Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Po wielu perypetiach z warzeniem postanowiłem rozpocząć następny etap. tj. prowadzić zapiski na forum

 

Warka nr

 

# 84 Słoneczna APA

# 85 Single Hop Cascade

# 86 Słoneczna APA

# 87 American IPA

# 88 American IPA v LTP

# 89 American BarleyWine

# 90 Milk Chocolate Wanilla Stout

# 91 Fruit APA z kiwi

# 92 Fruit APA

# 93 RIS 27,5 BLG

 

 

 

 

 

 

# 84 Słoneczna APA

 

objętość 39L

gęstość 15 Blg

goryczka 42 IBUs

 

słody

Pilzneński 5kg

Pale Ale  4kg

Pszeniczny 1,2kg

 

Chmiele

Southern Cross

Chinnok

Amarillo

Citra

Waimea

 

Dodatki

Mech irlandzki

Gips

Curacao

 

Drożdże

Fermentis US-05  -2 op.

 

 

Zacieranie

Do wody 26L - 66o wsypane słody

utrzymujemy temp 63- 30'

73o - 60'

78o wysładzanie

 

Chmielenie  (gotowanie 90')

 

Southern Cross 15g - 60'

Chinnok 15g - 60'

Southern Cross 15g - 15'

Amarillo 15g - 10'

Citra 15g - 10'

Curacao 10g - 10'

Mech irlandzki - 2 łyżeczki zalane wcześniej wrzątkiem - 10'

Amarillo 15g - 5'

Citra 15g - 5'

 

Brzeczka schłodzona do 19o zadane uwodnione drożdże US-05  -2 op.

Fermentacja w temp ok 18o-19o

 

 

Po 9 dniach piwo zeszło do 3 Blg zlane na cichą

Chmielenie na cichej

Chinnok 30g

Southern Cross 30g

Amarillo 30g

Waimea 30g

 

 

Po 9 dniach piwo zeszło do 1,5 Blg

Zlane do 2 kegów Pepsi dodane na 1 keg: 15g Amarillo, 15g Cascade ( w siatce)

Nagazowanie 3 bary x 3 dni + " telepaniem" kegiem

Edytowane przez tomasznet

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po remoncie Browaru wczoraj została uwarzona warka na chmielu Cascade PL z Polish Hops i dla porównania Cascade US

Założenie było takie aby warki wykonać na jednej bazie.

Chmiele były przechowywane w zamrażalniku więc warunki u mnie miały takie same, chmiele po rozpakowaniu miały takie same aromaty, jestem ciekawy efektu końcowego w gotowym piwie.
 

# 85 Single Hop Cascade

 

Baza

 

słody

Pilzneński 5kg

Pszeniczny 0,5 kg

Karmelowy czerwony 0,3 kg

Karmelowy 150 - 0,6 kg

Monachijski 2 kg

 

 

Zacieranie

Do wody 1 łyżeczka gipsu  na 25L

68o wsypane słody

utrzymujemy temp 63o- 60'

73o - 25'

78o wysładzanie

 

Wyszło 45L brzeczki 11 Blg

 

 

Pierwsza warka Cascade PL Polish Hops

 

początkowa objętość brzeczki 22L

 

Chmielenie(gotowanie 90')

Cascade 30g - 60'

Cascade 15g - 30'

Cascade 10g - 15' + ( łyżeczka mchu irlandzkiego wcześniej zalanego wrzątkiem)

Cascade 10g - 10'

Cascade 10g - 5'

Cascade 36 g - wsypane podczas chłodzenia do brzeczki w temp 75 o

 

 

Brzeczka schłodzona do 17o zadane uwodnione drożdże US-05

Fermentacja w temp ok 18o-19o

 

Ostatecznie zebrano 18L brzeczki 12,5 Blg

 

 

Druga warka Cascade US

 

początkowa objętość brzeczki 22L

 

Chmielenie(gotowanie 90')

Cascade 30g - 60'

Cascade 15g - 30'

Cascade 10g - 15' + ( łyżeczka mchu irlandzkiego wcześniej zalanego wrzątkiem)

Cascade 10g - 10'

Cascade 10g - 5'

Cascade 36 g - wsypane podczas chłodzenia do brzeczki w temp 75 o

 

 

Brzeczka schłodzona do 17o zadane uwodnione drożdże US-05

Fermentacja w temp ok 18o-19o

 

Ostatecznie zebrano 17L brzeczki 13,5 Blg

 

Piwo zlane na cichą po 12 dniach bużliwej

 

 

 

 

 

Kilka zdjęć z warzenia.

