Jump to content

domowa kuchnia pod piwo


pogo
 Share

Recommended Posts

Za kilka miesięcy się przeprowadzam i będę budował wszystko od nowa...

Postanowiłem, że postawię na to by kuchnia była głównie pod warzenie piwa. Bez przegięć, choć wiem, że to zrobię...

 

I tu kilka kwestii...

Przede wszystkim będę miał tylko prąd... więc trzeba wybrać stosowną płytę indukcyjną.

Ideałem wydaje: się http://www.catacanroca.pl/giga-600-bk.html, ale cena chyba mnie przerasta... Mój rozsądek wydaje się kończyć ok 1k niżej.

 

Druga sprawa to chłodziarka do fermentacji. Z założenia ma to być możliwie najtańsza lodówka pod zabudowę, pod blat... (tak chcę to wbudować w meble kuchenne). Boję się jednak, że jak podłączę własny termostat z obsługa na gniazdku ów lodówki to ona za szybko umrze od tego włączania i wyłączania. Tu zwyczajnie proszę o opnie i ewentualne opcje alternatywne... Styropianowa skrzynka z mrożonymi butelkami odpada, chcę więcej kontroli.

Link to comment
Share on other sites

i dobrze pomierz lodówkę żeby czasem się nie okazało, że fermentor nie wejdzie. Ja mam od września lodówkę na termostacie i jak kolega wyżej włącza się bardzo rzadko.

 

Co do indukcji i grzaniu na niej to wolałbym dokupić chyba taką przenośną indukcje jedno fajerkową.

Edited by rabbek
Link to comment
Share on other sites

Taboret gazowy absolutnie odpada.

W mieszkaniu nie będzie instalacji gazowej a i z butlami nie chce mi się bawić.

A nad "taboretem indukcyjnym" zastanawiam się od dłuższego czasu, ale jeśli byłaby możliwość to wolę mieć jednego grata mniej.

 

Uruchamianie lodówki 4 razy dziennie to nie tak mało w skali kilku lat. Teoretycznie na tym samym polega standardowe działanie termostatu w lodówce, ale elektronika pewnie robi to delikatniej niż przełącznik w gniazdku.

O wymiarach, aby się zmieściło to pamiętam... przed zakupem będę biegał z miarką po sklepach :)

Edited by pogo
Link to comment
Share on other sites

No i rozsądnie zaplanowana instalacja elektryczna.

 

Siłę tam będziesz mieć więc zadbaj aby nie wyrzucali ci korków.

 

Dodatkowo odpusc sobie blaty i meble z pilsni. Tylko zrób z nierdzewnej.

 

Dodatkowo zadbaj o sensowny wyciąg i coś ala skaplacz oparów.

 

Co do grzania to najlepiej garnek z własnymi grzalkami.

 

Co do lodówki to ciężki temat. Pasuje że trzy mieć :P

Link to comment
Share on other sites

 

 

Teoretycznie na tym samym polega standardowe działanie termostatu w lodówce, ale elektronika pewnie robi to delikatniej niż przełącznik w gniazdku.

Gdzieś Ty widział elektronikę w lodówce. Sprężarka i tak jest załączana przez przekaźnik i albo chodzi, albo nie.  

Link to comment
Share on other sites

Ok. Z lodówką mnie uspokoiliście. Kupuję to co mi pasuje i się nie przejmuję trwałością.

 

Dobrze rozumiem, że sugerujecie dodatkowe grzałki oprócz indukcji? Serio jest gorzej niż na dwóch palnikach na gazie? (największy i najmniejszy)

Będę miał podłączenie kuchenki na 3-fazach... czy jak to tam wygląda ostatecznie... To może być mało by w miarę sprawnie podgrzewać?

Wyciąg to jeszcze inna kwestia... i to już zaplanowana :) Wierzę, że da radę. 

 

A lodówki to pewnie ostatecznie będą w domu ze 3:

1. na jedzenie
2. na fermentację
3. na imprezę... choć wiem, że myślałeś o lodówce na lagerowanie itp...

 

 

 

Dodatkowo odpusc sobie blaty i meble z pilsni. Tylko zrób z nierdzewnej.

Kompletnie Cię nie zrozumiałem... że niby wszystkie blaty i fronty mają być w nierdzewki? :| 

Nigdy nie słyszałem o stalowych blatach... nie licząc zapleczy restauracji, a ja jednak chcę czuć się jak w domu, a nie jak w zakładzie produkcyjnym.

Edited by pogo
Link to comment
Share on other sites

Nie sugerujemy dodatkowych grzałek a tylko grzałki.

 

Trzecia lodowka na kegerator.

