Skocz do zawartości

Browar domowy 424545522B2B


Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, BelgLover napisał:

Skoro piwa schodzą Ci niżej niż chesz dlaczego nie zatrzesz ich w wyższej temperaturze? Powiedzmy 69°C?

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka
 

Tylko jedno zeszło niżej niż chciałem. Powiedziałbym nawet, że większość za słabo odfermontowała jak na mój gust.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

0x10 APA

 
"Restart required"

Ape w pape :D
 

BLG 12,5° | 30 IBU | EBC

Zasyp
{
 'Pale Ale (Ireks)' 4,6 kg; //90%
 'Monachijski I (Strzegom)' 500 g //10%
}

Chmiele
{
 'Simcoe' 15g - 15';
 'Mandarina Bavaria' 10g - 10';
 'Galaxy' 10g - 10';
 'Mandarina Bavaria' 15g - 5'
 'Galaxy' 15g - 5';
 'Simcoe' 15g - 5';
}

Zacieranie
{
  65-66°C - 20';
  71-72°C - ~40';
  78°C - 2';
}

Drożdże
{
 'US-05'; // Gęstwa
}

Wyszło około 25 litrów 12,5°blg (84% wydajności) + litr w chmielinach.

 

Piwo jasne, ale to przecież w niczym nie przeszkadza.  Był ładny przełom. Nastawiam się na odfermentowanie w okolice 3°blg.

 

Drożdże zadane do brzeczki ~20°C i piwo stoi w 18,5 - 20°C (temp. otoczenia)

 

07.02.2018

Te drożdże to świry. Już przy ich wyjmowaniu wiedziałem, że są nienormalne, bo fermentowały w lodówce... Wyciągam butlę a tam czapa i ślady po popierniczających drożdżach. Spodziewałem się, że wystartują szybko, ale to przekroczyło moje oczekiwania. Minęła dopiero godzina od ich zadania a one już zapierdzielają z tematem. Gęstwa 2-tygodniowa.

 

16.02.2018

Drożdże dzielnie "napierdalały", bo fermentacją tego nie można nazwać, aż do dnia dzisiejszego gdy dosłownie nagle fermentacja ustała. Jak ostro zaczęły tak też ostro skończyły. Świry, świry i jeszcze raz świry. Jutro albo pojutrze dorzucę chmielu i trzeba się będzie szykować na butelkowanie w przyszłym tygodniu.

 

17.02.2018

Odfermentowało do 3°blg. Czyli dokładnie jak celowałem. Może coś tam jeszcze dojedzą, ale nie specjalnie robi mi to różnicę. Dorzuciłem 21g Simcoe, 25g Galaxy i 25g Mandariny. Zostawie tak na ~5 dni. W smaku dobre, lekkie, pełne (jak na lekkie piwo). Póki co zapowiada się super.

 

24.02.2018

Piwo jest na cold crashu. We wtorek będę butelkował. Trochę poleży z chmielem, ale się nie ma co przejmować takimi pierdołami.

 

27.02.2018

Zabutelkowałem 48 butelek czyli 24l z 134g cukru (celowałem w 2.2V). Piwo zeszło trochę poniżej 3°blg (2-8,2-9?). Po trzydniowych cold crashu było bardzo klarowne.

Edytowane przez Kombinator
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

0x11 a'la Scottish Light 60

 
"Assembler"

 

Niskoalkoholowe, podejście drugie :) Pierwsze było bardzo udane, to czas na lekkie modyfikacje. Wyszło mi, że Scottish Light się wpasowuje w to co wymyśliłem, ale tylko jeśli chodzi o parametry ;)

 

BLG 7,6° | 1IBU | 30 EBC | 3,4% ABV

Zasyp
{
 'Pilzneński (Ireks)'  1kg; //31%
 'Wędzony Gruszą (Strzegom)' 1kg; //31%
 'Żytni (Strzegom)' 500g; //15% 
 'Karmelowy 300 (Strzegom)' 360g; //11% 
 'Karmelowy 600 (Strzegom)' 250g; //8% 
 'Płatki owsiane prażone' 120g; //4% 
}

Chmiele
{
 'Cascade (6,9%)' 30g - 10';
}

Dodatki
{
 'Kolendra' 10g - 10';
}

Zacieranie
{
  Wrzucone do 64 i od razu grzane do 72°C (40');
}

Drożdże
{
 'Danstar Belle Saison'; // Suchary, ale dzisiaj były jakieś strasznie niemrawe i w ogóle podejrzane. Zazwyczaj startowały w kubku. Data ważności dobra.
}

