lapendo Posted April 24, 2016 Share Posted April 24, 2016 W czwartek pierwsza warka z zacieraniem. Mam pytanie czy Polish PIPA 25L bedzie oki??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted April 24, 2016 Share Posted April 24, 2016 W czwartek pierwsza warka z zacieraniem. Mam pytanie czy Polish PIPA 25L bedzie oki??? Poczekaj, odkurzam szklaną kulę. A serio: bez podania receptury trudno jest powiedzieć coś wiążącego. W skrócie: jeśli pierwsze piwo jest proste w wykonaniu, jest dobrym wyborem na początek. Podaj recepturę jeśli chcesz coś więcej usłyszeć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mir4 Posted April 24, 2016 Share Posted April 24, 2016 Będzie jak najbardziej ok. Piwo proste w wykonaniu i w smaku tez ok. Kłopot może tylko sprawić chmielenie na zimno i pozbycie się chmielin. ale trzymam kciuku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lapendo Posted April 24, 2016 Author Share Posted April 24, 2016 Skład: - Słód Strzegom Pale Ale - Słód Strzegom Monachijski - Słód Strzegom Karmelowy 30 - Chmiel Marynka - Chmiel Magnum - Chmiel Sybilla - Chmiel Lubelski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted April 24, 2016 Share Posted April 24, 2016 warkę tworzyłeś sam czy z jakiegoś zestawu? ogólnie warzenie z zacieraniem to nic trudnego, polecam pooglądać filmiki na YT, poczytać forum i robić w skupieniu i pomału tak żeby nic nie przeoczyć i nie zepsuć. licz też że czasowo zajmie Ci to trochę więcej niż standardowo. ja pierwszą warkę z zacieraniem robiłem chyba z 8h ze sprzątaniem, a musiałem pół kuchni umyć łącznie z podłogą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lapendo Posted April 24, 2016 Author Share Posted April 24, 2016 zestaw ze sklepu http://homebrew.pl/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted April 24, 2016 Share Posted April 24, 2016 A masz instrukcję? Bo pojawiają się błędne, niepełne a czasami idiotyczne zapisy w instrukcjach z różnych sklepów. Nie wiem jak jest w tym wypadku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondek Posted April 24, 2016 Share Posted April 24, 2016 A masz instrukcję? Bo pojawiają się błędne, niepełne a czasami idiotyczne zapisy w instrukcjach z różnych sklepów. Nie wiem jak jest w tym wypadku. Tak z ciekawości, jakie błędy są najczęstsze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mir4 Posted April 24, 2016 Share Posted April 24, 2016 A takie że kupując nie wiesz ile kg kupujesz np. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted April 24, 2016 Share Posted April 24, 2016 Tak z ciekawości, jakie błędy są najczęstsze? Rzuć okiem na wątek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pogo Posted April 24, 2016 Share Posted April 24, 2016 Ogólnie błędy są różne, ale przerażająco często są karygodne porady dotyczące fermentacji. Czyli daj nam instrukcję, to Ci ją naprawimy, a będziesz jednym z pierwszych, którzy przynajmniej kilku unikną błędów początkujących. Sam żałuję, że przy pierwszych 3 warkach nie byłem jeszcze na forum, bo bym uniknął wielu stresów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Mateusz Włosek Posted April 24, 2016 Share Posted April 24, 2016 W moim pierwszym zestawie miałem chmielenie za mocne, trzeba było zredukować goryczkę. A błędem który popełniłem było wysładzanie do podanej ilości brzeczki, a nie zakładanego blg co spowodowało wyższą ekstraktywność. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted April 24, 2016 Share Posted April 24, 2016 W moim pierwszym zestawie miałem chmielenie za mocne, trzeba było zredukować goryczkę. A błędem który popełniłem było wysładzanie do podanej ilości brzeczki, a nie zakładanego blg co spowodowało wyższą ekstraktywność. Czy ktoś poza Tobą rozumie co napisałeś? 1, co to jest 'chmielenie za mocne"? 2. co to znaczy "zredukować goryczkę" w trakcie chmielenia? 3. podaj podstawy tego, że proponowany prze z Ciebie sposób wysładzania ma wpływ na ekstraktywność. Przy okazji, odkąd to wyższa ekstraktywność jest błędem? Wg mnie błędem jest nieznajomość swojego browaru i używanych w nim słodów. znaczy się przyjęcie złych założeń. 4, Ty wiesz co to jest ekstraktywność? 5. Czy zdajesz sobie sprawę, że wielu początkujących czytając Twoje prawdy objawione, może w nie uwierzyć i przyjąć je za pewnik? dirk gently 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lapendo Posted April 25, 2016 Author Share Posted April 25, 2016 A masz instrukcję? Bo pojawiają się błędne, niepełne a czasami idiotyczne zapisy w instrukcjach z różnych sklepów. Nie wiem jak jest w tym wypadku. we wtorek bede mial to przesle scana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lapendo Posted April 28, 2016 Author Share Posted April 28, 2016 (edited) Dzisiaj skończona pierwsza warka z zacieraniem Poparzone dwa palce przy wysładzaniu ale zadowolenie jest . Wysładzanie do 28L brzeczki. .W mieszkaniu zapach slodów i chmielu . Żona od razu poznała że coś nie tak BLG 15 przy 24 litrach nie udalo sie 25 L. Teraz pytanie ile na burzliwej a ile na cichej, chmielenie na zimno będzie jeszcze. Edited April 28, 2016 by lapendo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted April 28, 2016 Share Posted April 28, 2016 na burzliwej tak długo aż drożdże wszystko zjedzą. a cicha z chmieleniem z 7 dni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lapendo Posted April 28, 2016 Author Share Posted April 28, 2016 na burzliwej tak długo aż drożdże wszystko zjedzą. a cicha z chmieleniem z 7 dni Dzieki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pogo Posted April 28, 2016 Share Posted April 28, 2016 Poczytasz forum to się przekonasz, że co piwowar to opinia... Ale z jednym chyba zgadzamy się bezwzględnie: na burzliwej tak długo aż drożdże wszystko zjedzą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts