Jump to content

Single Hop IPA - recepruta do sprawdzenia


KubaMik
 Share

Recommended Posts

Witam,

Z racji tego, że to moj pierwszy post oraz, że mam bardzo małe doświadczenie w temacie ( planuję dopiero 3 warkę) proszę o wyrozumiałość. Jakiś czas temu piłem Cenntenial IPA od DrBrew i piwo bardzo mi zasmakowało. Postanowiłem zrobić coś podobnego, dlatego proszę o sprawdzenie receptury oraz o wszelkie uwagi i zauważone błędy. Szczególnie zależy mi na chmieleniu.

 

Zasyp:

7 kg Pale Ale Weyermann (100%)

planuję dostać ok 22l gotowego piwa 16 Blg

 

Zacieranie:

66 stopni - 60 min

76 stopni - 10 min

 

Chmielenie:

celuję w 70 IBU

 

Centennial 50g - 60 min

Centennial 25g - ​30 min

Centennial 25g - 15 min

Centennial 25g - 5 min

Centennial 25g - 0 min

Centennial 100g - na zimno

 

Drożdze suche Safale S05 (jedna saszetka wystarczy?)

Do klarowania mech irlandzki 10g na ostatnie 15 min gotowania

 

Proszę również o sugestie dotyczące temperatur fermentacji. Z góry dzięki.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Zrobilem prawie to ale oddalam troche wiedenskie I jestem szczesliwy.j

A ile to jest trochę?
500g do 3 kg. Wiec moze 1 kg tutaj I tylko 6 kg pale ale. Edited by BretBeermann
Link to comment
Share on other sites

Wywal chmiel z 30 i 15 min dodaj go na zimno albo do whirpoola.

to samo bym zrobił tyle , że ustawił pół na pół wirpool i na zimno

Link to comment
Share on other sites

 

 

Zrobilem prawie to ale oddalam troche wiedenskie I jestem szczesliwy.j

A ile to jest trochę?
500g do 3 kg. Wiec moze 1 kg tutaj I tylko 6 kg pale ale.

 

No to się zgodzę. Mi kiedyś pisząc "trochę" ludzie niewiele pomagali... Tutaj z Tobą zgodzę się całkowicie. Z tym, że 500g nikt nie wyczuje, a 3 kg to będzie sporo przegięte. Tak jak piszesz 1 kg dodaj fajnej słodyczy. 6 kg pale i 1 - 1,5 wiedeńskiego. Mniam.

Link to comment
Share on other sites

Czyli rozumiem, że chmielenie wyglądałoby następująco:

 

Centennial 50g - 60min

Centennial 25g - 5 min

Centennial 50g - 0 min

Centennial 125 - na zimno

 

Nad dodaniem wiedeńskiego też się zastanowię. Nie używałem go wcześniej ale jeśli ma dodać trochę słodyczy to może być ciekawe...:)

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem czy nie za późno, a chyba nikt nie wspomniał o drożdżach. Jedna saszetka powinna wystarczyć i zapewne to pociągnie, ale trzeba mieć świadomość 22l - 16blg. Paczka suchych ma chyba 11g. Na takie piwo według kalkulatora optymalna ilość drożdży to 17g. 
 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.