Jump to content

Wysokie BLG, a refermentacja


 Share

Recommended Posts

Cześć,

Pokrótce opiszę swoją historię. Swoją przygodę zacząłem dwa tygodnie temu. Zakupiłem sprzęt i produkty do pierwszej warki. Postanowiłem zrobić Irish Stouta od Coopersa z Brewkitu. Wszystko szło pięknie, początkowe BLG 12, fermentacja postępowała. Jednak po 5 dniach zmierzyłem BLG, było na poziomie 7..poczekałem 2 dni zmierzyłem ponownie było 6, kolejne dwa dni znowu pokazały 6. Zlałem na cichą fermentację. Temperatura burzliwej była na poziomie 21-22 stopni. Moje pytanie jest następujące:

Jak ma się wysokie BLG (w moim przypadku 6) do refermentacji. Czy powinienem użyć odpowiednio mniejszej ilości cukru/glukozy? Jak to wyliczyć, ponieważ nie spotkałem się z kalkulatorem, który bierze wartość początkowego i końcowego BLG. Za 5 dni chcę butelkować i nie wiem jak podejść do tematu.

Link to comment
Share on other sites

Słabe odfermentowanie. W jakiej temperaturze mierzysz BLG? Sprawdź jeszcze areometr na wodzie.

Cukru do refermentacji sypiesz niezależnie od BLG, oczywiście jesli faktycznie piwo dofermentowało.

 

 

P.S.

Takie tematy to właściwie do piaskownicy

Edited by Tonyk
Link to comment
Share on other sites

BLG mierze w temperaturze 22 stopni. areometr sprawdzałem na wodzie, pokazuje 0, czyli jest ok. Nie wiem co poszło nie tak :/ Fermentacja szła ładnie przez pierwsze 3 dni, potem wiadomo zwolniła. Używałem Brewkit Coopers'a + drożdże z kitu (rozrobiłem z wodą przed wlaniem - temperatura około 24 stopni) + ekstrakt słodowy jasny Gozdawa.

Link to comment
Share on other sites

BLG należy mierzyć w 20C, kazdy stopień więcej to około 0,5 BLG. Zakładając więc, że masz 5BLG to dalej nieco za dużo. Widzę 2 możliwości - błąd pomiaru lub te drożdze z kit są jak nazwa wwskazuje do kitu.

Edited by Tonyk
Link to comment
Share on other sites

 

BLG należy mierzyć w 20C, kazdy stopień więcej to około 0,5 BLG.

 

Ile???

 

Poniedziałek i względnie rano :)

Nie wiem skąd ja to wziąłem

 

Dla autora - 0,5 to byłoby przy 10C, ale reszta wypowiedzi bez zmian :)

Edited by Tonyk
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.