Jump to content

Roggenbier- w ile?


Muchomorek
 Share

Recommended Posts

Cześć!

Mam proste pytanie: W ilę zrobię roggenbiera? Niestety jutro wyjeżdżam, a dzisiaj ze wględu na pracę nie zdążę już uważyć piwa. Czy 5 tygodni wystarczy mi na fermentację i nagazowanie roggena? Piwo miało być prezentem dla kolegi na urodziny. Przy pszenicy nie martwiłbym się, ale jak to będzie przy zasypie żytnim?

Potraktujcie mnie poważnie. Dzięki!:)

Link to comment
Share on other sites

Nie masz szans. U mnie fermentowało burzliwie 10 dni, cicho 14.  Temperatura 19-20.  Nadawało się do picia po 1,5 - 2 miesiąca.

Do tego problem z klarowaniem. A może spróbuj Pale Ale, ostatnio zrobiłem na zestawie z HB. Błysk !  7+10 dni i w butelki.

Edited by zielony07
Link to comment
Share on other sites

Ja będę warzył jutro Rogena na MJ M20 Bavarian Wheat. Ekstrakt 12.5blg. Za 2 tyg. wyjeżdżam za garanicę na urlop, wiec muszę zabutelkować. Oczywiście zamierzam zdążyć, fermentacji cichej nie będzie. Robię starterek, więc licze nas szybki start. Na klarowności mi nie zależy przy tym stylu i tych drożdżach.

Link to comment
Share on other sites

Ja nie wiem, ale kolega  zielony07, skoro mu fermentował prawie miesiąc, to raczej go na weizenowych go nie robił  ;)

 

Jak zrobisz na drożdżach do pszenicy, to zdążysz :)


A na jakich jeszcze można zrobić roggena?

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.