Jump to content

Pierwsza warka z zacieraniem

lapendo
 Share

Recommended Posts

W czwartek pierwsza warka z zacieraniem. Mam pytanie czy Polish PIPA 25L bedzie oki???

Poczekaj, odkurzam szklaną kulę.

A serio: bez podania receptury trudno jest powiedzieć coś wiążącego.

W skrócie: jeśli pierwsze piwo jest proste w wykonaniu, jest dobrym wyborem na początek.

Podaj recepturę jeśli chcesz coś więcej usłyszeć.

Będzie jak najbardziej ok. Piwo proste w wykonaniu i w smaku tez ok. Kłopot może tylko sprawić chmielenie na zimno i pozbycie się chmielin. ale trzymam kciuku

warkę tworzyłeś sam czy z jakiegoś zestawu? ogólnie warzenie z zacieraniem to nic trudnego, polecam pooglądać filmiki na YT, poczytać forum i robić w skupieniu i pomału tak żeby nic nie przeoczyć i nie zepsuć. licz też że czasowo zajmie Ci to trochę więcej niż standardowo. ja pierwszą warkę z zacieraniem robiłem chyba z 8h ze sprzątaniem, a musiałem pół kuchni umyć łącznie z podłogą :)

A masz instrukcję? Bo pojawiają się błędne, niepełne a czasami idiotyczne zapisy w instrukcjach z różnych sklepów. Nie wiem jak jest w tym wypadku.

Tak z ciekawości, jakie błędy są najczęstsze?

Ogólnie błędy są różne, ale przerażająco często są karygodne porady dotyczące fermentacji.

Czyli daj nam instrukcję, to Ci ją naprawimy, a będziesz jednym z pierwszych, którzy przynajmniej kilku unikną błędów początkujących.

Sam żałuję, że przy pierwszych 3 warkach nie byłem jeszcze na forum, bo bym uniknął wielu stresów.

Guest Mateusz Włosek

W moim pierwszym zestawie miałem chmielenie za mocne, trzeba było zredukować goryczkę. A błędem który popełniłem było wysładzanie do podanej ilości brzeczki, a nie zakładanego blg co spowodowało wyższą ekstraktywność.

W moim pierwszym zestawie miałem chmielenie za mocne, trzeba było zredukować goryczkę. A błędem który popełniłem było wysładzanie do podanej ilości brzeczki, a nie zakładanego blg co spowodowało wyższą ekstraktywność.

Czy ktoś poza Tobą rozumie co napisałeś?

1, co to jest 'chmielenie za mocne"?

2. co to znaczy "zredukować goryczkę" w trakcie chmielenia?

3. podaj podstawy tego, że proponowany prze z Ciebie sposób wysładzania ma wpływ na ekstraktywność.

Przy okazji, odkąd to wyższa ekstraktywność jest błędem?

Wg mnie błędem jest nieznajomość swojego browaru i używanych w nim słodów. ;) znaczy się przyjęcie złych założeń.

4, Ty wiesz co to jest ekstraktywność?

5. Czy zdajesz sobie sprawę, że wielu początkujących czytając Twoje prawdy objawione, może w nie uwierzyć i przyjąć je za pewnik?

Dzisiaj skończona pierwsza warka z zacieraniem  :good:  Poparzone dwa palce przy wysładzaniu ale zadowolenie jest  ;). Wysładzanie do 28L brzeczki. .W mieszkaniu zapach slodów i chmielu :D. Żona od razu poznała że coś nie tak  ;)  BLG 15 przy 24 litrach nie udalo sie 25 L.

Teraz pytanie ile na burzliwej a ile na cichej, chmielenie na zimno będzie jeszcze.

Edited by lapendo

Poczytasz forum to się przekonasz, że co piwowar to opinia... Ale z jednym chyba zgadzamy się bezwzględnie:

na burzliwej tak długo aż drożdże wszystko zjedzą.