Skocz do zawartości
Willow

Ordinary Bitter i IPA - prośba o ocenę receptury

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!

Bardzo proszę o ocenę receptur. W normalnych okolicznościach, uwarzyłbym bez pytania, ale mają to być piwa na imprezę, więc wolę nie robić eksperymentu w ciemno. Pierwszy raz będę robił FWH i chmielenie whirlpoolowe, co rodzi sporo wątpliwości co do poprawności.

 

 

 

Slinger - Ordinary Bitter

 

 

Wybicie: 20 L

 

Zasyp:

-pale ale Maris Otter: 2,6 kg

-crystal 160: 100 g

-pale crystal: 100 g

 

Zacieranie: 90’ 67 st.

 

Chmielenie:

-Boadicea 30 g 60’

-East Kent Goldings 20 g 30’

 

Drożdże FM11 (gęstwa)

 

Arondight - IPA

 

Wybicie: 20 L

 

Zasyp:

-pale ale Marris Otter 4 kg

-crystal 160: 0,5 kg

-pszeniczny: 0,5 kg

-caraamber: 300 g

-carared: 300 g

 

Zacieranie: 90’ 67 st.

 

Chmielenie:

-Challenger 50 g FWH

 

-Sovereign 30 g 30’

 

-Sovereign 30 g 10’

-East Kent Goldings 30g 10’

 

-Sovereign 40 g 0’

-East Kent Goldings 30 g 0’

 

-East Kent Goldings 40 g Whirlpool (79-71°C, 15’)

-Fuggles 30 g Whirlpool (79-71°C, 15’)

 

Drożdże: FM11 (gęstwa)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym do bittera trochę więcej karmelowych sypnął, za to do IPA zdecydowanie mniej ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok, chociaż ja bym IPA chmielił na zimno

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hmmm, ponoć (angielskie) india pale ale nie są aż tak często chmielone na zimno, stąd też zamiast tego wybrałem hop stand.

 

Co do bittera, to tam jest 7,5% karmelu - myślę, że to wystarczająco - w końcu to ordinary bitter, czyli ma być raczej rześki i wysoce pijalny. W moim ESB miałem ok. 15% i był fajny - sporo ciałka i wyczuwalna karmelowość, ale nie było to raczej piwo "sesyjne".

 

IPA chciałem dać właśnie sporo ciała - stąd 20% karmelu. Może rzeczywiście zjadę do 15% wywalając carareda.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Historycznie angielskie IPA było chmielone na zimno, a angielskie odmiany to nie dadzą Ci takiej bomby jak nowofalowe, raczej na pewno nie przechmielisz ;)

 

Bitter jest piwem lekkim, nawet trochę większa ilość karmelu nie zabierze mu pijalności, IPA jest dużo mocniejsze, z taką ilością karmelu będzie mocno karmelowo ale jak tego oczekujesz to ok.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To może po zmianach w ten sposób:

 

Arondight - IPA

 

Wybicie: 20 L

 

Zasyp:

-pale ale Marris Otter 4,4 kg

-crystal 160: 0,4 kg

-pszeniczny: 0,5 kg

-caraamber: 0,3 kg

 

Zacieranie: 90’ 67 st.

 

Chmielenie:

-Challenger 50 g FWH

 

-Sovereign 30 g 30’

 

-Sovereign 30 g 10’

-East Kent Goldings 30g 10’

 

-Sovereign 40 g 0’

-East Kent Goldings 30 g 0’

 

-East Kent Goldings 40 g Whirlpool (79-71°C, 15’)

-Fuggles 30 g Whirlpool (79-71°C, 15’)

 

Drożdże: FM11 (gęstwa)

 

Na zimno(3 dni, 16°C): 50 g East Kent Goldings + 15 g Boadicea + 15 g Fuggles.

Edytowane przez Willow

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×