Skocz do zawartości
Matros

03D. Czech Dark Lager

Rekomendowane odpowiedzi

3D. Czech Dark Lager

Overall Impression: A rich, dark, malty Czech lager with a roast character that can vary from almost absent to quite prominent. Malty with an interesting and complex flavor profile, with variable levels of hopping providing a range of possible interpretations.
Aroma: Medium to medium-high rich, deep, sometimes sweet maltiness, with optional qualities such as bread crusts, toast, nuts, cola, dark fruit, or caramel. Roasted malt characters such as chocolate or sweetened coffee can vary from moderate to none but should not overwhelm the base malt character. Low, spicy hop aroma is optional. Low diacetyl and low fruity esters (plums or berries) may be present.
Appearance: Dark copper to almost black color, often with a red or garnet tint. Clear to bright clarity. Large, off-white to tan, persistent head.
Flavor: Medium to medium-high deep, complex maltiness dominates, typically with malty-rich Maillard products and a light to moderate residual malt sweetness. Malt flavors such as caramel, toast, nuts, licorice, dried dark fruit, chocolate and coffee may also be present, with very low to moderate roast character. Spicy hop flavor can be moderately-low to none. Hop bitterness may be moderate to medium-low but should be perceptible. Balance can vary from malty to relatively well- balanced to gently hop-forward. Low to moderate diacetyl and light plum or berry esters may be present.
Mouthfeel: Medium to medium-full body, considerable mouthfeel without being heavy or cloying. Moderately creamy in texture. Smooth. Moderate to low carbonation. Can have a slight alcohol warmth in stronger versions.
Comments: This style is a combination of the Czech styles tmavý ležák (11–12.9 °P) and tmavé speciální pivo (13–14.9 °P). More modern examples are drier and have higher bitterness while traditional versions often have IBUs in the 18– 20 range with a sweeter balance.
History: The U Fleků brewery has been operating in Prague since 1499. Many small, new breweries are brewing this style.

Characteristic Ingredients: Pilsner and dark caramel malts with the addition of debittered roasted malts are most common, but additions of Vienna or Munich malt are also appropriate. Low mineral content water, Saazer-type hops, Czech lager yeast. Any fruity esters are typically from malt, not yeast.
Style Comparison: The beer is the Czech equivalent of a dark lager ranging in character from Munich Dunkel to Schwarzbier, but typically with greater malt richness and hop character (aroma, flavor, and/or bitterness).

Vital Statistics:
OG: 1.044 – 1.060
FG: 1.013 – 1.017
IBUs: 18 – 34
SRM: 14 – 35
ABV: 4.4 – 5.8%
Commercial Examples: Bohemian Brewery Cherny Bock 4%, Budweiser Budvar B:Dark tmavý ležák, Devils Backbone Morana, Kout na Šumavě Koutský tmavý speciál 14°, Notch Černé Pivo, Pivovar Březnice Herold, U Fleků Flekovský tmavý 13° ležák


-----------
3D. Czech Dark Lager

Ogólne odczucia: Bogaty, ciemny, słodowy czeski lager którego palony charakter, może występować na poziomie od prawie nieobecnego, aż do znacznego. Słodowy, z bardzo interesującym i złożonym profilem smakowym, gdzie różne poziomy chmielenia pozwalają na szereg możliwych interpretacji.

Aromat: Średni do średnio-wysoki, głęboki, czasami słodki z możliwością wystąpienia aromatów takich jak, skórka chleba, grzanki, orzechy, cola, ciemne owoce oraz karmel. Prażony słodowy charakter czekoladowy lub słodzonej kawy może być wyczuwalny na poziomie od żadnego do średniego, jednak nie powinien on przyćmić podstawowego charakteru słodowego. Lekki, korzenno chmielowy aromat jest możliwy. Niski poziom diacetylu i estrów owocowych ( śliwka, jagoda) może występować.

Wygląd: Kolor ciemno miedziany do prawie czarnego, często z czerwonymi lub granatowymi odcieniami. Klarowne do przejrzystego. Wysoka piana, utrzymująca się długo, o kolorze od złamanej bieli do brązowej.

Smak: Średni do średnio-wysoki głęboki, złożony i dominujący smak słodowy, zazwyczaj występujący wraz ze smakami powstającymi w trakcie ''reakcji Maillarda'', oraz szczątkową słodyczą pochodzącą ze słodów na poziomie od niskiego do średniego. Smaki słodowe takie jak, karmel, tost, orzechy, lukrecja, suszone ciemne owoce, czekolada i kawa mogą również występować, wraz z lekkim do średnim prażonym charakterem. Korzenne smaki chmielowe mogą występować na poziomie od średnio-niskiego do żadnego. Goryczka na poziomie umiarkowanym do średnio-niskiego, ale powinna być wyczuwalna. Balans może różnić się od słodowego, do dobrze zbalansowanego pomiędzy słodem a chmielem, a nawet do lekko wysuniętego na pierwszy plan chmielu. Niski do średniego diacetyl oraz lekkie śliwkowe lub jagodowe estry mogą występować.

Odczucie w ustach: Średnia do średnio-pełnej treściwość, jednak odczucie w ustach nie jest ciężkie ani ulepkowate. Średnio kremowa tekstura. Wysycenie średnie do niskiego. W mocniejszych wersjach alkohol może powodować odczucia rozgrzewające.

Komentarz: Styl ten jest połączeniem czeskiego tmavý ležák (11–12.9 °P) oraz tmavé speciální pivo (13–14.9 °P). Większość współczesnych przykładów tego piwa jest bardziej wytrawna i goryczkowa, w porównaniu do tradycyjnej wersji w której poziom goryczki wynosił 18-20 IBU, w połączeniu ze słodszym balansem.

Historia: Browar ''U Fleků'', działa w Pradze od 1499 roku. Wiele nowo otwierających się małych browarów warzy ten styl piwa.

Charakterystyczne składniki: Połączenie słódu pilzneńskiego i karmelowego ciemnego, ze słodami prażonymi pozbawionymi goryczki jest najbardziej spotykane, ale dodatki słodu wiedeńskiego lub monachijskiego są również możliwe. Nisko mineralizowana woda, chmiel typu Saaz, czeskie drożdże lagerowe. Jakiekolwiek owocowe estry pochodzą zazwyczaj ze słodów, a nie z drożdży.

Porównianie stylów: Piwo jest czeskim odpowiednikiem ciemnego lagera, począwszy jego charakter od Munich Dunkel do Schwarzbier, ale zazwyczaj z większym bogactwem słodowym i chmielowym charakterem ( aromatem, smakiem i/lub goryczką)

Parametry:
OG: 1.044 – 1.060 (11.0 – 14.7°BLG)
FG: 1.013 – 1.017 ( 3.3 – 4.3°BLG)
IBU: 18 – 34
SRM: 14 – 35
ABV: 4.4 – 5.8%

Przykłady komercyjne: Bohemian Brewery Cherny Bock 4%, Budweiser Budvar B:Dark tmavý ležák, Devils Backbone Morana, Kout na Šumavě Koutský tmavý speciál 14°, Notch Černé Pivo, Pivovar Březnice Herold, U Fleků Flekovský tmavý 13° ležák

Edytowane przez Matros

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×