Jump to content

Prośba o sprawdzenie receptury - Coffe Milk Dry Stout with Cocoa Nibs


Smul&Sons
 Share

Recommended Posts

Cześć, chcę rozkręcić drożdże na Risa a przy okazji uwarzyć lekkiego stouta na lato.

 

na 40l ekstrakt 10-11Blg

 

Pale ale - 5.5kg
 
Carafa special I -0.9kg -> myślicie że wystarczy? nie chcę dawać jęczmienia palonego bo jakoś za nim nie przepadam.
 
pszeniczny - 0.5kg
 
płatki owsiane - 0.5kg
 
laktoza -> chciałbym żeby piwo było bardzo delikatnie mleczne i możliwe jak najmniej słodkie, ile polecacie dać laktozy dla takiego efektu?
 
cocoa nibs na zimno -> mam 100g ile dać?
 
kawa -> na koniec zacierania
 
Zacieranie
 
~62°C
 
Co myślicie o takim przepisie?
Link to comment
Share on other sites

To nie dry stout, to tylko milk stout. Dry stout ma jęczmien palony, i nie ma laktozy.

Dry w sensie że wytrawny, nie przepadam za słodkimi milk stoutami + chcę zrobić lekkie piwo na lato. Zainspirowało mnie piwo z piwnego podziemia, "podziemny stout" jeśli się nie mylę. 

Link to comment
Share on other sites

Planuję warzenie na niedzielę więc podbijam, jak mi powiecie że nie ma stoutu bez jęczmienia palonego to go dam. Kierowałem się recepturą piwa z BrewDog'a "Black Tokyo Horizon" które to, mimo że jest RIS'em 36blg, nie ma ani grama spalonych ziaren. Drugie, nie mniej ważne pytanie to ta laktoza, nie robiłem nigdy piwa z laktozą a nie chciałbym kurde przesłodzić, zastanawiam się ile jej dać żeby była wyczuwalna ale nie dominująca. Przy zacieraniu na wytrawnie.

Pzdr

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.