Jump to content

Jakie używacie termometry?


redlum
 Share

Recommended Posts

Jak w temacie jakie używacie termometry? Znalazłem taki na aliexpress.com

Digital Timer Thermometer Alarm Clock Kitchen Cooking BBQ Food Timer Temperature Diagnostic-tool with Heat Resistant Wire Probe

http://s.aliexpress.com/qM7FRbYB

(from AliExpress Android)

Nie dość że mierzy temperaturę to jeszcze ma alarm przy osiągnięciu danej temperatury oraz timer. Może ktoś go ma i podzieli się opinią?

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Śmiga dobrze, nawet temperatura się pokrywa z termometrem rtęciowym. Jedna wada jest taka iż ta końcówka jest słabo zabezpieczona. Warto iść za przykładem jednego użytkownika z forum i założyć na łączenie końcówki mierniczej z kablem koszulkę termokurczliwą. Ja mam takie dwa, jeden już kończy żywot właśnie przez brak koszulki i zachlapany wyświetlacz, drugi śmiga.

Za taką kasę, polecam :) 

Link to comment
Share on other sites

A ja przeszedłem na analogowe, długa końcówka, czytelny wyświetlacz

 

post-3285-0-47267500-1461922724_thumb.jpg

 

 

każdy z ikea przestawał mi po jakimś czasie pokazywać prawidłową temp.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

A ja przeszedłem na analogowe, długa końcówka, czytelny wyświetlacz

 

attachicon.gifterm wedz.jpg

 

 

każdy z ikea przestawał mi po jakimś czasie pokazywać prawidłową temp.

A powiedz mi w jaki sposób można zamontować go na stałe w kegu ? Wpuszczenie przez otwór i zaspawanie wchodzi w grę ?

Link to comment
Share on other sites

prosto mozna zrobic termometr na DS18b20. Czujnik na kablu w nierdzewce okolo dolca, arduino nano ~1,7$ plus wyswietlacz jakis za grosze no i jak ma byc ladnie to obudowa jakas albo z jakiegos recyklingu. Zasilic mozna bateria lub ladowarka telefonu, co kto woli ;) dziala dobrze, mozna dodac wiele czujnikow, dosc dokladny i szybkie odswiezanie, mozna dodac max i min jak troche sie znasz, alarmy i inne bajerki. Budowa to niezla frajda i nauka :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

 

A ja przeszedłem na analogowe, długa końcówka, czytelny wyświetlacz

 

attachicon.gifterm wedz.jpg

 

 

każdy z ikea przestawał mi po jakimś czasie pokazywać prawidłową temp.

 

A powiedz mi w jaki sposób można zamontować go na stałe w kegu ? Wpuszczenie przez otwór i zaspawanie wchodzi w grę ?
Nie pomogę Ci, bo nie mam kega, zacieram w lodówce, termometr wieszam na stelażu razem z grzałkami, u mnie na sucho wygląda to mniej więcej tak :)

post-3285-0-03342300-1464296027_thumb.jpeg

post-3285-0-66641500-1464296061_thumb.jpeg

Link to comment
Share on other sites

prosto mozna zrobic termometr na DS18b20. Czujnik na kablu w nierdzewce okolo dolca, arduino nano ~1,7$ plus wyswietlacz jakis za grosze no i jak ma byc ladnie to obudowa jakas albo z jakiegos recyklingu. Zasilic mozna bateria lub ladowarka telefonu, co kto woli ;) dziala dobrze, mozna dodac wiele czujnikow, dosc dokladny i szybkie odswiezanie, mozna dodac max i min jak troche sie znasz, alarmy i inne bajerki. Budowa to niezla frajda i nauka :)

 

Ja dokladnie taki zrobiłem, koszt całości ok 40 PLN :) Moduł z wyświetlaczem który kupiłem był na napięcie 12V, więc zasiliłem go 8 bateriami AA po 1,5V.

 

gallery_9087_646_15676.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

A ja przeszedłem na analogowe, długa końcówka, czytelny wyświetlacz

 

attachicon.gifterm wedz.jpg

 

 

każdy z ikea przestawał mi po jakimś czasie pokazywać prawidłową temp.

Ale wiesz, że to jest termometr z Biowinu do wędzarni i jego dokładność to +- 5oC ?

