Jump to content

pierwsza własna receptura - co Państwo na to?


qbon
 Share

Recommended Posts

dobry wieczór drodzy Państwo,

 

To mój pierwszy raz, jesli chodzi o posta na tym forum, choć chłonę z niego wiedzę już od jakiegoś czasu. Jestem po 16 warkach z zacieraniem, więc jestem maluśki, niedoświadczony, cały czas się uczę, ale za każdym razem jak nalewam wodę do gara to jestem podjarany jak dziecko przed stoiskiem z watą cukrową. 

 

Jako, że do tej pory korzystałem z gotowych receptur ze sklepów piwowarskich, postanowiłem stworzyć własną recepturę,  coś trochę lekkiego, coś o intensywnych aromatach amerykańskich chmieli, coś fajnego. Wyszło mi takie coś:

 

 

http://brewness.com/pl/recipe/wheat-power/view

 

 

Proszę o opinię, za każdą będę wdzięczny bardzo, naprawdę :)

 

 

Dziękuję,

 

Kuba

Link to comment
Share on other sites

Wygląda na fajna American Wheat. Ciekawy zasyp i git chmiele. Jak fermentacja nie poszybuje za wysoko (temp) to będzie świetne piwo. Choć trochę dużo ekstraktu jak na klasyczne American Wheat. Jedna rzecz jaką bym przemyślał to chmielenie na goryczkę. Zastanów się czy nie przesunąć Citry do chmielenia na goryczkę. Ona daje ją krótką i grejpfrutową co mi bardzo pasuje do amerykańskich piw.

Link to comment
Share on other sites

Rafał - to piwo nie jest amerykańską pszenicą a raczej amerykańskim witkiem. Temu ma wyższe ibu.

 

Qbon bardzo fajny przepis. Tak jak kolega wcześniej napisał, dałbym Citra na goryczke bo szkoda dawać 50g cascade. Do tego w przepisie bym zmienił ilość płatków na 400g bo w takich paczkach są one sprzedawane.

 

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

 

 

coś trochę lekkiego, coś o intensywnych aromatach amerykańskich chmieli,

1. to piwo lekkie nie będzie :( , lekkie to by było american wheat ;)

2. Cascade na goryczkę to zły pomysł

3. płatki pszenne są raczej w tych piwach niepotrzebne

4. słód bazowy używany w hameryce odpowiada raczej naszemu pilzneńskiemu, a nie pale ale

5. dla mnie mosaic nie jest "rześkim" w odbiorze chmielem

6. dla mnie dobrym zestawem chmieli na hamerykańca jest trójca Chinook, Citra, Cscade :D (kolejność nie jest przypadkowa ;) )

 

 

 

bym zmienił ilość płatków na 400g bo w takich paczkach są one sprzedawane

na mojej wsi sprzedają w paczkach po 0,5kg :D

Link to comment
Share on other sites

Wygląda na fajna American Wheat. Ciekawy zasyp i git chmiele. Jak fermentacja nie poszybuje za wysoko (temp) to będzie świetne piwo. Choć trochę dużo ekstraktu jak na klasyczne American Wheat. Jedna rzecz jaką bym przemyślał to chmielenie na goryczkę. Zastanów się czy nie przesunąć Citry do chmielenia na goryczkę. Ona daje ją krótką i grejpfrutową co mi bardzo pasuje do amerykańskich piw.

 

dziękuję za wypowiedz i podpowiedź odnośnie chmielu, przepis zaraz zmodyfikuje:).

 

 

 

Rafał - to piwo nie jest amerykańską pszenicą a raczej amerykańskim witkiem. Temu ma wyższe ibu.

 

Qbon bardzo fajny przepis. Tak jak kolega wcześniej napisał, dałbym Citra na goryczke bo szkoda dawać 50g cascade. Do tego w przepisie bym zmienił ilość płatków na 400g bo w takich paczkach są one sprzedawane.

 

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

 

Również dziękuję za Twoją wypowiedź. Czyli Citrę zamiast cascade? 50 g? A w miejsce Citry 20 g Cascade:)? Dobrze rozumiem?

