Jump to content

Najtańsze piwo - wyzwanie (NPA - Najtańsze Pale Ale)


314wo.pl
 Share

Recommended Posts

Tak sobie wstępnie planuję uwarzyć jak najtańsze piwo. Jest to ćwiczenie czysto hobbystyczne, tzn. nie mam zamiaru wykorzystywać go jakoś komercyjnie, ale chciałbym spróbować, co z tego wyjdzie i jak to się ma cenowo i smakowo względem sklepowych. Warunki początkowe są takie, że piwo ma być zrobione "tradycyjną" metodą z zacieraniem. Żadne ekstrakty, brew kity, albo - jak widziałem gdzieś tu na forum - warzenie piwa z gotowego piwa kupionego w 5 litrowych baniakach po 1 zł za litr.

Kryteria są dwa, cena surowców i czas przygotowania. Chodzi o maksymalnie krótki czas między warzeniem, a piciem. Oczywiście sztuczne nasycanie również nie wchodzi w grę. Nie będę tu wymyślał, jakichś wag dla tych parametrów, więc pewnie jednoznaczenie zwycięskiej receptury nie będzie. Dla uproszczenie nie liczymy kosztów energii, wody, pracy itp.

 

Wymagane parametry piwa:

Ekstrakt początkowy - 10-12 BLG

Wielkość warki - 20 litrów.

 

Poniżej moja propozycja na taką recepturę NPA (Najtańsze Pale Ale)

Słód Pilzneński (śrutowany) - 4 kg - 18,40 PLN

Chmiel - Target 30 g - 2,69 PLN

Drożdże - Fermentis Safbrew S-33 - 5,50 PLN

 

RAZEM: 26,59 PLN

Ceny wziąłem z browamator.pl. Nie chodzi o reklamę, tylko punkt odniesienia, żeby dyskusja nie zeszła na to, że w jakimś sklepie można coś kupić taniej i taki sam zasyp będzie dawał różne ceny.

 

Ja jestem początkującym piwowarem, więc w ogóle nie wiem, czy powyższa receptura ma jakiś sens :). Mój wkłąd do dyskusji jest taki, że wziąłem najtańsze surowce :). Nie wiem, czy zasyp tylko z tego słodu da radę, może dałoby się z 3 kg? Nie wiem, czy te drożdże mają sens. Chmiel - moim zdaniem może być za mało, ale to rzecz gustu, więc powiedzmy, że wystarczy. Ale powtarzam, że ćwiczenie polega na tym, żeby powstało z tego pijalne, najtańsze piwo, więc nie chciałbym wchodzić w dyskusje, czy te drożdże zrobią mniej lub więcej jakichś aromatów, czy czegoś innego. Zrobią piwo, które da się wypić, to będzie ok. No i zupełnie nie wiem, ile to będzie fermentować/refermentować.

 

To kto da mniej? :)

Link to comment
Share on other sites

Jeśli chcesz jakiś International lager tylko górniaka, to myślę że 15g chmielu o wyższej zawartości ak wystarczy np Magnum, z zasypu z 25% to możesz coś niesłodowanego dać, powinno być taniej.

Link to comment
Share on other sites

Na drożdżach możesz jeszcze przyciąć, instant piekarnicze kosztują ok 50gr za saszetkę. Chmielu poszukaj dzikiego w okolicy, może jakiś zeszłoroczny jeszcze wisi na krzakach.

Link to comment
Share on other sites

mordeczko - najtaniej Ci wyjdzie witbier - 50 % niesłodowanej pszenicy od rolnika możesz ogarnąć za free albo za marne grosze jak maruda.

chmiel polski, tani i mało (byle świeży)

na s33 drożdżach zrobisz będzie git

Link to comment
Share on other sites

Na drożdżach możesz jeszcze przyciąć, instant piekarnicze kosztują ok 50gr za saszetkę. Chmielu poszukaj dzikiego w okolicy, może jakiś zeszłoroczny jeszcze wisi na krzakach.

Ale to będzie nie do wypicia ;) na drożdżach też można jeszcze bardziej przyciąć i zaszczepić z powietrza   :D

 

edit:

Witbier wymaga przypraw a to kosztuje ;)

W sumie zasyp jak witbiera może być ok albo zamiast pszenicy niesłodowany jęczmień bo chyba jest tańszy.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Rozumiem, że z oszczędności już refermentacji nie będzie (cukier drogi). Walimy ,,browara" z wiadra?

Edited by klimekpl
Link to comment
Share on other sites

Rozumiem, że z oszczędności już refermentacji nie będzie (cukier drogi). Walimy ,,browara" z wiadra?

tak - z kranika pod kroplówkę :P

Link to comment
Share on other sites

 

Na drożdżach możesz jeszcze przyciąć, instant piekarnicze kosztują ok 50gr za saszetkę. Chmielu poszukaj dzikiego w okolicy, może jakiś zeszłoroczny jeszcze wisi na krzakach.

