Skocz do zawartości

Recetura BDSA


xyz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

prośbę mam o sprawdzenie receptury na Belgian Dark Strong Ale.
Chciałbym przygotować 30 litrów warki, w kolorze bursztynowo-miedziowym (na pewno nie czarnym), 20-22 BLG.
Goryczka umiarkowana.

 

6,00 kg Pilsner (2 Row) Bel (3,9 EBC) Słód 1 49,6 %
3,50 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC) Słód 2 28,9 %
0,80 kg Aromatic Malt (51,2 EBC) Słód 3 6,6 %
0,40 kg Caramunich Malt (110,3 EBC) Słód 4 3,3 %
0,40 kg Special B Malt (354,6 EBC) Słód 5 3,3 %
1,00 kg Candi Sugar, Amber (147,8 EBC) Cukier 6 8,3 %
100,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 7 33,1 IBUs
50,00 g Hallertau [4,50 %] - Gotowanie 40,0 min Chmiel 8 13,1 IBUs
1,0 pkg Belgian Strong Ale Yeast (White Labs #WLP545) [50,28 ml] Drożdże 9 -
 

Dzięki za każde uwagi :)

Edytowane przez xyz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam trzy uwagi.

Drożdże: jedna fiolka na taki litraż i takie BLG to za mało. Chyba pisałeś o tym w wątku obok - gęstwa z jakiegoś cienkusza najlepsza.

Chmiele: dałbym go mniej. Wychodzi Ci prawie 50 IBU, ja trzymałbym się widełek stylu: do 35.

Cukier: jak napisał Bret - możesz dać zwykły buraczany. 1 kg na pierwszy rzut oka mnie nieco zaskoczył, ale doczytałem i nie jest źle.

 

Czytałeś wątek, widziałeś prezentację?

Powodzenia, ja za swoje zabieram się za jakiś czas - miałem tydzień obsuwy w planach warzelniczych. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pomyliłem kolor warki, BDSA chce żeby była miedziano-czarna.

Czy cukier też wsypuje się na koniec chmielenia?
Właśnie przeliczyłem na kalkulatorze i wyszły dwie fiolki, dlatego chciałem zrobić większy starter z jednej fiolki, czy to w ogóle możliwe?
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dałbym więcej słodów specjalnych. WLP545 są bardzo żarłoczne - quadrupla zeżarły mi z 23 do 1 - więc jak wrzucisz więcej karmelowych czy prażonych, to piwo wciąż będzie stosunkowo wytrawne, a trochę więcej będzie się tam działo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.