Jump to content

Recommended Posts

Pytanie do bardziej doświadczonych, jak nagazować RIS'a?

 

Do fermentacji użyłem 23 g drożdży s04. Po dwóch tygodniach bulgotniki wyjadły cukier z poziomu 26 do 9 blg (pomiary nie wykazały dalszego spadku). Na cichą fermentację dorzuciłem 1 kg wędzonych śliwek i 0,5 kg wędzonych gruszek. Wiaderko z piwem (ok 16 litrów) przeniosłem do chłodnej piwnicy (gdzie leżakuje sobie spokojnie już 2 miesiące) w oczekiwaniu na gęstwę do nagazowania.

 

I teraz moje pytanie.

 

1. Czy do nagazowania czarnego potwora konieczne jest użycie gęstwy a tego samego szczepu drożdży (s04)?

2. Czy gęstwa z US-05 też byłaby ok?

3. Czy może ktoś z Was nagazował RISA bez użycia świeżej gęstwy?

4. Ile gęstwy i ile cukru na 16l (9blg)?

 

z góry dziękuję za pomoc :)

 

 

 

 

 

Poniżej więcej informacji o warce

 

Zasyp:

7kg pale ale

2 kg pilzneński

1 kg monach I

1 kg monach II

1 kg płatki jęczmienne

1 kg pszenica

0,6 kg caraaroma

0,7 kg carahell

1,3 kg słód czekoladowy

0,7 kg palony jęczmień

 

Zacieranie:

63 st. 60 min

72 st. 10 min

78 st. mashout

 

Chmielenie:

50g admiral (60)

40g junga (40)

40g junga (15)

25g sybilla (5)

25g sybilla (1)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

1. Czy do nagazowania czarnego potwora konieczne jest użycie gęstwy a tego samego szczepu drożdży (s04)? 2. Czy gęstwa z US-05 też byłaby ok? 3. Czy może ktoś z Was nagazował RISA bez użycia świeżej gęstwy? 4. Ile gęstwy i ile cukru na 16l (9blg)?

 

1. Nie jest konieczne dodanie gęstwy, ale przy wysokim alkoholu drożdże mogły się za bardzo upić i pójść spać. Nie musi być ten sam szczep. 

2. Nada się 

3. Na pewno ktoś tak robił

4. 50-60 g cukru i łyżka stołowa gęstwy rozmieszana dzień/dwa w piwie przed rozlewem. 

 

Ja do swojego RISa dałem 70 g cukru na 18 litrów. Też 26 blg, ale zeszło do 7,5. Dodałem gęstwy przed butelkowaniem w ilości j.w. W plastikowej buteleczce sprawdzam nagazowanie. Po 2 tygodniach od zlania PET jest już twardszy, czyli coś tam gazu ma. Trzymam piwo w temp. pokojowej, jakieś 20-21 stopni. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

1. Czy do nagazowania czarnego potwora konieczne jest użycie gęstwy a tego samego szczepu drożdży (s04)? 2. Czy gęstwa z US-05 też byłaby ok? 3. Czy może ktoś z Was nagazował RISA bez użycia świeżej gęstwy? 4. Ile gęstwy i ile cukru na 16l (9blg)?

 

1. Nie jest konieczne dodanie gęstwy, ale przy wysokim alkoholu drożdże mogły się za bardzo upić i pójść spać. Nie musi być ten sam szczep. 

2. Nada się 

3. Na pewno ktoś tak robił

4. 50-60 g cukru i łyżka stołowa gęstwy rozmieszana dzień/dwa w piwie przed rozlewem. 

 

Ja do swojego RISa dałem 70 g cukru na 18 litrów. Też 26 blg, ale zeszło do 7,5. Dodałem gęstwy przed butelkowaniem w ilości j.w. W plastikowej buteleczce sprawdzam nagazowanie. Po 2 tygodniach od zlania PET jest już twardszy, czyli coś tam gazu ma. Trzymam piwo w temp. pokojowej, jakieś 20-21 stopni. 

 

Dziękuję za odpowiedź.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...