Jump to content

Skrzynka izolowana do fermentowania latem


314wo.pl
 Share

Recommended Posts

Strasznie fajną skrzynkę sobie zrobiłem. Podstawą jej fajności jest bezkosztowość. Ja wykonałem ją praktycznie z odpadków i kosztowała mnie dokłądnie okrągłe 0 PLN.

Materiały:

  • Pudełko po kosiarce
  • Kilka arkuszy styropianu chyba 12mm

Narzędzia:

  • Nożyk
  • Linijka, żeby prosto ciąć
  • Sklejka do podłożenia, żeby nie ciąć sobie podłogi obrusu, czy czegokolwiek innego

Opis stworzenia:
Nie ma co opisywać praktycznie bo to strasznie proste jest. Cała prostota wynika z tego, że nie trzeba zbijać żadnej skrzynki z desek, płyt, czy czegokolwiek innego. Trzeba sobie ten styropian tak docinać, żeby maksymalnie ścisło dopasowywać do ścianek i dna. Na dno trzeba jeszcze położyć coś, żeby rozłożyć obciążenie, bo styropian jest zbyt miękki. Ja położyłem taką grubą, warstwową "deskę" z tektury, która była w tym pudełku po kosiarce, ale myślę, że sklejka, jakieś deseczki, powinny spełnić tę samą rolę.
Najbrzydsza i najmniej szczelna z tego wszystkiego będzie pokrywka. Moje pudełko nie jest dość wysokie, żeby zmieściła się rurka fermentacyjna, więc pokrywka będzie z pociętego styropianu, który 2-3 warstwami poukładam na wierzchu. Pudełko zamknę i postawię na wierzchu coś cięższego, żeby się samo nie otwierało.
Włala! Gotowe! Mogę warzyć latem.

 

gallery_16342_710_640855.jpg

Link to comment
Share on other sites

ja mam bez deski na dnie i jest OK ,kwestia jaki styropian 

po mojemu za dużo wolnej przestrzeni w koło 

Jeszcze mam trochę materiału na wypełnienie. Ale może trochę zachwytu nad kunsztem ;). Ja jestem zachwycony materiałami.

Link to comment
Share on other sites

gorzej jak Ci któregoś razu piwo zdecyduje wyjść z fermentora, ścieknie rowkami między styropianem i rozmoczy karton :P Wtedy lepiej wyrzucić bo HGW co tam się potem zalęgnie ...

 

Wg. mnie wolnej przestrzeni akurat... w każdym rogu postawi buteli z wodą i powinno być git.

 

Ja mam ten luksus ze w piwnicy gdzie warzę jest póki co cały czas 15-16°C, także u mnie sezon jeszcze trwa i cały czas robię zapasy na lato ;)

Link to comment
Share on other sites

Nie przesadzajmy nad kunsztem, włożyłeś kilka arkuszy styropianu do kartonowego pudła :) Ważne, że będzie działać. Sam niedawno składałem swoją "lodówkę" i zostawiłem podobną ilość miejsca (styropian 5cm, 70x70x70) i uważam to za dobre rozwiązanie. Zawsze można włożyć więcej butelek. W piwnicy mam aktualnie 19 stopni, wkładem 1l (wymienianym 2 razy na dobe) zbijam temperaturę do 17 stopni.

Link to comment
Share on other sites

 

 

gorzej jak Ci któregoś razu piwo zdecyduje wyjść z fermentora, ścieknie rowkami między styropianem i rozmoczy karton Wtedy lepiej wyrzucić bo HGW co tam się potem zalęgnie ...

 

Oj, nie dramatyzuj. Ja zrobiłem podobne (oczywiście nie tak piękne   :naughty:  ) z resztek styropianu po budowie. Miało być na jedną warkę bo temperatura uciekała. Pudło przeżyło dwa sezony i dalej się czasami przydaje. Cośtam wykipiało raz czy dwa. Potem wyschło i nic się nie wylęgło   :P

Link to comment
Share on other sites

Ale o co chodzi? Co konkretnie powinniśmy podziwiać? Przecież pudełko ze styropianu to standardowe rozwiązanie...

 

Z tym kartonem to uważaj na wilgoć. Jeśli coś jest zimniejsze od otoczenia, to wiadomo jak zadziała fizyka...

Link to comment
Share on other sites

 

korci, żeby sobie obciąć ucho.

 

Obetnij lepiej tę rurkę w pokrywie, a najlepiej wywal i włóż wężyk w słoik 

 

Bardzo dobry pomysł, dzięki.

Link to comment
Share on other sites

Nie przesadzajmy nad kunsztem, włożyłeś kilka arkuszy styropianu do kartonowego pudła :) Ważne, że będzie działać. Sam niedawno składałem swoją "lodówkę" i zostawiłem podobną ilość miejsca (styropian 5cm, 70x70x70) i uważam to za dobre rozwiązanie. Zawsze można włożyć więcej butelek. W piwnicy mam aktualnie 19 stopni, wkładem 1l (wymienianym 2 razy na dobe) zbijam temperaturę do 17 stopni.

no widzisz,a ja w piwnicy miałem 22C wkładałem 2x0,75L i wymieniałem co dwa dni i miałem 17C 

wkładając 4x1L wymieniając co 24h miałem 2-3C 

po kiego chłodzić taką ilość powietrza? butelki i tak (przynajmniej ja) stawiam w rogach pudła 

 

jak bym miał tak się bawić to wolał bym chyba wziąć pudło i na dno walnąć pianki, wstawić drugie mniejsze do środka usztywnić deskami,albo wstawić z czymś worek i przestrzeń wypełnić też pianą 

 

kto co lubi,ważne że Pan jest zadowolony 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.