Skocz do zawartości
browardariush

MOJA PRZYGODA Z PIWEM "Browardariush"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.Zaczynam swoją przygodę z domowym warzeniem piwa,chciałbym się podzielić moimi osiągnięciami i prosić bardziej doświadczonych o rady i wskazówki.

Browardariush rozpoczął swoją działalność w dniu 01.01.2016.

Pracujemy na trzech fermentorach,dwóch termometrach,gar 40L .W drużynie mamy piwowara domowego i trzech pomocników.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka#1   3.01.2016

Dry Stout Blg 12*

 

ekstrakt jasny       1,7 kg

ekstrakt ciemny    1,7 kg 

jęczmień palony    0,2 kg

pszenica palona    0,2 kg

chmiel East Kent Golding 60 g   - 60 minut

drożdże US Safale -04

 

Fermentacja cicha 12.01.2016

Blg 5*

chmiel Willamette USA 30 g

chmiel Mosaic USA 30 g

 

Rozlew 30.01.2016

Blg 3*  17 L

 

Refermentacja 

Glukoza 65 g 

 

Kapsel czarny golas

Edytowane przez browardariush

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #2 31.01.2016

IPA Blg 10.5*

Brewkit Coopers

 

ekstrakt IPA Coopers  1,7 kg

ekstrakt jasny              1,7 kg

drożdże US Safale-04

 

Fermentacja cicha 09.02.2016

Blg 3,5*

chmiel Citra 100 g

 

Rozlew 21.02.2016

Blg 2*   22 L

 

Refermentacja

Glukoza 120 g

 

Kapsel gold golas

Edytowane przez browardariush

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka#3 03.02.2016

STOUT Blg 10*

Brewkit Coopers

 

ekstrakt Stout Coopers 1,7 kg

ekstrakt ciemny             1,7 kg

drożdże Brewery Coopers

 

Fermentacja cicha 16.02.2016

Blg 3,5*

 

Rozlew 25.02.2016

Blg 3*  23 L

 

Refermentacja

Glukoza 87 g

 

Kapsel niebieski golas

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

27.02.2016 PIERWSZE WARZENIE PIWA ZE SŁODÓW Z ZACIERANIEM.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

WARKA#4 27.02.2016

NEW Zeland IPA Blg 14*

 

Słód Pale Ale  4,5 kg

Słód Carapils   0,3 kg

Drożdże US-05

 

Zacieranie

68°C  60 minut

72°C  10 minut

76°C  Mashout

 

Gotowanie

70 minut

 

Chmielenie

Green Bullet 30 g   60 minut

Green Bullet 20 g   10 minut

Green Bullet 10 g     0 minut

Motueka       10 g     0 minut

Pacifica         10 g     0 minut

 

Fermentacja cicha 07.03.2016

Blg 3,5*

Motueka 20 g 

Pacifica   20 g

 

Rozlew 13.03.2016

Blg 3* 19 L

 

Refermentacja

Glukoza 120 g

Kapsel złoty golas ( jedna kropka)

Edytowane przez browardariush

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

WARKA#5 04.03.2016

Oatmeal Stout

 

Niestety zaginęły mi zapiski z tego warzenia,wiadomo tylko ,że Stout smakuje super ,a butelki są zakapslowane niebieskim kapslem.

 

Fermentacja cicha 27.03.2016

Blg 5* 

Dodany ekstrakt z trzech kaw espresso.

 

Rozlew 06.04.2016

Blg 5* 17 L

 

Refermentacja

Glukoza 80 g

Kapsel złoty golas (dwie kropki)

Edytowane przez browardariush

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

WARKA#6 28.03.2016

Własne Pale Ale Blg 16*

 

Słód Pale Ale    5 kg

Słód Cara Gold 1 kg

Drożdże Safale K-97

 

Zacieranie

67°C-68°C 70 minut do negatywnej próby jodowej

76°C Mashout

 

Gotowanie

60 minut

 

Chmielenie

Simcoe 40 g 60 minut

Equinox 15 g 0 minut

 

Fermentacja cicha 12.04.2016

Blg 5*

Simcoe 60 g

Equinox 15 g

Mosaic 25 g

 

Rozlew 20.04.2016

Blg 4,5* 18 L

 

Refermentacja 

Glukoza 130 g

Kapsel złoty golas

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

WARKA#7 16.04.2016

IPA Germany Blg 13,5*

 

Słód Pale Ale 4,5 kg

Słód Carapils 0,3 kg

Drożdże US-05

 

Zacieranie

68°C 60 minut do negatywnej próby jodowej

76°C Mashout

 

Gotowanie

65 minut

 

Chmielenie

TNT 30 g 50 minut

Hersbrucker 20 g 10 minut

TNT 10 g 10 minut

Hersbrucker 10 g 0 minut

TNT 10 g 0 minut

Hallertauer 10 g 0 minut

 

