Jump to content

kilka pytań


hajclander
 Share

Recommended Posts

Mam pytanie, bo może ktoś już się z ty spotkał. mianowicie 29 marca butelkowałem dwie warki- munich helles i bohemskie ciemne. Obie fermentowały w takich samych warunkach (7 lutego zacieranie, 4 marca na cichą, temp ok 8-11 st C i te same drożdże wyeast 2308 munich lager pobrane ze świeżej gęstwy tego samego dnia). Jako że zawsze z każdej warki dla kontroli nagazowania napełniam jedną butelkę PET zauważyłem że jasne ładnie się nagazowywuje  już po ok 7 dniach a ciemne zupełnie nie. Raczej nie zapomniałem dodać glukozy przed butelkowaniem, więc nie wiem dlaczego warki stojące w tym samym miejscu tak różnie zareagowały. Mimo, że na dnie butelek tego ciemnego był lekki osad pootwierałem je 18 marca (we wszystkich 0 gazu) i dodałem do każdej po ok 4g cukru. Czy na parę dni nie powinienem tych butelek dać w cieplejsze miejsce- ok 15 st?

 

18 marca zacierałem koelscha drożdże safbrew S-33 w ok 15-16 st C i do dnia dzisiejszego nadal fermentuje- bulka co 4-5 minut. Zawsze mi te piwa szybciej pracowały.

 

Czy ktoś może wie jaka jest optymalna prędkość filtracji i wysładzania przy warkach 20-23 litry, np. ok 12Blg? To znaczy ile minut powinien spływać ok litr filtratu na początku filtracji.

 

I ostatni interesujący mnie temat: jak najbezpieczniej brać próbkę z fermentora do zbadania Blg? Czy otwieracie wieko fermentora czy spuszczacie trochę z kranika?

Edited by hajclander
Link to comment
Share on other sites

 

 

18 marca zacierałem koelscha drożdże safbrew S-33 w ok 15-16 st C i do dnia dzisiejszego nadal fermentuje- bulka co 4-5 minut. Zawsze mi te piwa szybciej pracowały.

Ja bym niestety obstawiał infekcję, chyba że naprawdę trudne warunki drożdżom zapewniłeś (wahania temp, b. słabe natlenienie itp).

Link to comment
Share on other sites

 

18 marca zacierałem koelscha drożdże safbrew S-33 w ok 15-16 st C i do dnia dzisiejszego nadal fermentuje- bulka co 4-5 minut. Zawsze mi te piwa szybciej pracowały.

Ja bym niestety obstawiał infekcję, chyba że naprawdę trudne warunki drożdżom zapewniłeś (wahania temp, b. słabe natlenienie itp).

 

No halo. Że bulka to znaczy, że fermentuje i infekcja? :) Pobierz próbkę i zmierz blg.

Link to comment
Share on other sites

18 marca zacierałem koelscha drożdże safbrew S-33 w ok 15-16 st C i do dnia dzisiejszego nadal fermentuje- bulka co 4-5 minut. Zawsze mi te piwa szybciej pracowały.

 

Czy ktoś może wie jaka jest optymalna prędkość filtracji i wysładzania przy warkach 20-23 litry, np. ok 12Blg? To znaczy ile minut powinien spływać ok litr filtratu na początku filtracji.

 

I ostatni interesujący mnie temat: jak najbezpieczniej brać próbkę z fermentora do zbadania Blg? Czy otwieracie wieko fermentora czy spuszczacie trochę z kranika?

 

Czy Ty poważnie o to pytasz? (patrzę przez pryzmat wpisanych w profilu ilości 50 warek)

Link to comment
Share on other sites

Czy ktoś może wie jaka jest optymalna prędkość filtracji i wysładzania przy warkach 20-23 litry, np. ok 12Blg? To znaczy ile minut powinien spływać ok litr filtratu na początku filtracji.