 

Co do mebli to właśnie sugeruje bkaty jak w restauracjach, szpitalach a co do frontów sugeruje ich brak.

O ile kwestia frontów to może przesada to blat z pilsni laminowanej to śliska sprawa, imo lepsze już lite drewno olejowane.

 

Co do wyciągu to sugeruje gastronomiczny. Zwykle przy takiej ilości pary czasem się psuć szybko mogą - no chyba że skraplacz.

 

Jeszcze jedna sprawa - woda.

Zaplanuj odrazu miejsce na zestaw odwróconej osmozy oraz dodatkowe wyjście wody z szybkozlaczka pod chłodnicę.

 

No i jeszcze zlewozmywak - powinien być duży i tak umiejscowiony abyś spokojnie mógł w nim fermentor i gary wymyć. Bateria koniecznie z wysuwana 'słuchawka'

 

Dodatkowo zaplanuj miejsce na graty - noszenie z piwnicy to slaba opcja.

 

30 warek zrobiłem w małej kuchni w bloku bez

- dobrej instalacji elektrycznej (sika tylko pod indukcję reszta z tej samej fazy )

- dużego zlewu ( mycie w wannie to slaba opcja )

- dobrego systemu radzenia sobie z parą

- miejsca na graty poza piwnicą

- mebli odpornych na wysoko wilgoć

- szans na to

- szybkozlaczka

 

Teraz jakoś pięć warek uwarzylem już w nowym miejscu i mimo że wszystko jeszcze nie gotowe to komfort milion razy większy.

 

Oczywiście możesz olac moje rady i robic remont kuchni co dwa lata

Edited by FurioSan
Link to comment
Share on other sites

@@FurioSan,

Kegerator, jak już będzie to i tak poza kuchnią, więc jest poza dyskusją.

Jakoś nie umiem sobie wyobrazić zlewu dość dużego by myć w nim gary i fermentory. Dotychczas nie narzekałem na mycie tego pod prysznicem, ale może rzeczywiście...

Mam aneks kuchenny, więc niestety muszę przycisnąć też z wyglądem...

Stalowe blaty wciąż mnie nie przekonują. Prędzej drewno olejowane, granit lub konglomerat.

Okap planuję ten: https://solgaz.eu/inteligentny-okap/... wydaje się, że da radę.

Szybkozłączka pod chłodnicę już jest zaplanowana, choć wciąż brak mi szczegółów jak będzie wyglądać. Zaplanowałem też taką płuczkę do szkła jak mają w barach.

Instalacja elektryczna to chyba w większości zależy od tego co mi deweloper podłączy, więc wątpię bym miał na to wpływ :/

Baterię mam teraz taką i nie wyobrażam sobie rezygnacji z tej opcji :)

Miejsce na graty jest w trakcie planowania, ale to dość trudne gdy kuchnia będzie stosunkowo mała. Piwnicy nie mam, ale w jednym kącie będzie zrobiony schowek/spiżarnia, więc jak nie uda się wykombinować miejsca w kuchni to trafi tam.

 

@@lafar, też się zastanawiam nad tą płytą, ale ma bezsensowne punkty utrzymywania temperatury, a przede wszystkim brak opcji podtrzymania wrzenia, bo 94°C chyba nas nie zadowala. Martwi mnie też odstęp między polami grzewczymi, nie wiem jak by wyglądało optymalne ustawienie na tym gara o średnicy 40cm. Ale jeśli podejmę decyzję, że jednak biorę "taboret indukcyjny", to pewnie kupię właśnie tę płytę.

Link to comment
Share on other sites

Co do tych "Poziomy temperatur" -  42°C, 70°C, 94°C to szczerze watpie w ich przydatnosc a co za tym idzie mozliwosc ich czestego uzywania. Pozatym prawdopodobnie mierzona jest temperatura fragmentu plyty stykajacej sie z garem - w garze temp moze byc o kilka stopni mniejsza. Akurat temperature brzeczki lepiej kontrolowac przy uzyciu grzalek.

Edited by lafar
Link to comment
Share on other sites

Mając automatyczne mieszadło idealnie byłoby mieć opcję "utrzymuj obecną temperaturę" i nie obchodzi Cię co zmierzył czujnik w płycie... Jeszcze tylko kwestia histerezy.
Ale jak na funkcje płyty indukcyjnej to pozostaje to w sferze marzeń :P

Link to comment
Share on other sites

 

 

Na taborecie indukcyjnym mógłbyś sterownik zamontować i by pilnowało temperatury

 

Rozumiem, że tak sobie teoretyzujesz tylko bo tego nie zrealizowałeś?

Chętnie bym poznał szczegóły takiego podłączenia. :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.