Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

 

Mam 2kg pale ale wedzonego bukiem samodzielnie i slod pszeniczny wedzony ale nie pamietam jaki dokladnie kupilem. Do rzeczy.

Chcialbym zrobic cos z tego i jakos brakuje mi pomyslu.

1.Pojawia pytanie co mialy taKiego w sobie drozdze z Grodziska?

2. Jakie drozdze najlepiej beda sie nadawaly do wedzonki?

3. Co dorzucic do tych slodow? Moze juz nic.Czym chmielic?

 

Chcialbym uzyskac lekkie orzezwiajace piwo z delikatna goryczka z zaznaczona wedzonoscia (cos ala lager)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja do grodzisza używam drożdży Fermentis S-33 i jestem z nich zadowolony, chmiel oryginalnie stosowany - Lomik.

Jeśli chcesz tylko zaznaczyć wędzoność to nie dawaj 100% wędzonego. Dobrze sprawdzi się (na 20l) np 1,5 kg wędzonego pale ale i 1kg zwykłego pszenicznego. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do Grodziskiego S33? Skąd pewność że uzywano Lomika?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do Grodziskiego S33? Skąd pewność że uzywano Lomika?

Tak.

Pewności nie mam ale kilka razy o tym słyszałem i tak podaje też wiki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć. 

Co do drożdży do grodziskiego to można sobie namnożyć z piwa grodziskiego z Grodziska Wlkp. Na etykiecie jest napisane, że jest tam "oryginalny" szczep. Na dnie butelek zawsze jest osad. Piwo jest niepasteryzowane. 

W sumie sam jestem w trakcie namnażania grzybów z tego piwa, ale nie wiem czy coś z tego wyjdzie, lekko ze słoika zalatuje kwaskiem... Po 4 dniach jest już sporo gęstwy. Zawsze można spróbować takiej metody. Poza tym piwo jest ogólnie dostępne. :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Skąd pewność że uzywano Lomika?

Wejdź na stronę pspd i przeczytaj raport Grodziskie redivivus. Tam znajdziesz informacje o historycznym użyciu Nowotomyskiego, oraz sugerowanych alternatywach: Saaz, Lublin, Mittelfruech, Tettnanger.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lomik to to samo co Nowotomyski?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja wiem że nie ale widze dla wielu to to samo. Nawet na wiki sa bzdury. Jak koledzy pisza że to tradycyjny chmiel do Grodziskiego to tez nie cała prawda

Edytowane przez fafik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×