 

I ostatni interesujący mnie temat: jak najbezpieczniej brać próbkę z fermentora do zbadania Blg? Czy otwieracie wieko fermentora czy spuszczacie trochę z kranika?

Żeby podać optymalną prędkość filtracji musisz najpierw podać jak wyceniasz minutę swojego czasu. Ja np. wyceniam wysoko, więc nie walczę o 5% wydajności i odkręcam przepływ na full, potem dolewam pozostałą ilość wody do wysładzania i znowu to samo.

 

Próbki pobieram strzykawkami 100ml, które dezynfekuję w Oxi. Przy otwartym fermentorze normalnie.

Link to comment
Share on other sites

No halo. Że bulka to znaczy, że fermentuje i infekcja? :) Pobierz próbkę i zmierz blg.

No halo z mojego doświadczenia (niestety) jak bulka ponad miesiąc, dla drożdży które są szybkie (zerknij na materiały Fermentisa) to duża szansa, że dzikusy sobie dojadają ;)

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

 

No halo. Że bulka to znaczy, że fermentuje i infekcja? :) Pobierz próbkę i zmierz blg.

No halo z mojego doświadczenia (niestety) jak bulka ponad miesiąc, dla drożdży które są szybkie (zerknij na materiały Fermentisa) to duża szansa, że dzikusy sobie dojadają ;)

 

Jeśli fermentuje to możesz mieć rację, ale jeśli to tylko uwalnia się co2 związane np. ze zmianą temperatury, to już niekoniecznie.

Link to comment
Share on other sites

 

18 marca zacierałem koelscha drożdże safbrew S-33 w ok 15-16 st C i do dnia dzisiejszego nadal fermentuje- bulka co 4-5 minut. Zawsze mi te piwa szybciej pracowały.

 

Czy ktoś może wie jaka jest optymalna prędkość filtracji i wysładzania przy warkach 20-23 litry, np. ok 12Blg? To znaczy ile minut powinien spływać ok litr filtratu na początku filtracji.

 

I ostatni interesujący mnie temat: jak najbezpieczniej brać próbkę z fermentora do zbadania Blg? Czy otwieracie wieko fermentora czy spuszczacie trochę z kranika?

 

Czy Ty poważnie o to pytasz? (patrzę przez pryzmat wpisanych w profilu ilości 50 warek)

 

Teraz będzie już ze 70. Pytam o takie rzeczy bo zawsze można się czegoś nauczyć albo nie wiedzieć, że można lepiej i prościej. Wiedziałem, że będą takie posty. Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

 

 

No halo. Że bulka to znaczy, że fermentuje i infekcja? :) Pobierz próbkę i zmierz blg.

No halo z mojego doświadczenia (niestety) jak bulka ponad miesiąc, dla drożdży które są szybkie (zerknij na materiały Fermentisa) to duża szansa, że dzikusy sobie dojadają ;)

 

Jeśli fermentuje to możesz mieć rację, ale jeśli to tylko uwalnia się co2 związane np. ze zmianą temperatury, to już niekoniecznie.

 

Z fermentora ładnie pachnie. Nie dodałem, że to było już trzecie życie tych drożdży, pobierane z poprzedniej warki w zasadzie zaraz po zlaniu poprzedniej na cichą. Temperatura w tym pomieszczeniu jest raczej stała bez większych wahnięć. Dodam, że pierwsze na tych drożdżach też  koelsch i drugie alt bier już piję i są bardzo dobre.

Link to comment
Share on other sites

 

 

 

No halo. Że bulka to znaczy, że fermentuje i infekcja? :) Pobierz próbkę i zmierz blg.

No halo z mojego doświadczenia (niestety) jak bulka ponad miesiąc, dla drożdży które są szybkie (zerknij na materiały Fermentisa) to duża szansa, że dzikusy sobie dojadają ;)

 

Jeśli fermentuje to możesz mieć rację, ale jeśli to tylko uwalnia się co2 związane np. ze zmianą temperatury, to już niekoniecznie.

