Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Postanowiłem wreszcie zacząć prowadzić uporządkowane notatki piwowarskie. Możę dzięki temu dostanę kilka dobrych rad .

Zacząłem swoją przygodę we wrześniu 2014 roku jak większość od brewkitów.

 

Posiadam następujący sprzęt: 4 wiadra fermentacyjne 33L, 6 wiader fermentacyjnych 15L, emaliowany gar 20L, wężyki , 3 kraniki, rurki fermentacyjne, łychę do mieszania, termometr, balingometr, kapslownicę stołową Griffo, lodówkę turystyczną 35L i wąż filtracyjny.

 

Oto moję warki ( nie będę wchodził w szczegóły , gdyż "gotowce" i ekstrakty w większości nie dały mi satysfakcji końcowej):

 

#1 Lager Coopers

 

#2 Wienna Lager Coopers

 

#3 Milk Stout 16BLG -20L- ekstrakt - by Centrum Piwowarstwa

 

#4 Ciemne Lekkie 11BLG - 18L- ekstrakt - by Centrum Piwowarstwa

 

#5 Pszeniczne 10,5 BLG - 14L - Ekstrakt - własny pomysł

 

Ekstrakt Pszeniczny Gozdawa 1,7 kg

Ekstrakt Suchy Pszeniczny Mountains 0,5 kg

 

Chmiel Lubelski 15g w 0'

Chmiel Amarillo 15g w 45'

Chmiel Sorachi Ace 25g po wyłączeniu palnika

 

Drożdże US-05

 

Fermentacja w 20 ^C przez 10 dni

 

Po 14 dniach od zabutelkowania wyszło nawet pijalne piwko ;)

 

#6 Pseudo-Porter Bałtycki 19BLG -9 L - Ekstrakt

 

#7 American Amber Ale 12BLG - 15L -Ekstrakt

Edytowane przez 3arny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#8 , #9, #10  American Stout 17 BLG na 15L- od teraz zacieranie - by Centrum Piwowarstwa i własna

 

Zrobiłem mały eksperyment z zestawem i podzieliłem go na 3

 

Słód pale ale 3,85kg

Słód monachijski 1,2 kg

Słód crysta 0,3 kg

Słód czekoladowy ciemny 0,2 kg

Pszenica prażona 0,2kg

 

Zacieranie bez ciemnych słodów w ok 18l wody w temp 68^C przez 90 minut , aż do negatywnej próby jodowej. Gdy próba negatywna to wsypałem ciemne słody na 15 min i podgrzałem do 76^C.

Wysładzanie 14L wody o temp. 76 ^C aż miałem 15BLG

 

Chmiel Columbus/Tomahawk 35g w 0'

Chmiel Cascade w 50'

 

Drożdże US West Coast M44 Mangrove Jack

 

Fermentacja burzliwa 21^C przez 14dni

 

Cicha 10dni

i odlałem z tego #8 - 5L

 

do reszty wsypałem chmiel Mosaic 25g na 4dni

i rozlałem #9 kolejne 5 L

 

#10 Ostatnie 5L zostało na 3 tygodnie z płatkami dębowymi mocno opiekanymi (macerowanymi wcześniej 3 tyg. w 100ml Jim Bim)

 

 

Piwka wyszły bardzo dobre, wkońcu pełna satysfakcja :D

 

 

American Stout 17blg

 

American Stout BA Bourbon

 

Edytowane przez 3arny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#11 American Wheat 11BLG na 15L - by Dori

 

 

Słód pilzneński 2kg

Słód pszeniczny 2kg

 

Zacieranie w 69^C 13L przez 1h,potem podgrzanie do 76^C i filtracja.

 

Chmielenie:

 

10g Citra 0'

 

10g Amarillo 45'

 

20g Citra po wyłączeniu palnika

 

Drożdże US-05 zadano w 17^C

 

Fermentacja w 17,6^C przez 12dni

 

#12 American Wheat z syropem Żurawinowym 11BLG na 8L

 

Z poprzedniej warki po fermentacji odlałem 5L z osadem drożdżowym i dodałem 0,7L syropu Paola Żurawina oraz 3L wody.

 

Całość przetrzymałem tydzień i rozlałem w butelki.

 

#13 American Wheat  10BLG 13,5 L

 

2 kg Pilzneńskiego

2kg Pszenicznego

 

Zacieranie w 69^C 13L przez 1h,potem podgrzanie do 76^C i filtracja.

 

Chmiel:

 

10g Amarillo 60'

10g Cascade 15'

20g Citra po wyłączeniu palnika

 

Drożdżę US-05

 

Fermentacja w 18°C

 

 

 

Edytowane przez 3arny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#14 American IPA 16BLG na 10L i

#15 Imperial AIPA 18BLG na 8L

 

Zacierałem na 20L i podzieliłem na 2 warki

 

Drożdże US-05

 

Słód Pale Ale 5kg

Monachijski 1kg

Pszeniczny 0,8 kg

 

Zacieranie w 68°C 20L 70minut, potem do 76°C i filtracja.

 

#14

chmielenie

 

10g Chinook 60'

10g Mosaic 30'

15g Citra 5'

15g Citra 0'

 

2g Mech irlandzki 15'

 

Na cichą 10g Simcoe i 10g Amarillo - 4dni

 

Fermentacja w 19,6°C

 

#15

 Brzeczkę gotowałem godzinę przed chmieleniem

 

Chmielenie

10g Simcoe 60'

10g Simcoe 40'

10g Amarillo 15'

10g Cascade 5'

10g Cascade 0'

 

2g Mech irlandzki 15'

 

na cichą 20g Mosaic -4dni

 

Fermentacja tak jak  #14

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#16 Piernik z Dynią - Pumpkin Ale 11BLG na 10,5L

 

Słody

Pale Ale 3kg

Abbey 0,7kg

Czekoladowy jasny 0,06kg

Caraaroma 0,2kg

 

Łuska ryżowa 0,3kg

 

2kg Dynii Hokkaido

 

Dynia pieczona w kawałkach 50min z 3 łyżkami cukru trzcinowego w 220°C - zeszło do 0,9kg

 

Dynia dorzucona do zacieru ( 68°C na 60minut 14L)

 

Chmielenie 20g Willemotte 60'

20g Willemotte 5' + przyprawy ( 2 łyżeczki cynamonu, 1,5 łyżeczki tartego imbiru i 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej)

 

Fermentacja w 17°C 10dni + 5 cichej

 

 

Edytowane przez 3arny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#17 Angielskie Śniadanie - Stout Owsiany 15BLG na 12L

 

Zasyp:4,07kg

 

Pale Ale 2,5kg

Monachijski I 0,5kg

Czekoladowy jasny 0,27kg

Palony jęczmień 0,2kg

Caraaroma 0,2kg

Płatki owsiane 0,4kg

 

Zacieranie , filtracja i wysładzanie :

woda do zasypu 24L o temp. 72°C

 

60 min - 66-68°C

podgrzanie do 78°C i przełożenie do filtracji

 

Gotowanie: 60 min

60 min- Challenger 25g

15 min- EKG 25g

0 min- Challenger 5g

 

 

Drożdże S-04

 

Fermentacja:

Wyszło 12L 15BLG

 

Temperatura dodania drożdży : 23°C

Temp. fermentacji burzliwej: 18-20°C  przez 10 dni (6BLG)

Temp. fermentacji cichej : 18-19°C przez 5 dni (5BLG)

 

Refermentacja: 60g glukozy /12L

 

Oatmeal Stout

Edytowane przez 3arny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#18 Marysia - Pils 11BLG na 12,5L

 

Zasyp:3kg

 

Pilzneński Premium Weyermann 3kg

 

Zacieranie , filtracja i wysładzanie :

woda do zasypu 11L o temp. 69°C

Filtracja 8L do uzyskania 13L o 12BLG

 

60 min - 65-68°C

podgrzanie do 78°C i przełożenie do filtracji

 

Gotowanie: 60 min

60 min- Marynka 15g

30 min- Marynka 10g

15 min- Lubelski 15g

10min- Mech Irlandzki 4g

 

 

Drożdże Saflager W34/70 - 2 saszetki

 

Fermentacja:

Wyszło 12,5L 11BLG

 

Temperatura dodania drożdży : 15°C

Temp. fermentacji burzliwej: 9-12°C przez 20 dni

Temp. fermentacji cichej : 10-13°C przez 14 dni

 

Refermentacja: 77g glukozy /12,5L - 2,4 CO2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#19 Kalifornia - West Coast IPA 14BLG na 19,5L

Zasyp:5,5kg

Pilzneński Strzegom 2kg

Pale Ale Weyermann

Zacieranie , filtracja i wysładzanie :

woda do zasypu 20L o temp. 69°C

Filtracja 14,5L do uzyskania 22L o 12BLG

60 min - 65-68°C

podgrzanie do 78°C i przełożenie do filtracji

Gotowanie: 60 min

60 min- Chinook 15g

10 min- Mosaic 50g

5 min- Mosaic 60g

Cicha fermentacja 6dni- Equinox 50g

Drożdże US-05 - 2 saszetki

Fermentacja:

Wyszło 19,5L 14BLG

Temperatura dodania drożdży : 21°C

Temp. fermentacji burzliwej: 19°C przez 10 dni

Temp. fermentacji cichej : 21°C przez 6 dni

Edytowane przez 3arny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1 paczka us05 spokojnie by starczyla. I cos slaba ta wydajnosc?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1 paczka us05 spokojnie by starczyla. I cos slaba ta wydajnosc?

Miało być 19,5 L i już poprawiłem, a dwie paczki na gęstwę do RISa

 

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×