bnp 179 Posted January 16, 2010 (edited) us-05 są najlepszymi suchymi drożdżami (dla mnie) do piw typu ale. Jednak mają zasadniczą wadę a mianowicie tworzą podczas fermentacji i tuż po niej potężną czapę. Sprzyja to wędrówce piwa po podłodze a to z kolei naraża piwsko na infekcje. Smak piwa na s-04 czy s-33 jest podobny i średnio takie piwa mi smakują. Pytanie- czy są jakieś drożdże które profilem smakowym przypominają us-05 a nie posiadają ich wady ? Edited January 16, 2010 by bnp Quote Share this post Link to post Share on other sites
admiro 68 1 Items Posted January 16, 2010 us-05 są najlepszymi suchymi drożdżami (dla mnie) do piw typu ale. Jednak mają zasadniczą wadę a mianowicie tworzą podczas fermentacji i tuż po niej potężną czapę.Sprzyja to wędrówce piwa po podłodze a to z kolei naraża piwsko na infekcje. Smak piwa na s-04 czy s-33 jest podobny i średnio takie piwa mi smakują. Pytanie- czy są jakieś drożdże które profilem smakowym przypominają us-05 a nie posiadają ich wady ? Ja nie widzę "górnej czapy" jako wady, trzeba tylko brać pod uwagę te drożdże przy planowanej wielkości warki (23L mieściły się spokojnie w fermentatorze) Quote Share this post Link to post Share on other sites
bnp 179 Posted January 16, 2010 dla mnie wada, oblepiony fermentator itp. Na s-33 czy s-04 spokojne stawiam 26-27 l (w 30 l wiadrze) i nic nie wyłazi Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted January 17, 2010 Pytanie- czy są jakieś drożdże które profilem smakowym przypominają us-05 a nie posiadają ich wady ? WLP 001 Cali-Ale i Wyeast ileś-tam American Ale dori posty dotyczące drożdży płynnych przeniosłam do nowego wątku http://www.piwo.org/forum/t2392-Wyeast-vs-White-Labs.html Quote Share this post Link to post Share on other sites