Jump to content
colkurtz

FM12 i drożdżowa czapa

Recommended Posts

Tak sobie fermentuję pale ale 13blg na FM12 już 3ci tydzień (~19*) i pomyslałem coby rozlać do butelek. 

Zajrzałem kontrolnie do wiadra, a tam czapa z drożdża na powierzchni na jakieś 0,5cm. Nawet spławik cały w brei, nie widzę do ilu zeszło, na oko będzie z 3-4blg. 

Czy te drożdże tak mają? W poprzednim piwie (stout 11blg) też się długo osadzały, ale nie aż tak... 

Rozlewać pomimo "czapy", czy dać jeszcze z tydzień?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pobierz próbkę jakąś strzykawką spod czapy, zmierz, powtórz za kilka dni i jeśli będzie stabilnie to możesz zabutelkować.

 

Ostatnie pasaże na tych drożdżach fermentowały mi bardzo powoli, tak tylko ostrzegam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak ostatnio korzystałem z usług FM12 to także miałem długo utrzymującą się czapę drożdży na powierzchni bez spadku gęstości brzeczki. Zlałem spod drożdży na cichą i po kłopocie. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli nie planujesz cichej, to zrób cold crash, drożdże powinny po takim zabiegu opaść na dno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

FM11 też mi zostawiały taką czapę lecz piwo zeszło ładnie do 3 BLG i po przelaniu na cichą się ładnie wyklarowało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jeśli nie planujesz cichej, to zrób cold crash, drożdże powinny po takim zabiegu opaść na dno.

tylko trzeba pamiętać o tym żeby o tych zabiegach powiadomić drożdże jak się mają zachować :D

(czytaj, używasz ładnych wyrazów, ale pomysł taki sobie ;) )

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Jeśli nie planujesz cichej, to zrób cold crash, drożdże powinny po takim zabiegu opaść na dno.

tylko trzeba pamiętać o tym żeby o tych zabiegach powiadomić drożdże jak się mają zachować :D

(czytaj, używasz ładnych wyrazów, ale pomysł taki sobie ;) )

 

Czytając parę forum natknąłem się na parę wątków w którym pisano o takim sposobie oraz że pomogło, więc przepraszam jeśli się mylę, sam tego nie wymyśliłem ;)

 

Zamiast nabijać posty komentowaniem czyichś wypowiedzi, to pomógł byś koledze, bo jeśli "pomysł taki sobie  ;)" to z pewnością wiesz który nie jest "taki sobie" ;)

Edited by Versaar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schładzając piwo do niskiej temperatury powodujemy raczej opadanie drożdży będących w objętości (klarowanie), a nie opadanie czapy drożdżowej.

Metoda możliwa do zastosowania w przypadku gdy mamy pewność, że fermentacja się skończyła ponieważ w przeciwnym przypadku to my ją zakończymy i narażamy się na późniejsze przegazowanie piwa w butelkach.

Sądząc po pytaniach, autor pytania chyba tej pewności nie ma :( więc Twoja rada wg mnie to może być prosta droga do produkcji granatów.

Niekiedy warto pomyśleć zanim się coś doradzi, zwłaszcza czy nasza rada nie spowoduje więcej problemów niż pożytku?

 

 

więc przepraszam jeśli się mylę, sam tego nie wymyśliłem

Jak będzie sprzątał szkło też tak mu napiszesz? :facepalm:

 

 

 

Zamiast nabijać posty komentowaniem czyichś wypowiedzi, to pomógł byś koledze

osobiście jednak uważam, że udzielanie rad przez teoretyzowanie (bo w internetach napisali :D ), a nie z praktyki jest właśnie nabijaniem sobie postów.

 

Co do czapy to ja bym się nią w ogóle nie przejmował i dekantowałbym piwo spod niej jeśli faktycznie zakończyła się fermentacja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj wyjąłem spławik, umyłem i przy okazji rozbełtałem "czapę". 

Jak się okazało, było to coś bardziej w typie "kożucha" - tak z 2mm grubości i miejscami delikatnie chrupało :). Zaiste, dziwna sprawa...

Piwo zeszło do 2blg, w smaku dobre, jak nie będzie dalej spadać, to butelkuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...