Jump to content

Zacieranie infuzyjne - lodówka/termos - przerwa białkowa 15 minut


olekstar
 Share

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym spróbować zacierania infuzyjnego z przerwą białkową, ponieważ chciałbym zużyć kilka kilogramów słodu monachijskiego.

Myślę więc użyć słodu 50% pale ale i 45% monachijskiego (przy monachijskim zalecana jest przerwa białkowa) i 5% karmelowego 150.

 

Po obliczeniach teoretycznych w Beersmith odnośnie ilości i temperatury wody wyszedł mi mniej więcej następujący schemat zacierania:

 

Dla 5 kg słodu

 

52'C przerwa białkowa - 15 minut

4l wody o temperaturze 74,8'C

 

64'C przerwa scukrzająca (maltozowa) - 30 minut

8,5l wody o temperaturze 76,7'C

w tym momencie mam stosunek wody do słodu 1:2,5

 

72'C przerwa białkowa - 60 minut

5l wody o temperaturze 97,4'C

w tym momencie mam stosunek wody do słodu 1:3,5

 

Teraz mam pytanie, czy możliwe jest zmieszanie 5kg słodu z 4l litrami wody, by jakoś równomiernie zwilżyć/podgrzać słód a nie narobić przy okazji "klusek"?

Czy ktoś podjął może podobną próbę i mógłby podzielić się swoim doświadczeniem?

 

Pozdrawiam

 

PS. Mój sprzęt: mam termos 40l z kranikiem i wężykiem w środku.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nie znam co prawda BS, ale z pewnością po zmieszaniu 5 kg słodu z 4 l wody o temperaturze 74,8°C żadnej przerwy białkowej nie uzyskasz. Tu raczej chodzi o to, że masz dolać te cztery litry wody po przerwie białkowej i w ten sposób podnieść temperaturę do 64°C. Ze swojej strony polecam ten arkusz: tomasz_zieba.republika.pl/piwo/piwo_obliczenia.xls

Edited by olo333
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.