Link to comment
Share on other sites

 

A ja przeszedłem na analogowe, długa końcówka, czytelny wyświetlacz

 

attachicon.gifterm wedz.jpg

 

 

każdy z ikea przestawał mi po jakimś czasie pokazywać prawidłową temp.

Ale wiesz, że to jest termometr z Biowinu do wędzarni i jego dokładność to +- 5oC ?

 

Skąd masz taką informację? Producent podaje tolerancję błędu ok. +/-1degC i to się mniej więcej zgadza, bo mój przekłamuje o niecałe 2degC. Przy pomocy spinacza do papieru można go zamontować na garze na stałe. Problem jest tylko taki, że zamontowany na stałe działa tylko przy zmianach temperatury. W czasie zacierania podczas przerw z termometrem przyczepionym do gara wskazówka zaczyna opadać mimo, że temperatura jest stała. Dlatego na zapas kupiłem sobie zwykły analogowy termometr Alla France. Jak będę przy kasie to zaopatrzę się w coś z lepszą rozdzielczością, żeby łatwiej kontrolować temperaturę.

Link to comment
Share on other sites

Alla france też nieźle kłamie. Mój w zależności od tego jak był głęboko zanurzony (czy sam zbiorniczek, czy zanurzony aż do temperatury którą powinien wskazywać) miał przekłamanie 3-4 stopnie

Link to comment
Share on other sites

 

 

A ja przeszedłem na analogowe, długa końcówka, czytelny wyświetlacz

 

attachicon.gifterm wedz.jpg

 

 

każdy z ikea przestawał mi po jakimś czasie pokazywać prawidłową temp.

Ale wiesz, że to jest termometr z Biowinu do wędzarni i jego dokładność to +- 5oC ?

 

Skąd masz taką informację? Producent podaje tolerancję błędu ok. +/-1degC i to się mniej więcej zgadza, bo mój przekłamuje o niecałe 2degC. Przy pomocy spinacza do papieru można go zamontować na garze na stałe. Problem jest tylko taki, że zamontowany na stałe działa tylko przy zmianach temperatury. W czasie zacierania podczas przerw z termometrem przyczepionym do gara wskazówka zaczyna opadać mimo, że temperatura jest stała. Dlatego na zapas kupiłem sobie zwykły analogowy termometr Alla France. Jak będę przy kasie to zaopatrzę się w coś z lepszą rozdzielczością, żeby łatwiej kontrolować temperaturę.

 

Informację mam bezpośrednio od producenta. +/-1oC to on ma dokładność wskazań, a to nie to samo. Sam chciałem taki kupić, ale pani sprzedająca spytała się mnie do czego go będę potrzebował. Powiedziałem, że do warzenia sera i mi odradziła :) bo za mała dokładność. 

Link to comment
Share on other sites

Kupiłem termometr z Pamela,wspawaną mam mufkę w kadź. Termometr używam do różnych celów warzenie piwa, wędzenie, parzenie.

Fajne jest to że jak sondę kiedy zaleje to do kupie bez problemu a nie muszę kupować całego termometru.

Nie jestem przedstawicielem firmy, po prosu mam używam i polecam bo dobre i polskie :)

https://www.facebook.com/107837452882778/photos/a.107849759548214.1073741827.107837452882778/191981974468325/?type=3&theater

Link to comment
Share on other sites

 

 

 

A ja przeszedłem na analogowe, długa końcówka, czytelny wyświetlacz

 

attachicon.gifterm wedz.jpg

 

 

każdy z ikea przestawał mi po jakimś czasie pokazywać prawidłową temp.

Ale wiesz, że to jest termometr z Biowinu do wędzarni i jego dokładność to +- 5oC ?

 

Skąd masz taką informację? Producent podaje tolerancję błędu ok. +/-1degC i to się mniej więcej zgadza, bo mój przekłamuje o niecałe 2degC. Przy pomocy spinacza do papieru można go zamontować na garze na stałe. Problem jest tylko taki, że zamontowany na stałe działa tylko przy zmianach temperatury. W czasie zacierania podczas przerw z termometrem przyczepionym do gara wskazówka zaczyna opadać mimo, że temperatura jest stała. Dlatego na zapas kupiłem sobie zwykły analogowy termometr Alla France. Jak będę przy kasie to zaopatrzę się w coś z lepszą rozdzielczością, żeby łatwiej kontrolować temperaturę.

