Jump to content

Brzeczka fermentowała przez 2-3 dni i przestała


 Share

Recommended Posts

Cześć

 

Ponad tydzień temu w sobotę zacząłem ważyć piwo z brewkita (https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Imperial-IPA-Gozdawa-3%2C4-kg/249_ czyli imperial IPĘ.

Wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją, BLG wyjściowe z tego co pamietam początkowe BLG po wymieszaniu wszystkiego i dodaniu droższy wynosiło 15.

Brzeczka fajnie ruszyła, po kilku godzinach zaczęło bulgotać i tak przez 2-3 dni, niestety od wtedy cisza, nic się nie dzieje, nie otwierałem jeszcze bo nie chce zrobić czegoś źle przed poradzeniem sie u osób bardziej doświadczonych. Jakieś rady?

 

Co zrobiłem:

Woda przegotowana. Beczka plastikowa zdezynfekowana porządnie pirosiarczynem sodu (jak i cały sprzęt używany w trakcie (cukromierz/mieszadło, etc). Do wody dodałem po wcześniejszym zagotowaniu zawartość puszek (czyli brewkit) a także słodowy Jasny (https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Ekstrakt-Slodowy-Jasny-WES-1%2C7-kg/477)

 

Całość ostudziłem do około 26 stopni i dodałem, wcześniej rozpuszczone w wodzie (bez mieszania) drożdze dodane do zestawu (niestety trochę się przeliczyłem jeśli chodzi o czas studzenia, zatem zamiast 30 minut w wodzie w szklance spędziły ponad 3 godziny, lecz przykryłem je - nie wiem czy to może mieć znaczenie). Całość pożądnie wymieszałem, zmierzyłem BLG (jak wcześniej pisałem - 15) i odstawiłem w ciemne miejsce w pokoju w temperaturze 21 stopni. 

 

EDIT
Zaglądnąlem do środka - pojedyncze plamy z pianą na powierzchni, zapach drożdzowy. Blg - 8
Co zatem robić?
Edited by Kamyk1337
Link to comment
Share on other sites

A jakie masz teraz blg? Być może drożdże przejadly już cały cukier. Jak przez 3 dni nie będzie się ono zmieniać możesz przelać na cichą.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

To, że przestało bulgotać nie znaczy, że już nie fermentuje. Zmierz BLG teraz i za jakieś 3 dni.

Jak zmierzysz to napisz ile ma.

Edited by Henx
Link to comment
Share on other sites

To, że przestało bulgotać nie znaczy, że już nie fermentuje. Zmierz BLG teraz i za jakieś 3 dni.

Jak zmierzysz to napisz ile ma.

 
 
EDIT
Zaglądnąlem do środka - pojedyncze plamy z pianą na powierzchni, zapach drożdzowy. Blg - 8
Co zatem robić?
W necie natknąłem się na infomację, że temperatura może być za niska, nie wiem teraz nawet jak miałbym ją zwiększyć, położyć brzeczkę bardziej w objęciach promieni słonecznych? mieszkaniu ciężko o spore różnice w temperaturze między pomieszczeniami :)
Edited by Kamyk1337
Link to comment
Share on other sites

To, że przestało bulgotać nie znaczy, że już nie fermentuje. Zmierz BLG teraz i za jakieś 3 dni.

Jak zmierzysz to napisz ile ma.

 
 
EDIT
Zaglądnąlem do środka - pojedyncze plamy z pianą na powierzchni, zapach drożdzowy. Blg - 8
Co zatem robić?
Link to comment
Share on other sites

Przeczytaj sobie ten artykuł na wiki

http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki
"Fermentacja postępuje w sposób nieliniowy, przyjmuje się, że 80% cukrów jest przerobione przez początkowe 20% czasu fermentacji"

Ja bym zamknął fermentor i otworzył go po paru dniach i dopiero zaczął mierzyć, częste otwieranie pokrywy to ryzyko infekcji. Daj piwu czas :)

Link to comment
Share on other sites

Dokładnie, nie masz się co martwić póki co, fermentacja nie zawsze zachodzi tak szybko jak byśmy chcieli ;)  W razie czego, jeżeli już nie będzie fermentować, śmiało przelewaj na cichą, mi ostatnio AIPA odfermentowała po takim zabiegu o kolejne 3,5 blg i nie ma wad.

Edited by fuki33
Link to comment
Share on other sites

Cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości. Ja dopiero po 6 dniach sprawdzam BLG i jak jest zamierzone to zostawiam jeszcze na 2 dni

i jak jest tak samo to przelewam na cichą. Dobrze jest sobie zrobić test FFT i wiesz do jakiego BLG zejdzie ci piwo, ale o tym poczytasz

na wiki http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki.

Link to comment
Share on other sites

Nie wnikając we wcześniejsze wpisy, zwrócę tylko uwagę na trzy sprawy, które wg mnie zdecydowały o takim, a nie innym przebiegu fermentacji.

 

1. drożdże zadano w temperaturze 26°C (dużo za wysoka)

2. piwo fermentuje w temperaturze 21°C (również, wg mnie, dużo za wysoka bo takie piwo fermentowało w temp. ok. 24-25°C)

3. zadano chyba 1 op. drożdży źle uwodnionych (istnieje możliwość, że było ich za mało)

 

Myślę jednak, że wszyscy doradzający, mając doświadczenie z podobnymi przypadkami, wzięli te oczywiste zależności pod uwagę tak chętnie próbując pomagać :)

 

Wg mnie drożdże poszły już spać bo im temperatura spadła i dlatego piwo jest niedofermentowane :(

Inną kwestią jest, na ile pomiar 8blg jest prawidłowy bo przy fermentującym piwie łatwo o pomyłki?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Zastosuj się do uwag doświadczonych kolegów :) Zabutelkuj i szybko wypij. Kup kolejny zestaw, warz, zbieraj doświadczenia i nie popełniaj tych samych błędów. I czytaj o twoim problemie to postów można znaleźć co nie miara.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.