Wyszło około 26 litrów  7,6°blg (86% wydajności)

 

Drożdże zadane do brzeczki ~21°C i piwo stoi w 21-25°C (temp. otoczenia)

 

02.06.2018

Danstary postanowiły sobie postroić żarty i udawać, że nie ruszą, ale jak tylko wpadły do brzeczki to zaczęły orać cukier bezlitośnie. Jak zwykle niezawodne :) 

 

05.06.2018

Piana opadła i już po fermentacji... Zmierzyłem blg i wyszło, że odfermentowało do 1°blg. Stoi teraz w 25°C i jutro dam na CC bo przy takim ekstrakcie to nie ma co czekać. Zrobię kolejne piwo to zaleję nim ten fermentor, bo nie chce mi się gęstwy pobierać. Leniwy się zrobiłem ;d

 

07.06.2018

Dzisiaj dałem piwo na CC. Czemu tak szybko? Szybkie drożdże. "Odkrycie Sezonu" się opierdzielały w tym temacie nawet przy tak lekkim piwie.

 

09.06.2018

Piwo zabutelkowane. Celowałem w około 2,2V. 145g cukru (w 1l wody) na 25l piwa.

Edytowane przez Kombinator
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

0x12 Oatmeal Stout

 
"Darknet"

 

Drugie podejście do oatmeal stout'a :) Nie mam bladego pojęcia co z tego powstanie ^^

 

BLG 13,2° | 3IBU | 80 EBC | 5,6% ABV

Zasyp
{
 'Pale Ale (Ireks)'  4,5kg; //73%
 'Płątki owsiane' 500g; //8%
 'Płatki owsiane prażone' 330g; //5% 
 'Czekoladowy 1200 (Strzegom)' 350g; //6% 
 'Pale Chocolate (Fawcett)' 250g; //4% 
 'Carafa Special II' 250g; //4% 
}

Chmiele
{
 'Magnum (12,1%)' - 24g - 60';
 'Marynka' - 30g - Whirlpool;
}

Dodatki
{
 'Sól' 2g;
 'Kreda' 4g;
 'Łuska kakao' ~40g (na cichą) // Śruta
 'Espresso' ~350ml (na cichą)
}

Zacieranie
{
  64°C - 45';
  72°C - 20';
  76°C - 2';
}

Drożdże
{
 'US-05'; // Gęstwa
}

Wyszło około 26,5 litra (dużo za dużo) 13,2°blg (82% wydajności)

 

Drożdże zadane do brzeczki ~20°C i piwo stoi w 19°C (temp. otoczenia). Myślałem, że mam zimniej w piwnicy (~16-18) a tu niespodzianka.. No trudno.

 

11.07.2018

Fermentacja się już kończy, więc jutro albo pojutrze dorzucę łuskę kakao na cichą.

 

12.07.2018

Dodałem ~40g łuski kakao. Odfermentowało do 3,5°C ale jeszcze dojadają, więc na 2,5-3 się pewnie zatrzyma.

 

16.07.2018

Dolałem ~350ml espresso. Jutro ląduje na CC, chyba, że uda mi się gdzieś dzisiaj znaleźć laski wanilii co okazuje się zadaniem awykonalnym o_O.

Znakomita część łuski opadła na dno, przy czym zrobiły się takie małe "kluchy" pływające jeszcze po powierzchni. Obstawiam, że po CC wszystko wyląduje na dnie, ale i tak będę to w razie czego filtrował, bo dużo farfocli z tego jest.

 

17.07.2018 (wtorek)

Dałem piwo na CC. W piątek będę butelkował.

 

20.07.2018

Zabutelkowane z 130g cukru około 26-27L. Oraz 80g ksylitolu, kontra dla cierpkości słodów palonych i łuski kakao. Nie wiem czy nie za dużo. 3g na litr. Zobaczymy.