Cicha fermentacja 29.04.2016

Blg 3,5* 20 L

 

Chmielenie na zimno 05.05.2016

TNT 10 g

Hallertauer 20 g

 

Rozlew 10.05.2016

Blg 3* 20 L

 

Refermentacja

Glukoza 115 g

Kapsel złoty golas kreska

Edytowane przez browardariush

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

WARKA#8 02.05.2016

English IPA 14* Blg

 

Słód Pale Ale       4,5 kg

Słód Caraamber  o,3 kg

Drożdże Safale S-04

 

Zacieranie

67°C 60 minut

72°C do negatywnej próby jodowej

76°C Mashout

 

Gotowanie 

70  minut

 

Chmielenie

Flyer                     30 g 60 minut

Admiral                 30 g 10 minut

English Golding    30 g   0 minut

 

Rozlew 29.05.2106

Blg 3* 19L

 

Refermentacja 

Glukoza 115 g

Kapsel złoty

Edytowane przez browardariush

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

WARKA#9 09.07.2016 Pierwszy raz z wykorzystaniem własnoręcznie zrobionej lodówki styropianowej.(Temp zew. 32°C w lodówce mogę ustawić 15°C-22°C)

STYL- Pale Ale 10,5* BLG

 

Słód Pale Ale 3,2 kg

Słód Monachijski I 0,25 kg

Słód Caraaroma 0,15 kg

 

Zacieranie

68°C 60 minut

70°C 10 minut do negatywnej próby jodowej

76°C mashout

 

Gotowanie

65 minut

 

Chmielenie

Challenger        20 g 60 minut

Challenger        10 g 15 minut

Bramling Cross 10 g 15 minut

Bramling Cross 20 g  5 minut

Marynka            30 g  5 minut

 

Fermentacja cicha 24.07.2016

Blg 3*

 

Chmielenie na zimno 30.07.2016

Centennial 50g

 

Rozlew 04.08.2016

Blg 3*  18 L

Refermentacja glukoza 130g

Edytowane przez browardariush

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

WARKA#10 15.08.2016

PSZENICZNE JASNE 13°Blg

 

Słód pszeniczny Weyermann 2,5 kg

Słód pilzneński Weyermann  1,6 kg

Słód Carahell  0,2 kg

Drożdże Safbrew WB-06

 

Zacieranie

45°C 10 minut

53°C 15 minut

63°C 30 minut

72°C 20 minut

78°C 10 minut Mashout

 

Gotowanie

80 minut

 

Chmielenie

Spalt select (de) 10 g 70 minut

Spalt select (de) 10 g 30 minut

Spalt select (de) 10 g 15 minut

 

Fermentacja 14 dni 

Rozlew 29.08.2016

Refermentacja

glukoza 150g

cukier     20g

Edytowane przez browardariush

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

WARKA#11 01.10.2016

Porter Angielski z Miętą 11°Blg

 

Słód pale ale Weyermann 3,6 kg

Słód Caraaroma                0,3 kg

Słód Carafa Special I         0,1 kg

Mięta z ogródka świeża   0,03 kg

Drożdże Safale S-04

 

Zacieranie

68°C 60 minut do negatywnej próby jodowej

76°C Mashout

 

Gotowanie

70 minut

 

Chmielenie

Challenger 30 g 65 minut

Fuggles     30 g 20 minut

Mięta         30 g 10 minut

 

Fermentacja

Burzliwa 18°C 12 dni

Rozlew 22.10.2016  

18L 3,5* BLG kapsel złoty golas

Edytowane przez browardariush

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

WARKA#12 12.10.2016

American Wheat 12°Blg

 

Słód pszeniczny Weyermann 2,5 kg

Słód pilzneński Weyermann   2,5 kg

Drożdże US-05

 

Zacieranie

68°C 60 minut

76°C mashout

 

Gotowanie 

60 minut

 

Chmielenie

Centenial 25 g 60 minut

Cascade  15 g 30 minut

Cascade  15 g 0 minut-whirpool

Centenial 25 g 0 minut-whirpool

Citra         30 g 0 minut-whirpool

 

Rozlew 26.10.2016 3.5°Blg

Edytowane przez browardariush

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

WARKA # 13 20.11.2016

American Wheat 14°Blg

 

 

Słód pszeniczny Weyermann 2,5 kg

Słód pilzneński jasny Weyermann 2,5 kg

Drożdże US-04

 

Zacieranie

Słody wsypane do wody 55°C i podgrzane do 64°C

64°C 60 minut

72°C 15 minut

78°C mashout

 

Gotowanie 70 minut

 

Chmielenie

Amarillo 15g 60 minut

Amarillo 15g 10 minut

 

Fermentacja cicha 29.11.2016

Chmielenie na zimno 04.12.2016

Citra 30g

 

Rozlew 18.12.2016 3* BLG

Kapsel żółty golas

Edytowane przez browardariush

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×