Jump to content

Gęstwa drożdżowa - instrukcja obsługi


314wo.pl
 Share

Recommended Posts

Post edytowany. Wstawiłem odpowiedzi od razu pod pytaniami, żeby łatwiej było szukać. Za odpowiedzi dziękuję @Oskaliber, @Henx

 

Wiem, że pewnie na tym forum ten temat musiał się już pojawić pewnie dziesiątki razy, ale może mimo to ktoś będzie łaskaw wyłożyć mi jak krowie na miedzy kilka, zapewne banalnych aspektów związanych z gęstwą drożdżową. A może nawet zebrane to w jednym miejscu przyda się innym.

 

1. Jak, ile zbierać gęstwy? Czy starać się zebrać jak najczystsze, czy może być "zanieczyszczona" piwem?

Tyle ile chcesz i tyle ile potrzebujesz do kolejnego piwa. Zbierać jak najczystsze, jak trochę piwa się nabierze to tragedii nie będzie.

 

2. Jak długo i w jakich warunkach przechowywać gęstwę? Czy trzeba jakieś rytuały nad nią odprawiać co jakiś czas?

W lodówce. Moim zdaniem tydzień max, choć znajdziesz i takich co używali miesięczne i twierdzą, że niby spoko.

 

3. W jaki sposób zadawać gęstwę do nowej warki? Czy w zależności od długości lub sposobu przechowywania należy inaczej postępować podczas zadawania gęstwy? Ile gęstwy zadać?

Wyliczyć ilość w kalkulatorze na mrmalty.com. Wziąć łyżkę i zadać.

 

4. Jakie są zagrożenia i jeśli są, to jak się przed nimi ustrzec?

Infekcje. Dezynfekować. Dezynfekujesz nie drożdże, ale wszystko inne co ma z nimi kontakt. Słoik, łyżkę itp. Same z siebie nie zajdą infekcją

 

5. Czy drożdże różnią się między sobą pod względem przydatności do zbierania gęstwy?

Bardzo ogólnie rzecz ujmując - nie, choć można dyskutować o pewnych niuansach.

 

6. Czy lepiej zbierać "następne pokolenia" (jeśli tak to ile)?

Też tyle osób co opinii. Ze 4 to ze spokojem. Choć w komercyjnych browarach się i po kilkanaście używa.

 

7. Zakładając, że w kolejnej warce chcę wykorzystać ten sam szczep, to czy ma znaczenie, że drożdże "robiły" na przykład AIPA, a teraz bym je zatrudnił do robienia stoutu (albo odwrotnie)? Krótko mówiąc, czy ważne jest dla drożdży, co robiły poprzednio?

Lepiej od słabszych piw do mocniejszych, reszta bez większego znaczenia, choć spotkałem opinie, że komuś gęstwa np. trochę wędzonki przeniosła.

 

 

Więcej pytań nie pamiętam.

Aktualnie mam jeszcze w fermentatorze drożdże Safale US-05. Więc jeśli ktoś miałby jakieś specyficzne wiadomości odnośnie konkretnie tego szczepu i gęstwy z niego, to poproszę, ale głównie zależy mi na odpowiedzi na te uniwersalne pytania.

Edited by 314wo.pl
Link to comment
Share on other sites

Wiem, że pewnie na tym forum ten temat musiał się już pojawić pewnie dziesiątki razy

Dokładnie, dlaczego więc nie poszukasz? Ale niech będzie dzień dziecka:

 

1. Tyle ile chcesz i tyle ile potrzebujesz do kolejnego piwa. Zbierać jak najczystsze, jak trochę piwa się nabierze to tragedii nie będzie.

2. W lodówce. Moim zdaniem tydzień max, choć znajdziesz i takich co używali miesięczne i twierdzą, że niby spoko.

3. Wyliczyć ilość w kalkulatorze na mrmalty.com. Wziąć łyżkę i zadać.

4. Infekcje. Dezynfekować.

5. Bardzo ogólnie rzecz ujmując - nie, choć można dyskutować o pewnych niuansach.

6. Też tyle osób co opinii. Ze 4 to ze spokojem. Choć w komercyjnych browarach się i po kilkanaście używa.

7. Lepiej od słabszych piw do mocniejszych, reszta bez większego znaczenia, choć spotkałem opinie, że komuś gęstwa np. trochę wędzonki przeniosła.

Edited by Oskaliber
Link to comment
Share on other sites

 

Wiem, że pewnie na tym forum ten temat musiał się już pojawić pewnie dziesiątki razy

Dokładnie, dlaczego więc nie poszukasz? Ale niech będzie dzień dziecka:

 

4. Infekcje. Dezynfekować.

 

Dzień dziecka :) bardzo zabawne w kontekście mojej osoby :). Serdeczne dzięki. Jak dezynfekować?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.