Popular Post Krzysztof Ruda Posted April 20, 2016 Popular Post Share Posted April 20, 2016 Witam, jakiś czas temu postanowiłem coś z budowac, a mianowicie komore fermentacyjną ze styropianu, poniżej zamieszczam fotki z budowy i efektu końcowego w środku oprócz fermentora mieszczą sie 4 butelki pet 1,5l. Do zbudowania użyłem styropianu 10cm, ekranów zagrzejnikowych, wszystko skleiłem klejem do styropianu, obiłem filcem i zamontowałem w obudowie termometr z sondą. pijany, Eurynomos, leech and 2 others 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted April 20, 2016 Share Posted April 20, 2016 moze pomyśl o 2 termometrach - jeden powietrze w skrzyni a drugi przyklejany do wiadra i zaizolowany np kawałkiem ekranu, poda ci temperature piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted April 20, 2016 Share Posted April 20, 2016 po co filc na wierzchu ? że niby ma chronić przed przenikaniem ciepła z zewnątrz ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysztof Ruda Posted April 20, 2016 Author Share Posted April 20, 2016 po co filc na wierzchu ? że niby ma chronić przed przenikaniem ciepła z zewnątrz ? dla ozdoby, zeby poprostu styro sie nie kruszył Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted April 20, 2016 Share Posted April 20, 2016 aaa to jest sensowne było zrobić w płycie meblowej, albo drewnie, na wierz blacik i stolik nocny albo na szklankę z herbatą w salonie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebap Posted April 21, 2016 Share Posted April 21, 2016 Ja robię takie komory z styroduru jest bardzo twardy, tak samo ciepły, nie kruszy się, jedyna wada to cena. Jest tak mocny że na 5 cm wieku stawiam pełny fermentor i stoi tak np 2 tygodnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mechatron Posted May 2, 2016 Share Posted May 2, 2016 O ile mniejsza jest temperatura w komorze od tej na zewnątrz? Sprawdzałeś może jakie są różnice przy zastosowaniu 4 butelek, 3 etc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondek Posted May 2, 2016 Share Posted May 2, 2016 Na pewno jest to trochę uzależnione od objętości komory, producenci torby cool brewing podają: 1 butelka zmrożonej wody o poj. 1 l obniża temp. wewnątrz fermentora o 1,5°C poniżej temp. otoczenia, 1 butelka zmrożonej wody o poj. 2 l obniża temp. wewnątrz fermentora o 3°C poniżej temp. otoczenia, 2 butelki zmrożonej wody o poj. 2 l każda obniża temp. wewnątrz fermentora o 6°C poniżej temp. otoczenia, 3 butelki zmrożonej wody o poj. 2 l każda obniża temp. wewnątrz fermentora o 9°C poniżej temp. otoczenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arek Jóźwiak Posted May 14, 2016 Share Posted May 14, 2016 fajny robie taki sam tylko filcem nie bede obijal. pozniej z czasem moze taka fajna szafeczke na to zrobie z plyt meblowych mam tego troche. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arek Jóźwiak Posted May 15, 2016 Share Posted May 15, 2016 moze pomyśl o 2 termometrach - jeden powietrze w skrzyni a drugi przyklejany do wiadra i zaizolowany np kawałkiem ekranu, poda ci temperature piwa. ale to by musial chyba wyjmowac wiadro zeby sprawdzic temperature dobrze mowie ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panoramix_ Posted May 15, 2016 Share Posted May 15, 2016 Nie koniecznie Ja używam takich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted May 16, 2016 Share Posted May 16, 2016 Dokładnie, ja mam "panel sterowania" z zewnątrz, w którym zamontowane są dwa takie termometry, sonda jednego jest przyklejona taśmą do wiadra i zaizolowana, druga sonda wrzucona luzem za wiadrem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkkr Posted May 16, 2016 Share Posted May 16, 2016 Dokładnie, ja mam "panel sterowania" z zewnątrz, w którym zamontowane są dwa takie termometry, sonda jednego jest przyklejona taśmą do wiadra i zaizolowana, druga sonda wrzucona luzem za wiadrem. A na jakiej wysokości od dna fermentora masz przyklejoną sondę? Pytam bo zastanawiam się czy jest sens jedną sondę przykleić w dolnej części wiadra a drugą przy górnym poziomie brzeczki... Ciekawi mnie czy będą pokazywać to samo czy też ta dolna będzie wskazywać niższą temperaturę... Choć wtedy z kolei może to wynikać z nieszczelności "przyklejenia" sondy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted May 16, 2016 Share Posted May 16, 2016 Mniej więcej w połowie wysokości brzeczki Radzio 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkkr Posted May 16, 2016 Share Posted May 16, 2016 Mniej więcej w połowie wysokości brzeczki Dzięki za odp. W sumie temperatura w brzeczce powinna sama się wyrównywać chyba... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mechatron Posted May 16, 2016 Share Posted May 16, 2016 <p>Na pewno jest to trochę uzależnione od objętości komory, producenci torby cool brewing podają: 1 butelka zmrożonej wody o poj. 1 l obniża temp. wewnątrz fermentora o 1,5°C poniżej temp. otoczenia, 1 butelka zmrożonej wody o poj. 2 l obniża temp. wewnątrz fermentora o 3°C poniżej temp. otoczenia, 2 butelki zmrożonej wody o poj. 2 l każda obniża temp. wewnątrz fermentora o 6°C poniżej temp. otoczenia, 3 butelki zmrożonej wody o poj. 2 l każda obniża temp. wewnątrz fermentora o 9°C poniżej temp. otoczenia Wydaje mi się, że w takiej skrzyni będą panowały inne temperatury i czas ich utrzymania ze względu na użyty materiał i jego grubość. Najlepiej by było jakby się wypowiedział autor wątku, albo ktoś kto stosuje tego typu rozwiązanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondek Posted May 16, 2016 Share Posted May 16, 2016 Obecnie w skrzyni 60x60x60 utrzymuje 17 stopni (przy 20st otoczenia) jedna butelka 1l. od kilku dni nawet nie wymienialem wkladu bo chcialem podniesc temperature pod koniec fermentacji i utrzymuje sie okolo 18 stopni. ogolnie styropian o grubosci 5cm naprawde dobrze utrzymuje temperature Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted May 16, 2016 Share Posted May 16, 2016 Sporo zależ jeszcze od piwa / ekstraktu i drożdży / oraz etapu fermentacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mechatron Posted May 16, 2016 Share Posted May 16, 2016 Chyba będę wręcz zmuszony coś takiego zmajstrować, ponieważ sezon się kończy, warzyć trzeba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkkr Posted May 16, 2016 Share Posted May 16, 2016 W moim przypadku wyglądało to tak: skrzynia z płyty osb, w środku 5cm styroduru. Przy temperaturze otoczenia 20-22 stopnie, przy 1,5l butelce - wymienianej co ok 12 godzin temperatura wewnątrz skrzyni ok 15-16 stopni a przy dwóch wkładach wymienianych co 12 godz. - 11-12 stopni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mechatron Posted May 16, 2016 Share Posted May 16, 2016 I to ma sens! Może wreszcie pokuszę się o zrobienie pilsa bo ostatnio nie mogę upolować dobrego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkkr Posted May 16, 2016 Share Posted May 16, 2016 Mam jedną taką skrzynię na zbyciu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mechatron Posted May 16, 2016 Share Posted May 16, 2016 Dzięki za propozycję, ale mam pełno materiałów do budowy takiego pudła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted June 4, 2016 Share Posted June 4, 2016 Cześć, mam pytanie dotyczące tego typu skrzyń. Czy uważacie że przy temperaturach jakie mamy teraz czyli 25 stopni +/- i tych które nadejdą będzie można fermentować w takiej skrzyni ? Chodzi mi o maksymalną różnicę pomiędzy temperaturą otoczenia a temperaturą w skrzyni przy użyciu powiedzmy czterech butelek z lodowatą wodą. Dodam, że planuję wykonać skrzynię z płyt o grubości 10 cm. Może ktoś z doświadczenia wie czy to jest wykonalne/opłacalne/efektywne ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkkr Posted June 4, 2016 Share Posted June 4, 2016 Cztery zamrożone 1,5 litrowe butelki PET spokojnie zbiją, w zależności od konstrukcji skrzyni temperaturę do 15 stopni przy temperaturze otoczenia 25... Pewnie dałoby się jeszcze niżej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.