 

Zacieranie

 

d679b34d81fd6d3b.jpg

 

 

Wysładzanie

4373f4f064632ffc.jpg

 

 

Warzenie

d748370d69666debgen.jpg

 

 

Chłodzenie

 

c6c826d8b0bebb50.jpg

post-4607-0-19411600-1469394972_thumb.jpg

post-4607-0-48383200-1469394987_thumb.jpg

post-4607-0-22611300-1469394997_thumb.jpg

post-4607-0-97656300-1469395005_thumb.jpg

Edytowane przez tomasznet

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kegi puste a pić się chce, postanowiłem uwarzyć letnie sesyjne  piwo

 

# 86 Słoneczna APA

 

 

słody

Pale Ale 4,4 kg

Pszeniczny 1,6 kg

Monachijski  1,1 kg

Karmelowy 150 - 0,19 kg

 

 

 

Zacieranie

Do wody 2 łyżki gipsu na 22L

66o wsypane słody

utrzymujemy temp 63o- 35'

73o - 40'

78o wysładzanie

 

odebrano 45 L brzeczki

 

Gotowanie 90'

 

Chmielenie

 

Chinook 22 g - 60 '

Citra  22 g - 60'

 

Chinook 18 g - 15 '

Citra  31 g - 15'

Curacao 15 g - 15'

2 łyżeczki mchu irlandzkiego - - 15'

 

Amarillo 15 g - 5 ' whirlpool

Citra  15 g - 5' whirlpool

 

Amarillo 15 g - 0 '  whirlpool

Citra  15 g - 0'  whirlpool

 

Wyszło 41L brzeczki 13 Blg

 

Brzeczka schłodzona do 18o zadane uwodnione drożdże 2 x US-05

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj 23.09.16 w wolnym czasie uwarzyłem American IPA, chmiel Cascade był świeży zrywany prosto z pnącza.

 

# 87 American IPA

 

 

słody

Pale Ale 11 kg

Pszeniczny 0,6kg

Pilzneński 1,5 kg

 

 

Zacieranie

Do wody 3 łyżki gipsu na 22L

73o wsypane słody

utrzymujemy temp 66o- 60'

76o - 10'

78o wysładzanie

 

odebrano 45 L brzeczki

 

Gotowanie 90'

 

Chmielenie

 

Amarillo  35 g - 60 '

Citra 27 g - 60'

Cascade świeża szyszka 55g - 60'

 

Amarillo  30 g - 30 '

Citra 30 g - 30'

Cascade świeża szyszka 55g - 30'

 

Amarillo  20 g - 15 '

Citra 30 g - 15'

Cascade świeża szyszka 55g - 15'

2 łyżeczki mchu irlandzkiego - - 15'

 

Amarillo 15 g - 1 ' whirlpool

Citra 40 g - 1' whirlpool

Cascade świeża szyszka 55g - 1' whirlpool

 

 

Wyszło 39L brzeczki 19 Blg

 

Dolałem 5L wody, na koniec wyszło 44 L - 16 Blg

 

Brzeczka schłodzona do 17o zadane uwodnione drożdże 2 x US-05

 

12.09.16 zlane na cichą 4 Blg

 

Chmielenie na Cichą na 22 L

15 g Waimea 

20g Cascade

 

09.10.2016

15g amarillo

25g Citra

 

16.09.16r

przelane do 2 kegów pepsi, końcowe 3,5 Blg

Edytowane przez tomasznet

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj uwarzyłem warkę z przeznaczeniem na stoisko PSPD Lubelskich Targów Piwnych.

 

# 88 American IPA 15 BLG v LTP,  58 IBUs   BS  , kolor 16 EBC  BS  09.10.2016

 

 

słody

Pale Ale 10 kg

Pszeniczny 0,6kg

Karmelowy 300 -  0,3 kg

 

 

Zacieranie

Do wody 2 łyżki gipsu na 20L

73o wsypane słody

utrzymujemy temp 64o- 60'

76o - 10'

78o wysładzanie

 

odebrano 44 L brzeczki

 

Gotowanie 90'

 

Chmielenie

 

Citra 20g - 60 '

Waimea 20 g - 60'

 

Waimea 10g - 30 '

Citra 15 g - 30'

Cascade szyszka 20g - 30'

 

Citra 20 g - 15'

Cascade szyszka 15g - 15'

 

Citra 20 g - 1' whirlpool

Cascade szyszka 50g - 1' whirlpool

 

 

Wyszło 42L brzeczki 15 Blg

 

 

 

Brzeczka schłodzona do 17o zadane gęstwą z poprzedniej warki US-05

 

Duża ilość gęstwy spowodowała szybki start, zaledwie po 8h bulgotało aż miło.

 

Zlane na cichą 16.10.2016  - 4 Blg

Dodane Chmiele na cicha 

22.10.2016  Galaxy 30 g

22.10.2016  Citra 30 g

28.10.2016  Galaxy 30 g

28.10.2016  Citra 30 g

Edytowane przez tomasznet

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#89 American Barley Wine  16.10.2016

 

planowana :

objętość 25L

gęstość 25 Blg

 

 

goryczka 103 IBUs BS

kolor 25 EBC
 

Słody

Pilzneński 8 kg

Pale ale 4 kg

Płatki owsiane górskie 0,5 kg

Karmelowy 300 EBC 0,4 kg

Słód pszeniczny 0,5 kg

 

 

Dodatki

Mech irlandzki – 2 łyżeczki

Gips – 2 łyżeczki

Płatki dębowe Sherry – macerowane w whisky lub burbonie, dodane na cichą na 1 miesiąc

 

Drożdże

Fermentis US-05 gęstwa ok 2L

  

Zacieranie

Do wody 26L - 66o wsypane słody

utrzymujemy temp 66o- 30'

73o – 60'

78o wysładzanie

 

Chmielenie(gotowanie 90')

Columbus 85 g - 60'

Citra -15 g -30'

Citra – 15 g -15'

Galaxy – 15g - 5'

Citra – 15g - 5'

Columbus– 15g - 5'

Galaxy– 15g - 5'

Mech irlandzki - 2 łyżeczki zalane wcześniej wrzątkiem - 10'

Na cichą pójdzie

Galaxy - 15g, Citra - 15g, Cascade 15g, Amarillo 15g, - 7 dni

 

 

Brzeczka schłodzona do 17 st.

zadana 2L Gęstwa us-05

 

 

Ostatecznie wyszło 22,5L - 27,5 Blg

22,5L  - o gęstości 27,5 BLG

 

29.10.16 po 14 dniach na burzliwej piwo zostało zlane na cichą o gęstości 7,5 Blg  - 12.5 alk (obj)

02.11.16 dodane płatki  Sherry/Whisky - 50g, stopień opieczenia: Sherry / zalane wcześniej whisky 

03.12.16 -  21L piwa rozlane z dodatkiem 83g glukozy + łyżka świeżej gęstwy do butelek, końcowa gęstość 7,5 Blg, aromat i smak obłędny. 

 

 

9a65e5dce282d9d5.jpg

Ześrutowane słody

 

 

930e4ca4e29c99d2.jpg

Zacieranie

 

b749d53f05585b79.jpg

 

Gęstwa przygotowana

 

 

c82be9e333ea1180.jpg

 

Po 12h fermentacja chyba ruszyła :naughty:

Edytowane przez tomasznet

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka # 87 American IPA trafiła do 2 kegów pepsi i 10 butelek. 

 

Do chmielenia na zimno chmiel wsypuje luzem do fermentora, później filtruje za pomocą Hopstopera, ten sposób sprawdza się bdb.

