Skocz do zawartości

Receptura: ile słodu by osiągnąć określone plato


khalid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! 

 

Jako początkujący piwowar natknąłem się na matematyczny problem, którego jeszcze nie udało mi się rozwiązać :)

 

Otóż, posiadam recepturę piwa podającą jedynie proporcje trzech słodów (odpowiednio 70%, 23% i 7%). Receptura mówi także o ekstrakcie 12 stopni Plato.

 

Jak na podstawie powyższych informacji obliczyć ilość słodu w celu uwarzenia 20l piwa? Czy są może jakieś dobre kalkulatory w sieci?

 

 

Z góry dzięki za odpowiedź! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To zależy od wydajności jaką uzyskujesz, ale z 4kg powinno się dać uzyskać 20l 12blg, a reszta to już zwykłe obliczenia:

0,7*4 = 2,8kg

0,23*4 = 0,92kg

0,07*4 = 0,28kg

Jeśli masz gorszą wydajnosć to zamiast 4 wstaw trochę większą wartość.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.