Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do bardziej doświadczonych, jak nagazować RIS'a?

 

Do fermentacji użyłem 23 g drożdży s04. Po dwóch tygodniach bulgotniki wyjadły cukier z poziomu 26 do 9 blg (pomiary nie wykazały dalszego spadku). Na cichą fermentację dorzuciłem 1 kg wędzonych śliwek i 0,5 kg wędzonych gruszek. Wiaderko z piwem (ok 16 litrów) przeniosłem do chłodnej piwnicy (gdzie leżakuje sobie spokojnie już 2 miesiące) w oczekiwaniu na gęstwę do nagazowania.

 

I teraz moje pytanie.

 

1. Czy do nagazowania czarnego potwora konieczne jest użycie gęstwy a tego samego szczepu drożdży (s04)?

2. Czy gęstwa z US-05 też byłaby ok?

3. Czy może ktoś z Was nagazował RISA bez użycia świeżej gęstwy?

4. Ile gęstwy i ile cukru na 16l (9blg)?

 

z góry dziękuję za pomoc :)

 

 

 

 

 

Poniżej więcej informacji o warce

 

Zasyp:

7kg pale ale

2 kg pilzneński

1 kg monach I

1 kg monach II

1 kg płatki jęczmienne

1 kg pszenica

0,6 kg caraaroma

0,7 kg carahell

1,3 kg słód czekoladowy

0,7 kg palony jęczmień

 

Zacieranie:

63 st. 60 min

72 st. 10 min

78 st. mashout

 

Chmielenie:

50g admiral (60)

40g junga (40)

40g junga (15)

25g sybilla (5)

25g sybilla (1)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

1. Czy do nagazowania czarnego potwora konieczne jest użycie gęstwy a tego samego szczepu drożdży (s04)? 2. Czy gęstwa z US-05 też byłaby ok? 3. Czy może ktoś z Was nagazował RISA bez użycia świeżej gęstwy? 4. Ile gęstwy i ile cukru na 16l (9blg)?

 

1. Nie jest konieczne dodanie gęstwy, ale przy wysokim alkoholu drożdże mogły się za bardzo upić i pójść spać. Nie musi być ten sam szczep. 

2. Nada się 

3. Na pewno ktoś tak robił

4. 50-60 g cukru i łyżka stołowa gęstwy rozmieszana dzień/dwa w piwie przed rozlewem. 

 

Ja do swojego RISa dałem 70 g cukru na 18 litrów. Też 26 blg, ale zeszło do 7,5. Dodałem gęstwy przed butelkowaniem w ilości j.w. W plastikowej buteleczce sprawdzam nagazowanie. Po 2 tygodniach od zlania PET jest już twardszy, czyli coś tam gazu ma. Trzymam piwo w temp. pokojowej, jakieś 20-21 stopni. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

1. Czy do nagazowania czarnego potwora konieczne jest użycie gęstwy a tego samego szczepu drożdży (s04)? 2. Czy gęstwa z US-05 też byłaby ok? 3. Czy może ktoś z Was nagazował RISA bez użycia świeżej gęstwy? 4. Ile gęstwy i ile cukru na 16l (9blg)?

 

1. Nie jest konieczne dodanie gęstwy, ale przy wysokim alkoholu drożdże mogły się za bardzo upić i pójść spać. Nie musi być ten sam szczep. 

2. Nada się 

3. Na pewno ktoś tak robił

4. 50-60 g cukru i łyżka stołowa gęstwy rozmieszana dzień/dwa w piwie przed rozlewem. 

 

Ja do swojego RISa dałem 70 g cukru na 18 litrów. Też 26 blg, ale zeszło do 7,5. Dodałem gęstwy przed butelkowaniem w ilości j.w. W plastikowej buteleczce sprawdzam nagazowanie. Po 2 tygodniach od zlania PET jest już twardszy, czyli coś tam gazu ma. Trzymam piwo w temp. pokojowej, jakieś 20-21 stopni. 

 

Dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie troche więcej (75 g na 16 litrów) jest idealnie. Jest trudny, bo każda osoba ma inny pomysł jak nagazować (ile CO2).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×