Jump to content
Zydowsky

Pytanie o osad - pszeniczne

Recommended Posts

Witam!

 

Mam pytanie odnośnie mojego pszenicznego. Czy to normalne, że nie wzburzając osadu, piwo po nalaniu jest prawie klarowne i bez aromatu banana, a po wlaniu wymieszanego z osadem prawidłowo mętne i bananowe? Załączam zdjęcia :

5955cdb0b227a57ce7f2bbb45bcbfb48.jpgfe9f215f2ed0995d6aef82060320bb94.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

takie drożdże. :)

Ej nowo robiłem na Kilku pszenicznych drożdżach i zawsze mi się klarują. Ostatnia warka na weizenstephach po 2tyg w butelce jakbym nie zamieszał klarowny jak pils prawie

 

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mętne będzie na drożdżach z niską sedymentacją   wlp380 , wlp300 , wyeast 3068 , 3638 , Y1433 czyli na takich co zostają w zawiesinie wraz z substancjami białkowymi pochodzącymi ze słodu pszenicznego   . Na szczepach nie mających takich cech z pewnością osadzą się na dnie nawet jak te drożdże przeznaczone do pszenicznych piw  . Na przykład używany prze zemnie wlp351 daje piwo bardzo klarowne

Edited by czeburaszka710

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...