 

Z fermentora ładnie pachnie. Nie dodałem, że to było już trzecie życie tych drożdży, pobierane z poprzedniej warki w zasadzie zaraz po zlaniu poprzedniej na cichą. Temperatura w tym pomieszczeniu jest raczej stała bez większych wahnięć. Dodam, że pierwsze na tych drożdżach też  koelsch i drugie alt bier już piję i są bardzo dobre.

 

Zmierz blg i będziesz miał jasność. Inaczej tego nie przeskoczysz.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Teraz będzie już ze 70. Pytam o takie rzeczy bo zawsze można się czegoś nauczyć albo nie wiedzieć, że można lepiej i prościej. Wiedziałem, że będą takie posty. Pozdrawiam

 

Ale odpowiedzi na te pytania są tak oczywiste, że jeżeli już, to powinny one padać z ust osób, które zaczynają przygodę z piwowarstwem bądź zrobiły kilka warek. Pominę fakt, że odpowiedzi były już wielokrotnie pisane na tym forum.

 

Dobra, nieważne. Po raz kolejny potwierdzam sam dla siebie moją wieloletnią tezę - dziękuję  :drinks:

Link to comment
Share on other sites

 

 

 

 

No halo. Że bulka to znaczy, że fermentuje i infekcja? :) Pobierz próbkę i zmierz blg.

No halo z mojego doświadczenia (niestety) jak bulka ponad miesiąc, dla drożdży które są szybkie (zerknij na materiały Fermentisa) to duża szansa, że dzikusy sobie dojadają ;)

 

Jeśli fermentuje to możesz mieć rację, ale jeśli to tylko uwalnia się co2 związane np. ze zmianą temperatury, to już niekoniecznie.

 

Z fermentora ładnie pachnie. Nie dodałem, że to było już trzecie życie tych drożdży, pobierane z poprzedniej warki w zasadzie zaraz po zlaniu poprzedniej na cichą. Temperatura w tym pomieszczeniu jest raczej stała bez większych wahnięć. Dodam, że pierwsze na tych drożdżach też  koelsch i drugie alt bier już piję i są bardzo dobre.

 

Zmierz blg i będziesz miał jasność. Inaczej tego nie przeskoczysz.

 

Na refraktometrze pokazuje 5,2 Brix. Niestety wcześniej nie sprawdzałem więc zobaczę jutro.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Na refraktometrze pokazuje 5,2 Brix.

Nie wiem ile blg miała brzeczka nastawna, ale np. przy 12blg i wskazaniu 5,2 brix to Ci już odfermentowało do 1 blg.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ale odpowiedzi na te pytania są tak oczywiste, że jeżeli już, to powinny one padać z ust osób, które zaczynają przygodę z piwowarstwem bądź zrobiły kilka warek. Pominę fakt, że odpowiedzi były już wielokrotnie pisane na tym forum.
  To proponuję już całkiem zablokować wpisywanie postów bo wszystko już było i w tym co jest każdy znajdzie odpowiedź na każde pytanie.

 

Po raz kolejny potwierdzam sam dla siebie moją wieloletnią tezę
- "wiem ale nie powiem" przypomina mi moje dziecko w okresie przedszkolnym. Więc albo darujemy sobie takie komentarze nic nie wnoszące do tematu albo piszemy po męsku konkretnie.

 

Ale odpowiedzi na te pytania są tak oczywiste
- oczywiste w piwowarstwie drogi kolego to są tylko siły grawitacji.
Link to comment
Share on other sites

 

 

Mimo, że na dnie butelek tego ciemnego był lekki osad pootwierałem je 18 marca (we wszystkich 0 gazu) i dodałem do każdej po ok 4g cukru. Czy na parę dni nie powinienem tych butelek dać w cieplejsze miejsce- ok 15 st?
-ten temat mnie najbardziej interesował, chyba jednak dobrze zrobiłem bo butelka PET robi się coraz twardsza. Poczekam parę dni i znowu dam do ok 10 st C.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.