obliczyć ;)

Link to comment
Share on other sites

zamiast cukru ekstrakt słodowy

Ale wtedy dochmielić

 

EDIT: najlepiej po prostu napisz w jakie parametry piwa celujesz i jaki kit ma byc podstawą, to dokładnie będzie mozna powiedzieć ile czego dodać.

Edited by dirk gently
Link to comment
Share on other sites

 

zamiast cukru ekstrakt słodowy

Ale wtedy dochmielić

 

EDIT: najlepiej po prostu napisz w jakie parametry piwa celujesz i jaki kit ma byc podstawą, to dokładnie będzie mozna powiedzieć ile czego dodać.

 

może użyć 2x1,7kg brewkita i 1,7kg ekstraktu i spokojnie bez chmielenia ,może jeszcze spokojnie dać do tego z 0,5 kg cukru 

wszystko zależy co chce uzyskać i ile chce na to wydać 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.