Smul&Sons Posted April 19, 2016 Share Posted April 19, 2016 Cześć, chcę rozkręcić drożdże na Risa a przy okazji uwarzyć lekkiego stouta na lato. na 40l ekstrakt 10-11Blg Pale ale - 5.5kg Carafa special I -0.9kg -> myślicie że wystarczy? nie chcę dawać jęczmienia palonego bo jakoś za nim nie przepadam. pszeniczny - 0.5kg płatki owsiane - 0.5kg laktoza -> chciałbym żeby piwo było bardzo delikatnie mleczne i możliwe jak najmniej słodkie, ile polecacie dać laktozy dla takiego efektu? cocoa nibs na zimno -> mam 100g ile dać? kawa -> na koniec zacierania Zacieranie ~62°C Co myślicie o takim przepisie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted April 19, 2016 Share Posted April 19, 2016 To nie dry stout, to tylko milk stout. Dry stout ma jęczmien palony, i nie ma laktozy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smul&Sons Posted April 19, 2016 Author Share Posted April 19, 2016 To nie dry stout, to tylko milk stout. Dry stout ma jęczmien palony, i nie ma laktozy. Dry w sensie że wytrawny, nie przepadam za słodkimi milk stoutami + chcę zrobić lekkie piwo na lato. Zainspirowało mnie piwo z piwnego podziemia, "podziemny stout" jeśli się nie mylę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smul&Sons Posted April 22, 2016 Author Share Posted April 22, 2016 Planuję warzenie na niedzielę więc podbijam, jak mi powiecie że nie ma stoutu bez jęczmienia palonego to go dam. Kierowałem się recepturą piwa z BrewDog'a "Black Tokyo Horizon" które to, mimo że jest RIS'em 36blg, nie ma ani grama spalonych ziaren. Drugie, nie mniej ważne pytanie to ta laktoza, nie robiłem nigdy piwa z laktozą a nie chciałbym kurde przesłodzić, zastanawiam się ile jej dać żeby była wyczuwalna ale nie dominująca. Przy zacieraniu na wytrawnie. Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerzdna Posted April 22, 2016 Share Posted April 22, 2016 Ja do swojego coffee milk stouta dodałem 0.5 kg laktozy i -jak to Ciebie też interesuje- ok 100 g zmielonej kawy na 5 min gotowania. Koledzy z Depozytu chwalili balans mleczno-kawowy w tym piwie Smul&Sons 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.