Skocz do zawartości
buber

Pale Ale na Saazie

Rekomendowane odpowiedzi

Pomysł na lekkie piwo na letniego grilla, proszę o ocenę, czy będzie to w ogóle pijalne:

 

Receptura na ok. 15 litrów, 12.5 Blg, IBU 52

3 kg pale ale Strzegom

0,3 kg karmelowy 30 Strzegom

 

Zacieranie: 60 minut w temp. 67-68 stopni C

 

Chmielenie:

60' - Magnum - 20 g

15' - Saaz - 25 g

5' - Saaz - 25 g

 

Fermentowane na gęstwie z US-05 

 

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, nie chcę chmielić na zimno :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Celowałbym bliżej 30 IBU. Raz przechmieliłem piwo i od tamtej pory wolę żeby było trochę za mało goryczkowe niż za bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem coś podobnego, tylko pilzneński i IBU ok 25-30. Będzie gotowe w połowie maja.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym celował w IBU 40-45 ale to raczej kwestia gustu. Słody bym zostawił tak jak są.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×