Jump to content
Sign in to follow this  
Willow

Ordinary Bitter i IPA - prośba o ocenę receptury

Recommended Posts

Czołem!

Bardzo proszę o ocenę receptur. W normalnych okolicznościach, uwarzyłbym bez pytania, ale mają to być piwa na imprezę, więc wolę nie robić eksperymentu w ciemno. Pierwszy raz będę robił FWH i chmielenie whirlpoolowe, co rodzi sporo wątpliwości co do poprawności.

 

 

 

Slinger - Ordinary Bitter

 

 

Wybicie: 20 L

 

Zasyp:

-pale ale Maris Otter: 2,6 kg

-crystal 160: 100 g

-pale crystal: 100 g

 

Zacieranie: 90’ 67 st.

 

Chmielenie:

-Boadicea 30 g 60’

-East Kent Goldings 20 g 30’

 

Drożdże FM11 (gęstwa)

 

Arondight - IPA

 

Wybicie: 20 L

 

Zasyp:

-pale ale Marris Otter 4 kg

-crystal 160: 0,5 kg

-pszeniczny: 0,5 kg

-caraamber: 300 g

-carared: 300 g

 

Zacieranie: 90’ 67 st.

 

Chmielenie:

-Challenger 50 g FWH

 

-Sovereign 30 g 30’

 

-Sovereign 30 g 10’

-East Kent Goldings 30g 10’

 

-Sovereign 40 g 0’

-East Kent Goldings 30 g 0’

 

-East Kent Goldings 40 g Whirlpool (79-71°C, 15’)

-Fuggles 30 g Whirlpool (79-71°C, 15’)

 

Drożdże: FM11 (gęstwa)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym do bittera trochę więcej karmelowych sypnął, za to do IPA zdecydowanie mniej ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm, ponoć (angielskie) india pale ale nie są aż tak często chmielone na zimno, stąd też zamiast tego wybrałem hop stand.

 

Co do bittera, to tam jest 7,5% karmelu - myślę, że to wystarczająco - w końcu to ordinary bitter, czyli ma być raczej rześki i wysoce pijalny. W moim ESB miałem ok. 15% i był fajny - sporo ciałka i wyczuwalna karmelowość, ale nie było to raczej piwo "sesyjne".

 

IPA chciałem dać właśnie sporo ciała - stąd 20% karmelu. Może rzeczywiście zjadę do 15% wywalając carareda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Historycznie angielskie IPA było chmielone na zimno, a angielskie odmiany to nie dadzą Ci takiej bomby jak nowofalowe, raczej na pewno nie przechmielisz ;)

 

Bitter jest piwem lekkim, nawet trochę większa ilość karmelu nie zabierze mu pijalności, IPA jest dużo mocniejsze, z taką ilością karmelu będzie mocno karmelowo ale jak tego oczekujesz to ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może po zmianach w ten sposób:

 

Arondight - IPA

 

Wybicie: 20 L

 

Zasyp:

-pale ale Marris Otter 4,4 kg

-crystal 160: 0,4 kg

-pszeniczny: 0,5 kg

-caraamber: 0,3 kg

 

Zacieranie: 90’ 67 st.

 

Chmielenie:

-Challenger 50 g FWH

 

-Sovereign 30 g 30’

 

-Sovereign 30 g 10’

-East Kent Goldings 30g 10’

 

-Sovereign 40 g 0’

-East Kent Goldings 30 g 0’

 

-East Kent Goldings 40 g Whirlpool (79-71°C, 15’)

-Fuggles 30 g Whirlpool (79-71°C, 15’)

 

Drożdże: FM11 (gęstwa)

 

Na zimno(3 dni, 16°C): 50 g East Kent Goldings + 15 g Boadicea + 15 g Fuggles.

Edited by Willow

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...