Skocz do zawartości
vpatyk

Sfermentowane piwo- ciekawy przypadek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Podzielę się nietypową warką- mianowicie - warka jak jedna z wielu- kolejna IPA (warzone 21.02;BLG ok. 16,3); drożdże Gozdawa West Coast. NIby wszystko ok, ale drożdże nie wystartowały (po 4 dobach dorzuciłem saszetkę M10 Mangrove Jack- i wszystko dalej niby ok. Rozlew 24.03 (Blg zeszło do ok 4,5). Wydawało by się, że wszystko powinno być ok, bo żadnych oznak infekcji nie zauważyłem- niestety każda kolejna degustacja, to kolejny zawód, bo zarówno aromat jak i smak kojarzy się tylko z mocno sfermentowanymi owocami. zastanawiam, się czy jest jeszcze szansa, żeby się ułożyło- może ktoś z was przerabiał podobny problem?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

"Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o infekcję". Przy brzeczce stojącej przez 4 doby nie jest o to specjalnie ciężko.

 

Chyba, że było zbyt ciepło fermentowane to może być po prostu bardzo estrowe.

Edytowane przez Oskaliber

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

"Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o infekcję". Przy brzeczce stojącej przez 4 doby nie jest o to specjalnie ciężko.

 

Chyba, że było zbyt ciepło fermentowane to może być po prostu bardzo estrowe.

Po 3-4 dobach mogą już wejść dzikusy. Ostatnio jak mi drożdże niewystartowały miałem mega mocny cholorofenol.

 

Druga sprawa jak dodałeś te drożdże? Rozumiem że na 16,3 blg 20 litrów wrzuciłeś jedną paczkę? To nic dziwnego, że nie wystartowały...

Edytowane przez Undeath

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poszły dwie paczki (nie pamiętam, czy uwadniałem). Temperatura  raczej też nie wchodzi w grę, bo zadawałem na pewno poniżej 20 stopni, później piwo trafiło do piwnicy gdzie było ok 16 stopni. Dopiero po zadaniu "nowych drożdży" przeniosłem na dobę w cieplejsze miejsce; nie są to natomiast posmaki estrowe, bo te są do przejścia (a niekiedy nawet przyjemne). Czy są to dzikusy- nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skoro poprzednie nie ruszyły, a po zadaniu nowych przeniosłeś w cieplejsze, to tak jakby od początku fermentowało w cieplejszym, więc estrowe jak najbardziej może być. A estry estrom nierówne. Raz będą przyjemne raz będzie rozpuszczalnik albo inne cuda.

 

No ale jeśli jesteś pewien, że to nie to, to pewnie infekcja.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×