Ale to będzie nie do wypicia ;) na drożdżach też można jeszcze bardziej przyciąć i zaszczepić z powietrza   :D

 

edit:

Witbier wymaga przypraw a to kosztuje ;)

W sumie zasyp jak witbiera może być ok albo zamiast pszenicy niesłodowany jęczmień bo chyba jest tańszy.

 

 

Nawet z przyprawami wychodzi niewiele.

 

Słód pilzneński - 2.5 kg - 10 zł,

Ziarno niesłodowane - 2.5 kg - warzę na wsi mam tego kilka ton :D dla mnie 0 zł,

chmiel z krzaka - jakieś 20 lub 30 g - również za 0 zł,

kolendra z ogrodu - 0 zł,

drożdże gozdawa classic wibier - 6.10 zł,

skórki z pomarańczy i cytryn - ok. 6 zł.

suma: 22.10 zł.

Link to comment
Share on other sites

A mnie od dawna kusi, żeby zrobić piwo z ziemniaka... W sezonie takiego można kupić już za 50gr za kilogram. Drobno zetrzeć, dodać słód diastatyczny (lub enzymy) i można dość długo zacierać. Do tego chmielu tylko na goryczkę ok 30 ibu.

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli ktoś robią piwo w domu myśli o jak najniższych kosztach, to może faktycznie lepiej zostawić to hobby i zacząć kupować Tatrę albo Harnasia, mniej zachodu. 

Wiedziałem, że nie wszyscy zrozumieją. :). Powtarzam - chodzi o pewne ćwiczenie/eksperyment. Jeśli masz ochotę na Harnasia lub Tatrę, to ja Ci zabraniał nie będę, ale proponuję znaleźć inny wątek, albo założyć swój. A tymczasem warz swoje piwa premium, a mi daj uwarzyć moje NPA.

A koleżeństwu serdecznie dziękiję za cenne porady. Na pewno spróbuję, choć ja bym do wyceny jednak wziął te wszystkie darmowe rzeczy, co można znaleźć w rowie przy drodze :). Chciałbym to porównać. Porada z niesłodowanym ziarnem - bardzo cenna, drożdże piekarnicze - to wydaje mi się zbyt ekstremalne, choć jeśli ktoś ma doświadczenie z fermentacją na DrOtkerze, to chętnie przeczytam. Co do dodawania cukru, to byłoby razem ze słodami do zacierania? Muszę sięzastanowić, czy to jeszcze się mieści w mojej definicji "tradycyjnej" produkcji.

Link to comment
Share on other sites

Ale to będzie nie do wypicia ;)

Próbowałeś? Ja próbowałem robić piwo na piekarniczych i wyszlo jak najbardziej pijalne, powiem nawet że było całkiem dobre.

A co do przepisu to najtańszy na tym forum jest chyba ten:

http://www.piwo.org/topic/4035-zbig-zapiski-z-browaru-domowego/page-3?do=findComment&comment=199642

 

Warka #61 Lager budowlany

 

- Pilzneński – 4 kg

- Monachijski – 7 kg

- Karmel 100 EBC – 3 kg

- Carramunich II - 1 kg

- Special B - 0,5 kg

 

- Marynka 80 g - 60 min

- Lubelski 100 g - 60 min

- Lubelski 100 g - 15 min

 

- Cukier 12 kg

- Ryż 2 kg surowy do beczki

- Woda mineralna 26 x 5 L do beczki

 

 

Wyszło około 200l, 11 BLG, Saflager w 34/70

 

No ciekawe co z tego wyjdzie... Gorsze od sklepowego być nie powinno :D

 

Warka nastawiona we współpracy z Browarem Krzeczyńskim :beer:

 

Na 20l to wychodzi 1.5kg słodu, 1,2 kg cukru i 28g chmielu (można przyciąć dając np. magnum na goryczkę).

 

Ewentualne kupujesz pszenicę czy jęczmień od rolnika po 80gr/kg i enzymy ze sklepu, powinnno wyjść jeszcze taniej

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

 

Jeżeli ktoś robią piwo w domu myśli o jak najniższych kosztach, to może faktycznie lepiej zostawić to hobby i zacząć kupować Tatrę albo Harnasia, mniej zachodu. 

Wiedziałem, że nie wszyscy zrozumieją. :). Powtarzam - chodzi o pewne ćwiczenie/eksperyment. Jeśli masz ochotę na Harnasia lub Tatrę, to ja Ci zabraniał nie będę, ale proponuję znaleźć inny wątek, albo założyć swój. A tymczasem warz swoje piwa premium, a mi daj uwarzyć moje NPA.

