Skocz do zawartości
Zydowsky

Pytanie o osad - pszeniczne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

 

Mam pytanie odnośnie mojego pszenicznego. Czy to normalne, że nie wzburzając osadu, piwo po nalaniu jest prawie klarowne i bez aromatu banana, a po wlaniu wymieszanego z osadem prawidłowo mętne i bananowe? Załączam zdjęcia :

5955cdb0b227a57ce7f2bbb45bcbfb48.jpgfe9f215f2ed0995d6aef82060320bb94.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam to samo i zupełnie nie wiem dlaczego

 

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

takie drożdże. :)

Ej nowo robiłem na Kilku pszenicznych drożdżach i zawsze mi się klarują. Ostatnia warka na weizenstephach po 2tyg w butelce jakbym nie zamieszał klarowny jak pils prawie

 

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mętne będzie na drożdżach z niską sedymentacją   wlp380 , wlp300 , wyeast 3068 , 3638 , Y1433 czyli na takich co zostają w zawiesinie wraz z substancjami białkowymi pochodzącymi ze słodu pszenicznego   . Na szczepach nie mających takich cech z pewnością osadzą się na dnie nawet jak te drożdże przeznaczone do pszenicznych piw  . Na przykład używany prze zemnie wlp351 daje piwo bardzo klarowne

Edytowane przez czeburaszka710

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×