Jump to content
Sign in to follow this  
ATP

Peated RIS - konsultacja receptury

Recommended Posts

Zgodnie z planami zamierzam uwarzyć lekko torfowego RISa, zamysł wygląda tak:

2 kg pale ale
2 kg monachijskiego
2 kg słodu whisky 45 ppm
1 kg słodu żytniego
0,5 kg jęczmienia palonego
0,5 kg słodu Carafa III
0,5 kg słodu Caraaroma

Razem 8,5 kg

Chmielenie:
45g Magnum na 60'
50g Simcoe na 20'
50g Fuggles na 0'

Zacieranie:
66°C - 45 minut
72°C - 15 minut
78°C - 10 minut

Drożdże: gęstwa S-04 z lżejszego whisky stouta, który właśnie fermentuje.

Według kalkulatora wychodzi 21,4 blg i 64 IBU.
Chciałbym uzyskać w miarę solidnego, ale nie potężnego RISa. Czy zasyp w ogóle ma sens? Myślałem też nad podmianą Caraaroma na żytni karmelowy, jednak żadnego doświadczenia z żytem nie mam. Większej ilości słodów nie zmieszczę poza tym do gara, więc muszę operować w tych 8,5 kg.

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę i poradę. Pozdrawiam!
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie masz jakoś b. dużo żyta, ale raz miałem z żytem problem i teraz wolę zawsze robić przerwe beta glukanową, nie jakoś długo, max 10 min. I przy wysładzaniu proponuje pilnować wysokiej temperatury, czyli wysładzać wodą 75-80°C.

 

Na moje oko zasyp wygląda git, ale ja bym dał trochę albo mniej jęczmienia palonego, albo zamiast carafy dałbym czekoladowy, ale to chyba kwestia gustu.

 

Zrobiłem rok temu risa, na pierwszy rzut oka podobnego do twojego, ale z karmeli dałem Biscuit - wyszło super, ale w ciągu roku piwo bardzo się zmieniało. Najpierw było solidnie torfowe, palone, a teraz bardzo złagodniało i bardzo uwypukliły się płatki dębowe (które dałem na cichą).

 

No i właśnie czas - to Simcoe z premedytacją? Nie wystarczy Fuggles na te 10-20 min?

 

Z mojego małego doświadczenia Caraaroma jest b.ciekawym słodem, ale daje taką rodzynkową słodycz, nie zawsze mi w moich stoutach to pasowało, chyba wolę np. ten Biscuit.

Edited by Mates

Share this post


Link to post
Share on other sites

Simcoe całkowicie z premedytacją. Chmielę już którąś warkę z kolei na 20 minut i smak całkiem fajnie przechodzi. Co do karmeli, masz na myśl Caraaroma?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale risy chmieliłeś? Albo piłeś np jakieś roczne piwo z Simcoe? Z resztą nie wiem, może jakieś nuty żywiczne zostaną... no chyba, że chcesz pić 3 m-ce od butelkowania :) Ja mojego risa tak spijałem co trochę, a teraz, po roku, jest tak dobry, że żałuję że nie zaoszędziłem :)

 

Karmele-Caraaroma - tak. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest mój pierwszy RIS. Piłem ośmiomiesięcznego stouta z Simcoe i żywica nadal została. Tu w tym RISie jeszcze mam nieco pola manewru, bo zawsze mogę dosypać tego chmielu więcej i IBU nadal nie będzie zabójcze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tu w tym RISie jeszcze mam nieco pola manewru, bo zawsze mogę dosypać tego chmielu więcej i IBU nadal nie będzie zabójcze.

Zależy, co chcesz osiągnąć. Tu IBU nie ma być zabójcze - ma jedynie równoważyć dużą ilość słodu. Balans jest tu kluczem, a nie "dosranie goryczką". Poza tym wrzucasz 0,5kg palonego jęczmienia - on też wniesie Ci sporo pozornej goryczki. To wszystko na koniec podsypujesz torfem... :P Przy takim układzie osobiście przy 21,5Blg oscylowałbym gdzieś w pobliżu 50 IBU, ale to Twoje piwo - zbieraj doświadczenia :)

 

Z mojego punktu widzenia niemałe znaczenie ma również woda - u mnie, praktycznie w każdym piwie, twarda woda podbija odczucie goryczki, więc staram się na to brać poprawkę. Robiłem AIPY, które miały po 45 IBU, a smakowały jak komercyjne piwa po 60 IBU - bądź mądry, pisz wiersze :)

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...