Jump to content
Sign in to follow this  
Night Hawk

Piwo w butelce po whisky?

Recommended Posts

To pewnie głupi pomysł, ale chętnie o niego zapytam, żeby zaspokoić moją ciekawość.

 

Planuję uwarzyć American Wheat i po zakończeniu fermentacji burzliwej, rozlać je normalnie do butelek. Jedak dosłownie litr piwa chciałbym dać na "cichą" do BUTELKI po whisky wraz z płatkami dębowymi, na jakiś miesiąc-dwa, a potem przeleję zawartość (bez płatków oczywiście) do dwóch butelek, do których wcześniej dodam glukozy.

 

Co sądzicie?

Pomijam kwestię, że taki eksperyment nie pasuje do tego stylu piwa. Bardziej chodzi mi, czy coś takiego fizycznie jest w stanie mi wyjść, gdzie nie popełnić błędu.

Nie chcę specjalne ogarniać baniaka dla jednego litra piwa, bo to i tak tylko eksperyment.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pamiętaj tylko by chronić przed światłem.

A jeśli liczysz na jakieś aromaty od whisky, to nie myj butelki... to może sama whisky będzie w wystaczających ilościach na dnie by coś dać, choć w to akurat wątpię.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czas leżakowania whisky liczy się tylko podczas gdy płyn przebywa w beczce. 10-letnia whisky nie stanie się 11 - letnią z powodu przebywania na półce w sklepie a potem w barku, bo ze szkła nic nie wyciągnie. Reasumując butelka nic Ci nie da. Lepiej zmaceruj te platki dębowe w whisky a nastepnie dorzuć je do piwa na cichą, nie musisz jej robic w butelce po whisky.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakiś eksperyment to jest, ale jeśli chcesz wyciągnąć jakieś wnioski na przyszłość to będzie ciężko.
Płatki dębowe są w rożnych stopniach przypieczenia, różnych kształtach, te czynniki oraz temperatura macerowania ma istotny wpływ na to jak intensywny aromat można uzyskać.
Ostatnio dodawałem takie płatki do bimbru i po miesiącu dopiero można było cokolwiek poczuć, a długo jeszcze musi postać aby finalnie smaki się połączyły.
Jeśli chcesz mieć jakieś wnioski proponuję rozlać do większej ilości butelek, z różnymi płatkami, o różnych stopniach przypieczenia na różny okres czasu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...