 

Informację mam bezpośrednio od producenta. +/-1oC to on ma dokładność wskazań, a to nie to samo. Sam chciałem taki kupić, ale pani sprzedająca spytała się mnie do czego go będę potrzebował. Powiedziałem, że do warzenia sera i mi odradziła :) bo za mała dokładność. 

 

Aha, ok. No to wprowadzają klientów w błąd, bo jeżeli podają tolerancję to ja rozumiem odchylenie od wartości rzeczywistej.

 

 

Alla france też nieźle kłamie. Mój w zależności od tego jak był głęboko zanurzony (czy sam zbiorniczek, czy zanurzony aż do temperatury którą powinien wskazywać) miał przekłamanie 3-4 stopnie

 

Chyba trzeba założyć, że prawidłowy pomiar odbywa się po zanurzeniu termometru. Mi wtedy przekłamuje o góra 1°C. Przy jakiejś okazji spróbuję dokładniej go sprawdzić.

Link to comment
Share on other sites

 

A ja przeszedłem na analogowe, długa końcówka, czytelny wyświetlacz

 

attachicon.gifterm wedz.jpg

 

 

każdy z ikea przestawał mi po jakimś czasie pokazywać prawidłową temp.

 

Ale wiesz, że to jest termometr z Biowinu do wędzarni i jego dokładność to +- 5oC ?

Wrzenie brzeczki przy gotowaniu pokazuje przy 102 C, taka różnica nie jest to dla mnie problemem.

Link to comment
Share on other sites

 

 

A ja przeszedłem na analogowe, długa końcówka, czytelny wyświetlacz

 

attachicon.gifterm wedz.jpg

 

 

każdy z ikea przestawał mi po jakimś czasie pokazywać prawidłową temp.

Ale wiesz, że to jest termometr z Biowinu do wędzarni i jego dokładność to +- 5oC ?

Wrzenie brzeczki przy gotowaniu pokazuje przy 102 C, taka różnica nie jest to dla mnie problemem.

 

 

może ciśnienie tego dnia wyższe :eusathink:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dołączę się do dyskusji i zapytam czy mieliście do czynienia z takimi cudami?

http://piwopiweczko.pl/Elektroniczny-termometr-do-zywnosci-z-minutnikiem,1143.html

http://piwopiweczko.pl/Termometr-do-zywnosci-z-sonda-0C-250Cm-15m,274.html
Pomijając warzenie mam też lekko skopany termometr w piekarniku więc może się przyda.

 

Zastanawiam się tylko czy można samą sondę wrzucić do piekarnika podczas pieczenia i kabelkiem wyjść przez drzwi na zewnątrz?
Używa się go w ten sposób czy można co jedynie robić chwilowe/punktowe pomiary, bo kabel się może spalić?

Link to comment
Share on other sites

NIe powinien się spalić bo generalnie tak się tego używa - wbijasz bagnecik w mięso, a cała reszta jest poza pierkarnikiem. Ew. możesz zawinąć kabel w miejscu stykania się z drzwiczkami jakimś mokrym kawałkiem cienkiego materiału.

 

Co do samych termometrów - mam ten drugi model kupiony w Yula, to jest to samo co Ikeowski termometr Fantast, a nawet gorszy bo nie ma na nim przycisku włączenia/wyłączenia. Żeby termometr wyłączyć musisz wyjąć baterie.

Sądząc po wyglądzie sondy i kabelka, ten pierwszy ma pewnie takie same "bebechy".

Ja osobiście uwaliłem trzy termometry tego typu. Mimo zabezpieczania koszulką termokurczliwą, po jakimś czasie i tak zaczął pokazywać cuda.

Mimo wszystko i tak polecam te Ikeowskie. Bardzo szybko mierzą temperature, są dokładne no i przede wszystkim tanie.

Link to comment
Share on other sites

http://piwopiweczko....Cm-15m,274.html

Miałem do czynienia z tym "cudem" dwa razy. Dwa razy kasa wrzucona w błoto. Rozstrzał temperatur rzędu +5 stopni względem, starego sprawdzonego termometru rtęciowego i innego bezrtęciowego.

Ostatecznie zainwestowałem w https://stalgast.com/przybory-kuchenne/termometry-i-wskazniki/termometr-elektroniczny-z-sonda-rt-910 i jestem zadowolony - bardzo szybka reakcja na zmianę temp. i dokładność pomiarów z termometrami tradycyjnymi.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.