Skocz do zawartości
Krzysztof Ruda

Komora fermentacyjna styropianowa

Rekomendowane odpowiedzi

:good: moze pomyśl o 2 termometrach - jeden powietrze w skrzyni a drugi przyklejany do wiadra i zaizolowany np kawałkiem ekranu, poda ci temperature piwa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

po co filc na wierzchu ? że niby ma chronić przed przenikaniem ciepła z zewnątrz ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

po co filc na wierzchu ? że niby ma chronić przed przenikaniem ciepła z zewnątrz ?

dla ozdoby, zeby poprostu styro sie nie kruszył

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

aaa to jest sensowne :D

było zrobić w płycie meblowej, albo drewnie, na wierz blacik i stolik nocny albo na szklankę z herbatą w salonie 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robię takie komory z styroduru jest bardzo twardy, tak samo ciepły, nie kruszy się, jedyna wada to cena. Jest tak mocny że na 5 cm wieku stawiam pełny fermentor i stoi tak np 2 tygodnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

O ile mniejsza jest temperatura w komorze od tej na zewnątrz? Sprawdzałeś może jakie są różnice przy zastosowaniu 4 butelek, 3 etc

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na pewno jest to trochę uzależnione od objętości komory, producenci torby cool brewing podają:

 

  • 1 butelka zmrożonej wody o poj. 1 l obniża temp. wewnątrz fermentora o 1,5°C poniżej temp. otoczenia,
  • 1 butelka zmrożonej wody o poj. 2 l  obniża temp. wewnątrz fermentora o 3°C poniżej temp. otoczenia,
  • 2 butelki zmrożonej wody o poj. 2 l każda obniża temp. wewnątrz fermentora o 6°C poniżej temp. otoczenia,
  • 3 butelki zmrożonej wody o poj. 2 l każda obniża temp. wewnątrz fermentora o 9°C poniżej temp. otoczenia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

fajny robie taki sam tylko filcem nie bede obijal. pozniej z czasem moze taka fajna szafeczke na to zrobie z plyt meblowych mam tego troche.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

:good: moze pomyśl o 2 termometrach - jeden powietrze w skrzyni a drugi przyklejany do wiadra i zaizolowany np kawałkiem ekranu, poda ci temperature piwa.

ale to by musial chyba wyjmowac wiadro zeby sprawdzic temperature dobrze mowie ??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie, ja mam "panel sterowania" z zewnątrz, w którym zamontowane są dwa takie termometry, sonda jednego jest przyklejona taśmą do wiadra i zaizolowana, druga sonda wrzucona luzem za wiadrem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dokładnie, ja mam "panel sterowania" z zewnątrz, w którym zamontowane są dwa takie termometry, sonda jednego jest przyklejona taśmą do wiadra i zaizolowana, druga sonda wrzucona luzem za wiadrem.

 

A na jakiej wysokości od dna fermentora masz przyklejoną sondę? Pytam bo zastanawiam się czy jest sens jedną sondę przykleić w dolnej części wiadra a drugą przy górnym poziomie brzeczki... Ciekawi mnie czy będą pokazywać to samo czy też ta dolna będzie wskazywać niższą temperaturę... Choć wtedy z kolei może to wynikać z nieszczelności "przyklejenia" sondy...  

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mniej więcej w połowie wysokości brzeczki

 

Dzięki za odp. W sumie temperatura w brzeczce powinna sama się wyrównywać chyba...  

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

<p>Na pewno jest to trochę uzależnione od objętości komory, producenci torby cool brewing podają: 

  • 1 butelka zmrożonej wody o poj. 1 l obniża temp. wewnątrz fermentora o 1,5°C poniżej temp. otoczenia,
  • 1 butelka zmrożonej wody o poj. 2 l  obniża temp. wewnątrz fermentora o 3°C poniżej temp. otoczenia,
  • 2 butelki zmrożonej wody o poj. 2 l każda obniża temp. wewnątrz fermentora o 6°C poniżej temp. otoczenia,
  • 3 butelki zmrożonej wody o poj. 2 l każda obniża temp. wewnątrz fermentora o 9°C poniżej temp. otoczenia

Wydaje mi się, że w takiej skrzyni będą panowały inne temperatury i czas ich utrzymania ze względu na użyty materiał i jego grubość.

 

Najlepiej by było jakby się wypowiedział autor wątku, albo ktoś kto stosuje tego typu rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Obecnie w skrzyni 60x60x60 utrzymuje 17 stopni (przy 20st otoczenia) jedna butelka 1l. od kilku dni nawet nie wymienialem wkladu bo chcialem podniesc temperature pod koniec fermentacji i utrzymuje sie okolo 18 stopni. ogolnie styropian o grubosci 5cm naprawde dobrze utrzymuje temperature

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W moim przypadku wyglądało to tak: skrzynia z płyty osb, w środku 5cm styroduru. Przy temperaturze otoczenia 20-22 stopnie, przy 1,5l butelce - wymienianej co ok 12 godzin temperatura wewnątrz skrzyni ok 15-16 stopni a przy dwóch wkładach wymienianych co 12 godz. - 11-12 stopni. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć, mam pytanie dotyczące tego typu skrzyń. Czy uważacie że przy temperaturach jakie mamy teraz czyli 25 stopni +/-  i tych które nadejdą będzie można fermentować w takiej skrzyni ? Chodzi mi o maksymalną różnicę pomiędzy temperaturą otoczenia a temperaturą w skrzyni przy użyciu powiedzmy czterech butelek z lodowatą wodą. Dodam, że planuję wykonać skrzynię z płyt o grubości 10 cm. Może ktoś z doświadczenia wie czy to jest wykonalne/opłacalne/efektywne ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cztery zamrożone 1,5 litrowe butelki PET spokojnie zbiją, w zależności od konstrukcji skrzyni temperaturę do 15 stopni przy temperaturze otoczenia 25... Pewnie dałoby się jeszcze niżej... 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×