Jump to content
Sign in to follow this  
kamilg20

American Wheat

Recommended Posts

Witajcie. Wpadłem na pomysł żeby uwarzyć piwo dla narzeczonej jako prezent imieninowy. Nie jest ona specjalną fanką piwa, ale za to bardzo docenia zalety aromatyczne chmieli amerykańskich jak i charakter piw pszenicznych. Dlatego piwo powinno spełniać warunki takie jak: mała zawartość alkoholu, lekkie lecz nie wodniste, mało goryczkowe lecz intensywnie chmielone na aromat. Do tego dojdą specjalne i okazyjne etykiety :)

 

Wstępny plan działania:

 

10,5 Blg, 23-24L, IBU 22-25

 

2,0 kg pale ale

1,5 kg słód pszeniczny

0,5 kg słód wiedeński

0,2 kg płatki owsiane (a może słód żytni?)

 

Do wody o temp. 50* wsypuję słód i podgrzewam stopniowo do 67*

67-68* 60'

dodanie 100 g łuski ryżowej w połowie przerwy

78* 10'

 

20' Citra 20 g

1' Citra 40 g

1' Mosaic 40 g

 

Chmielenie na zimno 4 dni:

30 g Citra

30 g Simcoe

20 g Mosaic

 

Chmiele kupowane po 30, 60 lub 100 g.

 

Gęstwa US-05 czwarte pokolenie. Fermentacja burzliwa w temp. 16-17*

 

Co myślicie? Zastanawiałem się też nad chmielem Azacca w zastępstwie za Simcoe lub Mosaic, ale muszę go wcześniej wypróbować. Piwo imieninowe będę warzyć w połowie czerwca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Co myślicie?

Ja bym uprościł zasyp: 50% pszeniczny / 50% pale lub pilzneński.

Zrobiłbym hopstand zamiaast '1

 

 

 

bardzo docenia (...) charakter piw pszenicznych

To może spróbuj drożdży do pszenicy?

 

Ostatnio robiłem coś podobnego #25 i obie wersje są udane

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na US05, nawet się nie z orientuje, że to piwo pszeniczne :-)

Bardziej mi chodziło o to, że docenia piwo uwarzone na tych drożdżach z udziałem pszenicy :) Także bardziej chciałbym się skupić na zasypie i chmielach.

 

 

Ja bym uprościł zasyp: 50% pszeniczny / 50% pale lub pilzneński.

Dzięki za radę. A co myślisz o wiedeńskim dla podbicia koloru? Nie chciałbym żeby wyglądało jak woda z cytryną.

 

 

 

Zrobiłbym hopstand zamiaast '1

Nigdy nie robiłem przerwy chmielowej po warzeniu, ale zastosuję się do tej rady.

Edited by kamilg20

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Dzięki za radę. A co myślisz o wiedeńskim dla podbicia koloru? Nie chciałbym żeby wyglądało jak woda z cytryną.

Szczerze mówiąc, nic nie myślę.

W lekkim i letnim piwie nie widzę sensu ani przyciemniania koloru, ani dodawania ciała/ słodowości.

 

 

 

Nigdy nie robiłem przerwy chmielowej

Podlinkowana warka byłą moją pierwszą z hopstandem ale na pewno nie ostatnią - dał bardzo dobry efekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie. W kwestii cytrusowego piwa kobiecego... Jakie chmiele polecacie? Myślałem o połączeniu 2-3 chmieli amerykańskich, ale jakoś nie mam pomysłu których użyć. Myślę, że finalnie powinny dominować po prostu aromaty cytrusowe (pomarańcza, ananas, itp.) z jakimś nienachalnym owocowym tłem. Słody zacierać będę na słodko. Zastanawiałem się nad połączeniem Cascade i Amarillo, może do tego Nelson Sauvin, Vic Secret lub Mosaic... Podajcie jakieś sugestie. Na pewno próbowaliście różnych połączeń i wiecie co z czym fajnie gra. W sklepach niby podają profil każdego chmielu, ale domyślam się, że jest to często wesoła twórczość literacka, a interesują mnie właśnie połączenia, nie single hop.

Edited by kamilg20

Share this post


Link to post
Share on other sites

od siebie mogę polecić połączenie citra, mosaic, chinook - robiłem chyba ze 3 razy i tropiki, marakuja, ananas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...