A koleżeństwu serdecznie dziękiję za cenne porady. Na pewno spróbuję, choć ja bym do wyceny jednak wziął te wszystkie darmowe rzeczy, co można znaleźć w rowie przy drodze :). Chciałbym to porównać. Porada z niesłodowanym ziarnem - bardzo cenna, drożdże piekarnicze - to wydaje mi się zbyt ekstremalne, choć jeśli ktoś ma doświadczenie z fermentacją na DrOtkerze, to chętnie przeczytam. Co do dodawania cukru, to byłoby razem ze słodami do zacierania? Muszę sięzastanowić, czy to jeszcze się mieści w mojej definicji "tradycyjnej" produkcji.

 

Doskonale zrozumiałem, nie martw się o moją percepcję. 

Po prostu uważam, że mija się to z celem. Zawsze myślałem, że domowe piwowarstwo jest po to, żeby zrobić coś co nam smakuje i pasuje, a czego nie ma w sklepach. A kiepskiego piwa jest mnóstwo, a póki co tak zapowiada się Twój eksperyment. 

Ale żeby kolega dostał to czego chce to podrzucam swój pomysł - znajdź w swojej okolicy piwowara domowego. Zapytaj, czy nie ma jakiegoś starego słodu czy chmielu, może będzie chciał się podzielić zbędną gęstwą. Znajdź rolnika w okolicy - zapytaj się, czy nie sprzedałby kilograma lub dwóch pszenicy. To jest warte pewnie jakąś złotówkę, więc istnieje prawdopodobieństwo, że da ci za darmo. Składniki główne już masz. Skórkę od pomarańczy też jakoś zorganizujesz, pewnie jadasz od czasu do czasu pomarańcze. Trochę kolendry możesz wziąć od sąsiada, względnie pożyczyć i rozliczyć się w piwie. Cukier każdy w domu ma, w razie braku - wracasz do sąsiada. I w ten oto sposób masz wszystkie składniki na Witbiera! 

Widzisz, jak się dobrze zakręcić to można zrobić piwo za darmo! 

Link to comment
Share on other sites

A co mi dadzą płatki błyskawiczne i ile mogę ich dać? Bo w sklapie piszą, że od 5% do 10%. Dla ceny końcowej są neutralne, bo kosztują praktycznie tyle samo co śrutowane słody. Co do ziarna, to rzeczywiście trzeba szukać, bo w sklepie na kilogramy nie sprzedają. A co da takie ziarno? Bo upraszczając maksymalnie, to z zasypu wydobywa się cukier, a cała reszta to fanaberia dla bogatych ;). Bo jeśli w zamian będę musiał dosypać więcej cukru, to też dosyć neutralnie, bo co prawda ziarno za darmo (albo prawie), ale cukier już nie. Choć cukier chyba tańszy. Ale chyba raczej nie zdecyduję się na cukier i odrzucę go, jako składnik nienaturalny.

Link to comment
Share on other sites

 

enzymy ze sklepu

O właśnie - szukałem ostatnio przez porównywarkę cen i nie mogłem trafić na żaden.

Jakiś link/ nazwę handlową mogę prosić?

 

http://www.homebrewing.pl/beerzym-multi-brewferm-100-ml-p-908.html

http://marxam-enology.pl/pl/searchquery/enzym/1/phot/5?url=enzym

http://cml.dokuro.org/beer/index?searchh=amylaza&q=395dce88f192e81b71dd14768495cac6

 

 

http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=23

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

 

 

drożdże gozdawa classic wibier - 6.10 zł,

jak drożdże np. z poprzedniej warki i to nie jednej to teoretycznie też grosze.

Link to comment
Share on other sites

Próbowałeś? Ja próbowałem robić piwo na piekarniczych i wyszlo jak najbardziej pijalne, powiem nawet że było całkiem dobre.

Bardziej chodziło mi to :

 

 

Chmielu poszukaj dzikiego w okolicy, może jakiś zeszłoroczny jeszcze wisi na krzakach.

;)

Jak ktoś zrobił dobre piwo na dzikim chmielu z krzaka zeszłorocznego niech da znać :D

 

 

 

A mnie od dawna kusi, żeby zrobić piwo z ziemniaka... W sezonie takiego można kupić już za 50gr za kilogram.

1kg ziemniaków ma duuużo mniej cukrów niż 1kg zboża ;)

 

 

Jeżeli ktoś robią piwo w domu myśli o jak najniższych kosztach, to może faktycznie lepiej zostawić to hobby i zacząć kupować Tatrę albo Harnasia, mniej zachodu.

Harnaś jest sporo droższy niż przeciętne lekkie, niezbyt nachmielone piwo domowe :D

 

 

 

Ziarno niesłodowane - 2.5 kg - warzę na wsi mam tego kilka ton :D dla mnie 0 zł,

Ale większość raczej musi zapłacić, można by założyć że gęstwę też da się załatwić od kogoś (i jechać na niej pół roku) i będzie drożdże - 0 zł ;)

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.