Jump to content

Pierwsza warka z zacieraniem


lapendo
 Share

Recommended Posts

W czwartek pierwsza warka z zacieraniem. Mam pytanie czy Polish PIPA 25L bedzie oki???

Poczekaj, odkurzam szklaną kulę.

A serio: bez podania receptury trudno jest powiedzieć coś wiążącego.

W skrócie: jeśli pierwsze piwo jest proste w wykonaniu, jest dobrym wyborem na początek.

Podaj recepturę jeśli chcesz coś więcej usłyszeć.

Link to comment
Share on other sites

Będzie jak najbardziej ok. Piwo proste w wykonaniu i w smaku tez ok. Kłopot może tylko sprawić chmielenie na zimno i pozbycie się chmielin. ale trzymam kciuku

Link to comment
Share on other sites

warkę tworzyłeś sam czy z jakiegoś zestawu? ogólnie warzenie z zacieraniem to nic trudnego, polecam pooglądać filmiki na YT, poczytać forum i robić w skupieniu i pomału tak żeby nic nie przeoczyć i nie zepsuć. licz też że czasowo zajmie Ci to trochę więcej niż standardowo. ja pierwszą warkę z zacieraniem robiłem chyba z 8h ze sprzątaniem, a musiałem pół kuchni umyć łącznie z podłogą :)

Link to comment
Share on other sites

A masz instrukcję? Bo pojawiają się błędne, niepełne a czasami idiotyczne zapisy w instrukcjach z różnych sklepów. Nie wiem jak jest w tym wypadku.

 

Tak z ciekawości, jakie błędy są najczęstsze?

Link to comment
Share on other sites

Ogólnie błędy są różne, ale przerażająco często są karygodne porady dotyczące fermentacji.

Czyli daj nam instrukcję, to Ci ją naprawimy, a będziesz jednym z pierwszych, którzy przynajmniej kilku unikną błędów początkujących.

 

Sam żałuję, że przy pierwszych 3 warkach nie byłem jeszcze na forum, bo bym uniknął wielu stresów.

Link to comment
Share on other sites

Guest Mateusz Włosek

W moim pierwszym zestawie miałem chmielenie za mocne, trzeba było zredukować goryczkę. A błędem który popełniłem było wysładzanie do podanej ilości brzeczki, a nie zakładanego blg co spowodowało wyższą ekstraktywność.

Link to comment
Share on other sites

 

 

W moim pierwszym zestawie miałem chmielenie za mocne, trzeba było zredukować goryczkę. A błędem który popełniłem było wysładzanie do podanej ilości brzeczki, a nie zakładanego blg co spowodowało wyższą ekstraktywność.

Czy ktoś poza Tobą rozumie co napisałeś?

 

1, co to jest 'chmielenie za mocne"?

2. co to znaczy "zredukować goryczkę" w trakcie chmielenia?

3. podaj podstawy tego, że proponowany prze z Ciebie sposób wysładzania ma wpływ na ekstraktywność.

 

Przy okazji, odkąd to wyższa ekstraktywność jest błędem?

Wg mnie błędem jest nieznajomość swojego browaru i używanych w nim słodów. ;) znaczy się przyjęcie złych założeń.

 

4, Ty wiesz co to jest ekstraktywność?

 

5. Czy zdajesz sobie sprawę, że wielu początkujących czytając Twoje prawdy objawione, może w nie uwierzyć i przyjąć je za pewnik?

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj skończona pierwsza warka z zacieraniem  :good:  Poparzone dwa palce przy wysładzaniu ale zadowolenie jest  ;). Wysładzanie do 28L brzeczki. .W mieszkaniu zapach slodów i chmielu :D. Żona od razu poznała że coś nie tak  ;)  BLG 15 przy 24 litrach nie udalo sie 25 L.

Teraz pytanie ile na burzliwej a ile na cichej, chmielenie na zimno będzie jeszcze.

Edited by lapendo
Link to comment
Share on other sites

Poczytasz forum to się przekonasz, że co piwowar to opinia... Ale z jednym chyba zgadzamy się bezwzględnie:

 

 

na burzliwej tak długo aż drożdże wszystko zjedzą.
 
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.