Skocz do zawartości
colkurtz

FM12 i drożdżowa czapa

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie fermentuję pale ale 13blg na FM12 już 3ci tydzień (~19*) i pomyslałem coby rozlać do butelek. 

Zajrzałem kontrolnie do wiadra, a tam czapa z drożdża na powierzchni na jakieś 0,5cm. Nawet spławik cały w brei, nie widzę do ilu zeszło, na oko będzie z 3-4blg. 

Czy te drożdże tak mają? W poprzednim piwie (stout 11blg) też się długo osadzały, ale nie aż tak... 

Rozlewać pomimo "czapy", czy dać jeszcze z tydzień?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pobierz próbkę jakąś strzykawką spod czapy, zmierz, powtórz za kilka dni i jeśli będzie stabilnie to możesz zabutelkować.

 

Ostatnie pasaże na tych drożdżach fermentowały mi bardzo powoli, tak tylko ostrzegam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak ostatnio korzystałem z usług FM12 to także miałem długo utrzymującą się czapę drożdży na powierzchni bez spadku gęstości brzeczki. Zlałem spod drożdży na cichą i po kłopocie. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie planujesz cichej, to zrób cold crash, drożdże powinny po takim zabiegu opaść na dno.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

FM11 też mi zostawiały taką czapę lecz piwo zeszło ładnie do 3 BLG i po przelaniu na cichą się ładnie wyklarowało.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli nie planujesz cichej, to zrób cold crash, drożdże powinny po takim zabiegu opaść na dno.

tylko trzeba pamiętać o tym żeby o tych zabiegach powiadomić drożdże jak się mają zachować :D

(czytaj, używasz ładnych wyrazów, ale pomysł taki sobie ;) )

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Jeśli nie planujesz cichej, to zrób cold crash, drożdże powinny po takim zabiegu opaść na dno.

tylko trzeba pamiętać o tym żeby o tych zabiegach powiadomić drożdże jak się mają zachować :D

(czytaj, używasz ładnych wyrazów, ale pomysł taki sobie ;) )

 

Czytając parę forum natknąłem się na parę wątków w którym pisano o takim sposobie oraz że pomogło, więc przepraszam jeśli się mylę, sam tego nie wymyśliłem ;)

 

Zamiast nabijać posty komentowaniem czyichś wypowiedzi, to pomógł byś koledze, bo jeśli "pomysł taki sobie  ;)" to z pewnością wiesz który nie jest "taki sobie" ;)

Edytowane przez Versaar

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Schładzając piwo do niskiej temperatury powodujemy raczej opadanie drożdży będących w objętości (klarowanie), a nie opadanie czapy drożdżowej.

Metoda możliwa do zastosowania w przypadku gdy mamy pewność, że fermentacja się skończyła ponieważ w przeciwnym przypadku to my ją zakończymy i narażamy się na późniejsze przegazowanie piwa w butelkach.

Sądząc po pytaniach, autor pytania chyba tej pewności nie ma :( więc Twoja rada wg mnie to może być prosta droga do produkcji granatów.

Niekiedy warto pomyśleć zanim się coś doradzi, zwłaszcza czy nasza rada nie spowoduje więcej problemów niż pożytku?

 

 

więc przepraszam jeśli się mylę, sam tego nie wymyśliłem

Jak będzie sprzątał szkło też tak mu napiszesz? :facepalm:

 

 

 

Zamiast nabijać posty komentowaniem czyichś wypowiedzi, to pomógł byś koledze

osobiście jednak uważam, że udzielanie rad przez teoretyzowanie (bo w internetach napisali :D ), a nie z praktyki jest właśnie nabijaniem sobie postów.

 

Co do czapy to ja bym się nią w ogóle nie przejmował i dekantowałbym piwo spod niej jeśli faktycznie zakończyła się fermentacja.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wyjąłem spławik, umyłem i przy okazji rozbełtałem "czapę". 

Jak się okazało, było to coś bardziej w typie "kożucha" - tak z 2mm grubości i miejscami delikatnie chrupało :). Zaiste, dziwna sprawa...

Piwo zeszło do 2blg, w smaku dobre, jak nie będzie dalej spadać, to butelkuję.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×