Muchomorek Posted April 28, 2016 Share Posted April 28, 2016 Cześć!Mam proste pytanie: W ilę zrobię roggenbiera? Niestety jutro wyjeżdżam, a dzisiaj ze wględu na pracę nie zdążę już uważyć piwa. Czy 5 tygodni wystarczy mi na fermentację i nagazowanie roggena? Piwo miało być prezentem dla kolegi na urodziny. Przy pszenicy nie martwiłbym się, ale jak to będzie przy zasypie żytnim?Potraktujcie mnie poważnie. Dzięki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joonecky Posted April 28, 2016 Share Posted April 28, 2016 Spokojnie wystarczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony07 Posted April 29, 2016 Share Posted April 29, 2016 (edited) Nie masz szans. U mnie fermentowało burzliwie 10 dni, cicho 14. Temperatura 19-20. Nadawało się do picia po 1,5 - 2 miesiąca. Do tego problem z klarowaniem. A może spróbuj Pale Ale, ostatnio zrobiłem na zestawie z HB. Błysk ! 7+10 dni i w butelki. Edited April 29, 2016 by zielony07 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nachmieldalacz Posted April 29, 2016 Share Posted April 29, 2016 Jak zrobisz na drożdżach do pszenicy, to zdążysz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazi-1986 Posted April 29, 2016 Share Posted April 29, 2016 Ja będę warzył jutro Rogena na MJ M20 Bavarian Wheat. Ekstrakt 12.5blg. Za 2 tyg. wyjeżdżam za garanicę na urlop, wiec muszę zabutelkować. Oczywiście zamierzam zdążyć, fermentacji cichej nie będzie. Robię starterek, więc licze nas szybki start. Na klarowności mi nie zależy przy tym stylu i tych drożdżach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azizi1926 Posted April 29, 2016 Share Posted April 29, 2016 Jak zrobisz na drożdżach do pszenicy, to zdążysz A na jakich jeszcze można zrobić roggena? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nachmieldalacz Posted April 29, 2016 Share Posted April 29, 2016 Ja nie wiem, ale kolega zielony07, skoro mu fermentował prawie miesiąc, to raczej go na weizenowych go nie robił Jak zrobisz na drożdżach do pszenicy, to zdążysz A na jakich jeszcze można zrobić roggena? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted April 29, 2016 Share Posted April 29, 2016 Niekoniecznie. Mi weizenowe ostatnio dunkela ponad 2 tygodnie żarły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts