pawel1514 Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 (edited) Witam Przymierzam się do uwarzenia mojej pierwszej warki i ze względu na krótki czas fermentacji zdecydowałem się na piwo pszeniczne. Chciałem kupic gotowy zestaw słodów i chmieli to takiego piwa, tylko nie wiem na co się zdecydowac ponieważ różnią się one recepturą. Która wg Was jest najlepsza: http://www.alepiwo.pl/?produkty/zestawy-surowcow/piwa-swiata/hefe-weizen.html http://www.browamator.pl/ba-hefeweizen-pszeniczne-jasne-13-surowce-na,3,37,958 http://www.sklep.piwowin.pl/PSZENICZNE_12_Blg_zestaw_slodow_na_20_litrow-763.html http://www.piwopiweczko.pl/Zestaw-surowcow-slody-Hefe-Weizen-115-blg-20-litrow-piwa,948.html http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/717-prawdziwe-pszeniczne-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html#/zestaw-20l/srutowanie-tak A może jest jeszcze coś lepszego? Dzięki za pomoc Edited May 5, 2016 by pawel1514 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 Dlaczego twierdzisz że piwo pszeniczne ma krótki czas fermentacji ? Czas fermentacji nie zależy od zasypu/ chmielenia/ zacierania w takim stopniu jak od drożdży ( kondycja, ilość, warunki ), ekstraktu i objętości brzeczki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel1514 Posted May 5, 2016 Author Share Posted May 5, 2016 Byc moze sie zle wyrazilem, bardziej chodzilo mi o to, aby bylo dobre do picia po stosunkowo ktotkim czasie. Chcialbym je probowac okolo polowy czerwca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 (edited) No to teraz zruinuje twoja koncepcje. Pod uwagę możesz wziasc jeszcze bittera ( bardzo fajny a niedoceniany styl przez polski Kraft ), apa, summer ale, American wheat ... Tak do 12°Blg Ja polecam ci bittera lub apa - zwłaszcza apa do picia ni świeżo jest super. A co do sklepu to bierz tam gdzie ci odpowiada. Na pierwsze warki to aż takiej różnicy nie ma - sugeruje wybrać duży sklep bo obsługa dobra, jakość/świeżość dobra i co szczególnie dla ciebie ważne instrukcja dobra. Z wymienionych przez ciebie sklepów moim faworytem jest alepiwo. Edited May 5, 2016 by FurioSan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 Dlaczego twierdzisz że piwo pszeniczne ma krótki czas fermentacji ? Czas fermentacji nie zależy od zasypu/ chmielenia/ zacierania w takim stopniu jak od drożdży ( kondycja, ilość, warunki ), ekstraktu i objętości brzeczki Rozlewałem przeniczne na WLP300 po 72 h. Jest szybko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 Rozlewałem przeniczne na WLP300 po 72 h. Jest szybko. ale czy to kwestia zasypu czy drożdży i ekstraktu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 Pod uwagę możesz wziasc jeszcze bittera ( bardzo fajny a niedoceniany styl przez polski Kraft ) Pewien znany bloger piwny zrobił tu krecią robotę nie przepuszczając żadnej okazji żeby powiedzieć jak bardzo nie lubi bitterów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 Polecam zestaw Blonde Ale ze sklepu alepiwo. Można pić 10 dni po butelkowaniu, a w smaku jest na tyle dobre, że po dwóch tygodniach musiałem chować ostatnie kilka butelek Chociaż gdybym miał powtarzać warkę to dokupiłbym więcej chmielu cascade na aromat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 (edited) Rozlewałem przeniczne na WLP300 po 72 h. Jest szybko. ale czy to kwestia zasypu czy drożdży i ekstraktu ? Styl też, Może być mętny i to jest ważne. Edited May 5, 2016 by BretBeermann Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 Witam Przymierzam się do uwarzenia mojej pierwszej warki i ze względu na krótki czas fermentacji zdecydowałem się na piwo pszeniczne. Chciałem kupic gotowy zestaw słodów i chmieli to takiego piwa, tylko nie wiem na co się zdecydowac ponieważ różnią się one recepturą. Która wg Was jest najlepsza: http://www.alepiwo.pl/?produkty/zestawy-surowcow/piwa-swiata/hefe-weizen.html http://www.browamator.pl/ba-hefeweizen-pszeniczne-jasne-13-surowce-na,3,37,958 http://www.sklep.piwowin.pl/PSZENICZNE_12_Blg_zestaw_slodow_na_20_litrow-763.html http://www.piwopiweczko.pl/Zestaw-surowcow-slody-Hefe-Weizen-115-blg-20-litrow-piwa,948.html http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/717-prawdziwe-pszeniczne-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html#/zestaw-20l/srutowanie-tak A może jest jeszcze coś lepszego? Dzięki za pomoc Hefeweizen nie jest najlepszym wyborem na pierwszą warkę. Podczas zacierania robisz kilka przerw no i przede wszystkim musisz bardzo dopilnować temperatury fermentacji, jeżeli coś zawalisz to będziesz miał bardzo przeciętne piwo. Na pierwszy raz polecam coś w stylu American Wheat czy APA. Tego typu piwka można zacierać jednotemperaturowo, temperaturę fermentacji oczywiście musisz przypilnować ale ewentualne niedociągnięcia przysłonią aromatyczne chmiele. Takie style też można spijać świeże więc jest szansa, ze do czerwca się wyrobisz. Pierwsze warki to nauka procesu warzenia ale też poznawanie swojego sprzętu i tu też popełnia się wiele błędów na początku przygody z piwowarstwem i z pewnością ich nie unikniesz a AW czy APA wybaczają tych błędów więcej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 Pewien znany bloger piwny zrobił tu krecią robotę nie przepuszczając żadnej okazji żeby powiedzieć jak bardzo nie lubi bitterów.Ten sam który nie lubi koźlaków? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 A coś lubi oprócz AIPA i RISów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel1514 Posted May 5, 2016 Author Share Posted May 5, 2016 Dzieki za odpowiedzi. Zalezy mi tez na piwie dosc uniwersalnym w smaku, tak aby w miare mozliwosci wszystkim przypasowalo. Ktore takie kryteria spelnia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 Bitter jest takim odpowiednikiem gornofermentacyjnym piwa codziennego Jest dobry ale efekt wow raczej nie oczekuj. Apa/am wheat - dobre i efekt wow. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eltomek Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 +1 do APA. Minusy pszeniczniaków względem np. APA na pierwsze warki to: - trzeba zwrócić uwagę na długą przerwę maltozową, bo jak wyjdzie zbyt słodki to będzie nie do wypicia. To niby rada uniwersalna, bo profilu trzeba pilnować, ale moim zdaniem pszenica tego nie wybaczy, a APA tak - filtracja pszenicy jest nieco trudniejsza, bo ziarno nie ma łuski i się zbija, może zdarzyć się utknięcie filtracji. Aby tego uniknąć warto nie dopuścić do osuszenia się złoża, dolać kolejną partię wody, gdy jeszcze pływe - drożdże do pszeniczniaków z reguły potrzebują do pracy więcej miejsca w fermentorze, może zdarzyć się, że wyjdą rurką, nie chcesz się bawić w to przy pierwszej warce Zdrówka! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted May 6, 2016 Share Posted May 6, 2016 Bitter jest takim odpowiednikiem gornofermentacyjnym piwa codziennego Jest dobry ale efekt wow raczej nie oczekuj. Hehe, zależy czego kto szuka w piwie. Dla mnie dobry bitter to jest piwo z najwyższym czynnikiem wow Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JackStyle Posted May 6, 2016 Share Posted May 6, 2016 APA wybacza dużo błędów, przy tym jest smaczna, pijalna i zaskakuje aromatem. Jeśli chcesz bardziej uniwersalne piwo, to nachmiel poprostu na 25-30 IBU, to jest goryczka zaznaczona, ale nie wyraźna, więc powinno smakować każdemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kosaczek Posted May 6, 2016 Share Posted May 6, 2016 +1 do APA. Minusy pszeniczniaków względem np. APA na pierwsze warki to: - trzeba zwrócić uwagę na długą przerwę maltozową, bo jak wyjdzie zbyt słodki to będzie nie do wypicia. To niby rada uniwersalna, bo profilu trzeba pilnować, ale moim zdaniem pszenica tego nie wybaczy, a APA tak - filtracja pszenicy jest nieco trudniejsza, bo ziarno nie ma łuski i się zbija, może zdarzyć się utknięcie filtracji. Aby tego uniknąć warto nie dopuścić do osuszenia się złoża, dolać kolejną partię wody, gdy jeszcze pływe - drożdże do pszeniczniaków z reguły potrzebują do pracy więcej miejsca w fermentorze, może zdarzyć się, że wyjdą rurką, nie chcesz się bawić w to przy pierwszej warce Zdrówka! Trochę się nie zgodzę, ostatnio robiłem eksperyment dwie warki taki sam zasyp jedna na wytrawnie druga na słodko różnice w smaku wyczuwalne ale nadal czuć, że to Weizen. Moim zdaniem w tym stylu połowa sukcesu to dobre drożdże Wyeast 3086 lub FM41, suchary nie dają rady. Jeśli to ma być piwo które będzie pijalne dla większości śmiertelników to APA to może nie być najlepszy wybór ze względu na amerykańskie chmiele które nie wszystkim pasują, aczkolwiek trzeba przyznać, że trudniej je popsuć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eltomek Posted May 6, 2016 Share Posted May 6, 2016 (edited) Trochę się nie zgodzę, ostatnio robiłem eksperyment dwie warki taki sam zasyp jedna na wytrawnie druga na słodko różnice w smaku wyczuwalne ale nadal czuć, że to Weizen. Moim zdaniem w tym stylu połowa sukcesu to dobre drożdże Wyeast 3086 lub FM41, suchary nie dają rady. Jeśli to ma być piwo które będzie pijalne dla większości śmiertelników to APA to może nie być najlepszy wybór ze względu na amerykańskie chmiele które nie wszystkim pasują, aczkolwiek trzeba przyznać, że trudniej je popsuć. Trochę offtopic, ale muszę przyznać, że z entuzjazmem przyjmuję Twój komentarz ("nadal czuć, że to Weizen"), bo może jednak mojego ostatniego Weizena będzie się dało wypić. Eksperymentowałem z zacieraniem (człowiek musi się rozwijać, a nauka kosztuje ), wyznaczyłem eksperymentalnie prędkość podgrzewania na indukcji na 0,25°C/minutę i podgrzewałem zacier od 57 do 67°C przez 40 minut. Piwo odfermentowało do ~3,5°Blg, po tygodniu od zabutelkowania jest niestety za słodkie i muli, być może to jeszcze wina cukru z refermentacji, który nie został do końca przez tydzień zjedzony. Styl niby dopuszcza FG do 3,6°Blg, ale nigdy nie piłem tak słodkiego Weizena. Edited May 6, 2016 by eltomek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted May 7, 2016 Share Posted May 7, 2016 A może ten przepis? http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) Szyszkę zastąpić granulatem i nachmielić do 30 IBU. Dzisiaj będę warzył z tego przepisu. Podobno jest dobry i sprawdzony. Piwko na lato w sam raz bez amerykańskich chmieli kontrowersyjnych dla zwykłego Zenka spod monopolowego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.