Skocz do zawartości

Browar Wędkarza


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich piwowarów i piwoszy.

Bywam na tym forum od długiego czasu, początkowo jako gość potem jako użytkownik. Nie piszę nie pytam bo jak do tej pory "lupka" wszystko mi mówi. Od dłuższego czasu mierzyłem się z warzeniem własnego piwa. W lutym 2016 zakupiłem "cały" potrzebny sprzęt:fermentory,mieszadła, termometry ... itp itd. Do tak zwanego "mega zestawu startowego" otrzymałem surowce do wytworzenia własnego piwa. I tak to się zaczęło.

 

post-15852-0-84594100-1461822515_thumb.jpg

 

Warka nr 1: Z serii Australijskie receptury Home Brew Coopers "LAGER" :-) . Brzeczka ląduje w fermentorze dnia 17.02.2016r. Po zadaniu drożdży w tym samym dniu staje się piwem.  .... .... Temperatura fermentacji +/- 22oC.  Tak to wygląda:

 

post-15852-0-52175800-1461822551_thumb.jpg

post-15852-0-71823300-1461822582_thumb.jpg

 

Po tych kilku miesiącach leżakowania w temp ~6oC jest dobre. Ze względu na to, że nie miałem wpływu na skład i smak  ... CDN :-) 

Edytowane przez daniel1886
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas na degustację kolejnego piwa:

Warka nr 2:
-Dodanie drożdży do brzeczki 02 marca 2016 godzina ~16.
-Temperatura podczas dodawania 22/24 stopnie. 
-Rehydratacja drożdży 45minut w temp. 24stC.
-drożdże Fermentis BE-256 - 11,5g
 
Brzeczka:
-22litry woda źródlana .
-ekstrakty slodowe 1,7kg+1,7kg bursztynowy wes.
-cukier do uzykania 13,5Blg (niewiele)
 
Chmielenie:
-Chmiel Hallertauer Tradition - suszona szyszka ~28g 20minut
-Chmiel Marynka - suszona szyszka 57g 45minut
-Chmiel Lubelski - suszona szyszka ~28g 20 minut
temp. prawie wrzenie
 
Drożdze dodane w 23 stopniach celsjusza.
fermentacja rozpoczeła się po 8h w temperaturze otoczenia 18.5st.C
 
Cicha
- odstawienie na cichą fermetację 09 marca 2016.
- Blg ~0 nieco powyżej
post-15852-0-70367500-1462032766_thumb.jpgpost-15852-0-46077000-1462032794_thumb.jpgpost-15852-0-19414600-1462032807_thumb.jpg
 
W mojej ocenie piwko dobre. Sporo nut kwiatowych ale po delikatnym ogrzaniu (1h w temp pokojowej) wydaje się byc słodkie pomimo tego, że  Blg spadło do zera praktycznie... hmm ...
Edytowane przez daniel1886
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kolejny wsad do piwniczki. Piwko na jasnych słodach z dużą ilością goryczki (60min) i aromat (20min). Chmiele to Marynka i Lubelski. Temperatura fermentacji ~17oC. łącznie z cichą 3 tygodnie. Blg startowe 14 końcowe 1,5 . Dodatek do brzeczki to miód akacjowy, smak piwa przed butelkowaniem przyzwoity :-) Temperatura w piwniczce 7,5oC

post-15852-0-55985500-1463298969_thumb.jpg

No i w końcu degustacja pierwszego pszeniczniaka "zimnego". Piwo super pijalne, alk około 3.5%, mętne, piana wysoka i gęsta, jednak słabo wyczuwalne banany ale jakieś tam są. Zbyt niska temperatura fermentacji następne zrobię w okolicach 20oC

post-15852-0-14240300-1463299190_thumb.jpg

Edytowane przez daniel1886
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.