Edytowane przez Kombinator
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

0x13 Saison

 
"VLAN"

Najwidoczniej 4 miesiące przerwy mi nie służą i już nie potrafię liczyć wody do wysładzania :D W końcu Hexadecymalna trzynastka (pechowa? oby nie) :] 

 

BLG 14,5° | 25 IBU | 15 EBC | 7,5% ABV

Zasyp
{
 'Pilzneński (Ireks)' 3 kg; //53%
 'Pale Ale (Ireks)' 1 kg; //18%
 'Monachijski I (Strzegom)' 1 kg //18%
 'Pszeniczny (Strzegom)' 500 g; //9%
 'Karmelowy 300 (Strzegom)' 150 g; //3%
}

Chmiele
{
 'Magnum' 17g - 60';
 'Lubelski' 50g - 3';
}

Dodatki
{ 
 'Curacao' 23g - 10'; 
 'Kolendra Indyjska' 15g - 7'; 
 'Kwas fosforowy' 3,5 ml;
}

Zacieranie
{
  64°C - 30';
  72°C - 25';
  78°C - 3';
}

Drożdże
{
 'Danstar Belle Saison'; // Gęstwa
}

Wyszło około 23 litry 14,5°blg (83% wydajności) + litr w chmielinach.

 

Drożdże zadane do brzeczki ~20°C i piwo stoi w 21°C - 24°C (temp. otoczenia)

 

Wyjątkowo nic nie nasyfiłem. Mało sprzątania :D

 

Nie wiem co mam z tym wysładzaniem, ale za mało tej wody doliczyłem, albo zapomniałem ile mi odparowuje (bardziej prawdopodobne). Trudno, wyszło 1°blg więcej. Nikomu się z tego powodu krzywda nie stanie, a może na dobre wyjdzie :)

 

11.07.2018

Skończyłem warzyć przed 14:00. Jest po 18:00 a w rurze już się kotłuje.

"Chcesz szybko browara, zainwestuj w Danstara" xD

 

23.07.2018

Piana zeszła, ale czuć jeszcze trochę siary. "Wybulka" jeszcze siarę, CC i butelkowanie.

 

24.07.2018

Zmierzyłem BLG. Odfermentowało do 1. Trochę bardziej niż chciałem. Przy piciu czuć rozgrzewający alkohol. Chyba przesadziłem z temperaturą, chociaż akurat chciałem nimi fermentować w wyższej, bo jakoś bardziej mi pasuje ten aromat :) Popijemy zobaczymy.

Edytowane przez Kombinator
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

0x14  Surprise IPA

 

"Wrong Certificate"

Chce mi się fajnie i mocno nachmielone piwo. Gęstwa albo się z tym zgra albo nie. Ale zapowiada się, że się zgra bardzo dobrze :)

 

BLG 16° | IBU 60 | EBC 15 | 7,5% ABV

 

Zasyp {
 'Pilzneński (Ireks)' 3,5 kg; // 52%
 'Pale Ale (Ireks)' 2,4 kg; // 36%
 'Pszeniczny (Strzegom)' 500g; // 7%
 'Cukier' 150g; // 2%	- na koniec gotowania
 'Czekoladowy 1200' 30g // 0% - Na ostatnie minuty zacierania
}

Chmiele {
 'Magnum (12,1%)' 20g - 60';
 'Cascade, Citra, Ekuanot' 10g+10g+10g - 30';
 'Cascade, Citra, Ekuanot' 10g+10g+10g - 10';
 'Cascade, Citra, Ekuanot' 15g+15g+15g - hopstand (5' - 72°C);
 Na_zimno_1 'Cascade, Citra, Ekuanot' 20g+20g+20g - 3 dni;
 Na_zimno_2 'Cascade, Citra, Ekuanot' 15g+20g+20g - +3 dni;                                                                                               
}
                                                   
Zacieranie {
 64°C - 40'; 
 69°C - 10';
 72°C - 15';
 76°C - 3';
}
                                                   
Drożdże {
 'Blend drożdzy'; // gęstwa
}

19 L wody do zacierania, 20 L wody do wysładzania, 5,5 ml kwasu fosforowego.

 

Wyszło 24 L ~16°blg (80% wydajności). Sporo zostało też w chmielinach (litra na pewno). W każdym razie teraz wszystko dobrze przeliczyłem i wyszło tyle ile chciałem (mniej więcej). Po chmieleniu na zimno liczę, że z 21-22L będzie się dało zabutelkować :) Drożdże zadane do brzeczki ~19°C i piwo stoi w ~18-19°C

 

22.07.2018

Drożdże wystartowały.

 

23.07.2018

Wysoooka piana.

 

25.07.2018

I po pianie. Już skończyły? Niech stoi, sprawdzę za tydzień.

 

01.08.2018

Dodałem 20g Citry + 20g Cascade +20g Ekuanot. Razem 60g chmielu. Później dodam jeszcze drugie tyle.

 

07.08.2018

Piwo wylądowało na CC. Dałem jeszcze dodatkowe 28g Citry, 20g Ekuanota i 17g Cascade.

Edytowane przez Kombinator
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.