Jump to content
Sign in to follow this  
Stan

mętna warka

Recommended Posts

przefiltrowałem po chmieleniu a kolor jest jak po praniu 2-tygodniowych skarpet mętne brązowo szare

czy ktoś się z takim czymś spotkał ?? sklaruje się to ??

Share this post


Link to post
Share on other sites
przefiltrowałem po chmieleniu a kolor jest jak po praniu 2-tygodniowych skarpet mętne brązowo szare

czy ktoś się z takim czymś spotkał ?? sklaruje się to ??

Jasne ;)

 

Brązowe i mętne to normalne ale szare to już nie wiem, chyba po tych starych białych skarpetach ;)

Edited by admiro

Share this post


Link to post
Share on other sites
przefiltrowałem po chmieleniu a kolor jest jak po praniu 2-tygodniowych skarpet mętne brązowo szare

czy ktoś się z takim czymś spotkał ?? sklaruje się to ??

przefermentuje i będzie dobrze ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

no to fajnie już mi lżej a drożdże to po 1h już było widać mikro bąbelki ;)

dzieki

jak przecedzałem to był szary osad co to ??

Edited by stan@witnet.gda.pl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gorące osady białkowe. Po chłodzeniu zciagam wężykiem, gorące osady zostają na dnie. Nieraz jest ich ze 3 kufle półlitrowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no własnie a jeden madrzejszy był i sie dziwił ze licze 3l zapas 1.5 syf i liczmy ze z 1l metne z nad dna i akurat 40x0.5 czystego piwka :lol:

w szczególnosci jak wyszlo 16blg tak podejżewam dużo cukru drożdze maja co robic i duzo brudu zostawią dobrze myśle ??

Edited by stan@witnet.gda.pl

Share this post


Link to post
Share on other sites
no własnie a jeden madrzejszy był i sie dziwił ze licze 3l zapas 1.5 syf i liczmy ze z 1l metne z nad dna i akurat 40x0.5 czystego piwka :lol:

w szczególnosci jak wyszlo 16blg tak podejżewam dużo cukru drożdze maja co robic i duzo brudu zostawią dobrze myśle ??

Te 3 l to lekka przesada, nie w warce 23l, 3l to mi brakują po burzliwej i cichej ale warka ma 100l :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

weż pod uwage że to moja 1 warka wiec nie wiem może bedzie 1l syfu zakładałem pod wzgledem wina bo tam to było mazi jak kiedys nastawiałem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy winie to fakt jest pełno syfu, ale piwko to co innego, po burzliwej będzie więcej a po cichej dużo mniej i powinno być klarowne, dużo zależy od drożdży jakie się zastosuje

Share this post


Link to post
Share on other sites

no to nastepna warke nie rozcieńcze i zostawie w granicach 15blg ewentualnie uzupełniajac do 20l i zobacze różnice czy powinno miec mocniejszy smak ??

Share this post


Link to post
Share on other sites
no to nastepna warke nie rozcieńcze i zostawie w granicach 15blg ewentualnie uzupełniajac do 20l i zobacze różnice czy powinno miec mocniejszy smak ??

Wszystko zależy jaki styl piwa robisz, kiedy np warzysz pilsa możesz zrobić o ekstrakcie 10, 11, 12, 13 blg, dla mnie 10 lub 11 jest za mało treściwa, 12-12,5 to w sam raz, ale to sobie sam ocenisz jak już uwarzysz kilkanaście warek różnego rodzaju piw

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.