 

26f2d0758a2055c2.jpg

Edytowane przez tomasznet

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

# 91 Fruit APA z Kiwi   10.12.2016


  


objętość 27 L


gęstość 12,5 Blg


 


słody


Pilzneński 0,5 kg


Pale Ale 2,5 kg


Monachijski 0,75


Pszeniczny 0,75kg


Płatki owsiane górskie 0,5 kg


 


Chmiele


Marynka


Equinox 


Amarillo


Cascade szyszka 


 


Dodatki


Mech irlandzki


Gips piwowarski 


limonka


Curacao


Kiwi 1 kg 


 


Drożdże


Fermentis US-05


 


 


Zacieranie


Do wody 26L - 72wsypane słody


utrzymujemy temp 64o- 60'


73- 15'


78- 10'wysładzanie


 


Chmielenie(gotowanie 90')


 


Marynka  20g - 60'


Equinox  15g - 30'


Amarillo  22g - 10'


Cascade szyszka 20g - 10'


Mech irlandzki (1 łyżeczka zalana wcześniej wrzątkiem) - 10'


Curacao 10g - 10'


Limonka - 10'


 


 


Brzeczka schłodzona do 17o zadane uwodnione drożdże US-05


Fermentacja w temp ok 16o


 


Po 2 dniach fermentacji burzliwej zostanie dodana "pulpa" z kiwi wcześniej zapasteryzowana  


 


po 13 dnich bużliwej tj. 23.12.2016 piwo znale na cichą dodany chmiel Ctitra 30g i Amarillo 30G


Edytowane przez tomasznet

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

# 92 Fruit APA  10.12.2016


  


objętość 25 L


gęstość 13,5 Blg


 


słody


Pilzneński 0,5 kg


Pale Ale 2,5 kg


Monachijski 0,75


Pszeniczny 0,75kg


Płatki owsiane górskie 0,5 kg


 


Chmiele


Marynka


Equinox 


Amarillo


Cascade szyszka 


 


Dodatki


Mech irlandzki


Gips piwowarski 


limonka - 3 szt


Pomarańcz - 3 szt


Kiwi 5 szt


 


Drożdże


Fermentis US-05


 


 


Zacieranie


Do wody 26L - 72wsypane słody


utrzymujemy temp 64o- 60'


73- 15'


78- 10'wysładzanie


 


Chmielenie(gotowanie 90')


 


Marynka  20g - 60'


Equinox  15g - 30'


Amarillo  22g - 10'


Cascade szyszka 20g - 10'


Mech irlandzki (1 łyżeczka zalana wcześniej wrzątkiem) - 10'


Pomarańcze wyciśnięte bez soku  - 10'


Limonka  wyciśnięta bez soku- 10'


 


Sok z pomarańczy i limonki wlany do schładzanej brzeczki.


 


Brzeczka schłodzona do 18o zadane uwodnione drożdże US-05


Fermentacja w temp ok 16o


 


Po 3 dniach fermentacji burzliwej zostanie dodana "pulpa" z 3 szt. kiwi wcześniej zapasteryzowana  


 


po 13 dnich bużliwej tj. 23.12.2016 piwo znale na cichą dodany chmiel Ctitra 30g i Amarillo 30G


Edytowane przez tomasznet

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Klaruj zelatyna, albo przed butelkowaniem nie zaciagaj z dna. Ja tez dodawakem puree z kiwi do fermentacji, male czastki kiwi dostaly sie do piwa i mam lekki gushinng.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

# 93 RIS  17.12.2016


  


objętość 40 L


gęstość 27,5 Blg


 


słody


 


Pale Ale 10 kg


Monachijski 3,4 kg


Pszeniczny 1,5 kg


Płatki owsiane górskie 1 kg


Słód palony 1000EBC 1,2 kg


Caramunich II - 1 kg


Caraaroma - 1 kg


Brewkit Muntons NUT BROWN ALE 1,8 kg


Estrakt słodowy jany 1,7 kg


 


Chmiele


Marynka  225 g


Lomik 100g


 


 


Dodatki


 


Gips piwowarski - 2 łyżeczki


 


 


Drożdże


Fermentis US-05 gęstwa + świeże ( gęstwy było mało )


 


 


Zacieranie


Do wody 30L - 72wsypane słody


utrzymujemy temp 66o- 90'


73- 15'


78- 10'wysładzanie


 


Chmielenie(gotowanie 120')


 


Marynka  160g - 60'


Marynka - 65g - 15'


Lomik  100g - 15'


 


Brzeczka schłodzona do 18o zadane drożdże US-05 Gęstwa + suchary


Fermentacja w temp ok 15o

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×