 

 

 

coś trochę lekkiego, coś o intensywnych aromatach amerykańskich chmieli,

1. to piwo lekkie nie będzie :( , lekkie to by było american wheat ;)

2. Cascade na goryczkę to zły pomysł

3. płatki pszenne są raczej w tych piwach niepotrzebne

4. słód bazowy używany w hameryce odpowiada raczej naszemu pilzneńskiemu, a nie pale ale

5. dla mnie mosaic nie jest "rześkim" w odbiorze chmielem

6. dla mnie dobrym zestawem chmieli na hamerykańca jest trójca Chinook, Citra, Cscade :D (kolejność nie jest przypadkowa ;) )

 

 

 

bym zmienił ilość płatków na 400g bo w takich paczkach są one sprzedawane

na mojej wsi sprzedają w paczkach po 0,5kg :D

 

 

 

Wielkie dzięki za wypowiedź:)

 

1. rzeczywiście mega lekko nie będzie ale spoko, już się z tym pogodziłem:P

2. Tak jak wspomniałem wcześniej- zamienię kolejność i ilości citry i cascade

3.  Jestem mało doświadczony, dlatego zapytam: dlaczego nic nie zmieni? A zaszkodzi? jestem właśnie w trakcie podgrzewania wody, płatki ugotowane:(. Dodać do zasypu?

4. Niestety dziś dysponuję tylko pale ale, zobaczymy co z tego wyjdzie:).

5. Wywalić mozaica? Proponujesz go czymś zastąpić? Dziś dysponuję tylko tymi 3 odmianami, ale na zimno mogę dać coś co zasugerujecie:).

 

 

 

 

redlum, dnia 01 maj 2016 - 10:38, napisał: bym zmienił ilość płatków na 400g bo w takich paczkach są one sprzedawane na mojej wsi sprzedają w paczkach po 0,5kg
 

 

 u mnie też:(((( :P

Link to comment
Share on other sites

 

 

3. Jestem mało doświadczony, dlatego zapytam: dlaczego nic nie zmieni? A zaszkodzi? jestem właśnie w trakcie podgrzewania wody, płatki ugotowane:(. Dodać do zasypu?

z mojego doświadczenia wynika, że płatki pszeniczne akurat wprowadzają do piwa taką białkową mętność.

 

 

Wywalić mozaica? Proponujesz go czymś zastąpić? Dziś dysponuję tylko tymi 3 odmianami, ale na zimno mogę dać coś co zasugerujecie:).

na zimno to Citra i Cascade ale w proporcjach 1:2.

Link to comment
Share on other sites

 

3. Jestem mało doświadczony, dlatego zapytam: dlaczego nic nie zmieni? A zaszkodzi? jestem właśnie w trakcie podgrzewania wody, płatki ugotowane:(. Dodać do zasypu?

z mojego doświadczenia wynika, że płatki pszeniczne akurat wprowadzają do piwa taką białkową mętność.

 

 

Wywalić mozaica? Proponujesz go czymś zastąpić? Dziś dysponuję tylko tymi 3 odmianami, ale na zimno mogę dać coś co zasugerujecie:).

na zimno to Citra i Cascade ale w proporcjach 1:2.

 

 Dziękuję za pomoc, na pewno się zastosuje:).

 

Widzę, że jeden składnik się nie zapisał w recepturze- na whirpoola chciałem dać 20g suszonej skórki pomarańczy. Dobry pomysł:)?

Link to comment
Share on other sites

na whirpoola chciałem dać 20g suszonej skórki pomarańczy. Dobry pomysł :)

wg mnie nie,ale co kto lubi.

Skórka pomarańczy poza swoimi aromatami, wprowadza jednak do piwa goryczkę z albedo, która nie wszystkim i w nie wszystkich piwach pasuje :(

 

EDIT

 

Jeśli idziesz w eksperymentach w ta stronę, to dodaj może świeżą otartą skórkę z cytryny, ale tak max z 1/4 szt. :)

Edited by Dr2
Link to comment
Share on other sites

A nie doczytałem. Przy whirlpoolu wrzuca się przeważnie w temperaturze 70C. Wystarczy ona do tego aby nie przenieść jakiś bakterii?

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

 

 

Przy whirlpoolu wrzuca się przeważnie w temperaturze 70C. Wystarczy ona do tego aby nie przenieść jakiś bakterii?

ja wrzucam przy 80°C i myślę, że 10 min. w tej temp. starcza, ale jak ktoś ma obawy to taką skórkę przed starciem można zdezynfekować np. StarSanem :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.