Jump to content
Sign in to follow this  
xyz

Recetura BDSA

Recommended Posts

Cześć,

prośbę mam o sprawdzenie receptury na Belgian Dark Strong Ale.
Chciałbym przygotować 30 litrów warki, w kolorze bursztynowo-miedziowym (na pewno nie czarnym), 20-22 BLG.
Goryczka umiarkowana.

 

6,00 kg Pilsner (2 Row) Bel (3,9 EBC) Słód 1 49,6 %
3,50 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC) Słód 2 28,9 %
0,80 kg Aromatic Malt (51,2 EBC) Słód 3 6,6 %
0,40 kg Caramunich Malt (110,3 EBC) Słód 4 3,3 %
0,40 kg Special B Malt (354,6 EBC) Słód 5 3,3 %
1,00 kg Candi Sugar, Amber (147,8 EBC) Cukier 6 8,3 %
100,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 7 33,1 IBUs
50,00 g Hallertau [4,50 %] - Gotowanie 40,0 min Chmiel 8 13,1 IBUs
1,0 pkg Belgian Strong Ale Yeast (White Labs #WLP545) [50,28 ml] Drożdże 9 -
 

Dzięki za każde uwagi :)

Edited by xyz

Share this post


Link to post
Share on other sites

1,00 kg Candi Sugar, Amber (147,8 EBC) Cukier 6 8,3 %

 

To jest drogi, a nie jest belgiskie. Nie jest ważne do twoja receptura. Lepiej dac cukier zwykły i słód karmelowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam trzy uwagi.

Drożdże: jedna fiolka na taki litraż i takie BLG to za mało. Chyba pisałeś o tym w wątku obok - gęstwa z jakiegoś cienkusza najlepsza.

Chmiele: dałbym go mniej. Wychodzi Ci prawie 50 IBU, ja trzymałbym się widełek stylu: do 35.

Cukier: jak napisał Bret - możesz dać zwykły buraczany. 1 kg na pierwszy rzut oka mnie nieco zaskoczył, ale doczytałem i nie jest źle.

 

Czytałeś wątek, widziałeś prezentację?

Powodzenia, ja za swoje zabieram się za jakiś czas - miałem tydzień obsuwy w planach warzelniczych. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomyliłem kolor warki, BDSA chce żeby była miedziano-czarna.

Czy cukier też wsypuje się na koniec chmielenia?
Właśnie przeliczyłem na kalkulatorze i wyszły dwie fiolki, dlatego chciałem zrobić większy starter z jednej fiolki, czy to w ogóle możliwe?
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dałbym więcej słodów specjalnych. WLP545 są bardzo żarłoczne - quadrupla zeżarły mi z 23 do 1 - więc jak wrzucisz więcej karmelowych czy prażonych, to piwo wciąż będzie stosunkowo wytrawne, a trochę więcej będzie się tam działo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...