Jump to content

Bitter- proszę o ocenę


krzysiekw3
 Share

Recommended Posts

Dzień dobry.

Pozbierałem to co mam i chciałbym uwarzyć z tego coś w stylu bittera Nadmienię, że chmiele są z 2014r (trzymane cały czas w lodówce).

Surowce fermentujące: Strzegom Pilzneński 3 kg, Strzegom Pale Ale 2.2 kg, Strzegom pszeniczny 0.3 kg

Temp 55 C Czas 10 min, Temp 62 C Czas 30, min Temp 72 C Czas 60 min.

Chmielenie:

Magnum 20g, Kazbek20g- 60 minut

Magnum 10g- 30 minut

Magnum 10g, Kazbek 10g- 10 minut

Magnum 10g, Kazbek 20g- 0 minut

Drożdże suche Safale S-04.

Powinno wyjść 25 litrów, 12 BLG, 47 IBU. Ma to jakiś sens? Coś poprawić?

Link to comment
Share on other sites

Teoria mówi tak:

 

zacieranie klasycznie po angielsku. Jakieś 67 °C przez 60 minut powinno być dobrze. Dorzuciłbym trochę karmelu i wyrzucił pilzneński, ale jeśli nie masz samego pale, to trudno. Bitter powinien posiadać trochę aromatu i smaku karmelowego, więc rozważ jego dodatek w kilku procentach.

Chmiele to już wrzuć sobie do jakiegoś kalkulatora, żeby Ci tam nie wyszły jakieś koszmarne wartości IBU. 47 IBU wydaje się być za dużo. Ograniczyłbym do 35/40. Nie wiem czy Magnum i Kazbek to dobry wybór. Na pewno lepszy byłby EKG, Challenger czy coś takiego, ale możesz spróbować. Ostatecznie nie ma to być klasyczny bitter ;)
Bitter ma być gorzki, ale chmiel nie powinien być jakoś specjalnie wyczuwalny w aromacie, więc może i Magnum będzie dobry. Tak patrzę, że Kazbek ma być korzenny i odrobinę cytrusowy. Może i to ze sobą zagra. Niech inni się wypowiedzą.

 

 

edit.

Chmielenie też bez udziwnień. Magnum na 60, Kazbek na 30 i 15. Magnum jest czysto na goryczkę i chyba nie ma sensu go dodawać na smak i aromat.

Edited by zygberto
Link to comment
Share on other sites

Pilzneński może być, jak nie masz nic innego ale dorzuć trochę karmeli, chmielenie dziwne ale w sumie ujdzie, albo zostawiasz jak jest i masz jakiegoś golden ale, bo kolor to będzie miało max złoty ;)

Link to comment
Share on other sites

Jeśli jeszcze wrzucisz do tego jakieś 50 gramów palonego jęczmienia przed wysładzaniem, to powinno Ci to podbić kolor. Przy bitterach to dość powszechna praktyka :D

Edited by zygberto
Link to comment
Share on other sites

No właśnie to wszystko co mam. Chmielu innego już mieć nie będę, słód może jakiś karmelowy kilogram dokupię (w końcu do Strzegomia mam rzut beretem :)), jęczmienia palonego też raczej nie zdobędę. 

P.S. Ten karmelowy może być  Słód karmelowy 600 (400-800 EBC)? I ile go dać?

Edited by krzysiekw3
Link to comment
Share on other sites

Za ciemny ten słód karmelowy na bittera.

Najlepiej wywalić pilzneński, dobry słód pale ale to podstawa w bitterze.

Do tego z 8% średniego karmelowego (150EBC).

Chmielenie OK, może trochę wyższa goryczka niż widełki stylu, ale spoko.

Drożdże jak najbardziej pasują.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.